Nettimoto on uudistunut.
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
03.06.2009
Luettu 27 129  

Ajettua: BMW G 450 X

 • Ajettua: BMW G 450 X
 • Ajettua: BMW G 450 X
Harva moottoripyörätehdas ilmoittaa valmistaneensa enduromallin, jonka kerrotaan olevan heti kilpailukykyinen. Vielä harvempi uhoaa nappaavansa uudella mallilla saman tien maailmanmestaruuden. Minkälaisella pyörällä BMW on julistanut sodan muille merkeille?

Periaatteessa kilpaenduron tekeminen on yksinkertaista. Tarvitaan pieni omapaino, hyvä jousitus ja kestävä moottori. Lisäksi pyörän pitää olla ketterä. Ongelmia tulee vasta siinä vaiheessa, kun näitä ominaisuuksia ryhdytään kehittämään yhteen ja samaan pyörään.

Uusi G 450 X pitää sisällään paljon teknisesti mielenkiintoisia ratkaisuja. BMW:n yksisylinterisen 450-kuutioisen moottorin erikoisuus on kytkimen sijoittaminen kampiakselin päähän. Normaalisti kytkin on kytkinakselin toisessa päässä, jolloin toisessa päässä on eturatas ja toisessa kytkin.

BMW:ssä on myös enduroissa harvinainen luistokytkin, jolla halutaan säästää kampiakselia ylimääräisiltä rasituksilta, joita syntyy esimerkiksi hyppyjen alastuloissa tapahtuvissa moottorin ryntäämisissä.

Bemarimaista innovatiivisuutta edustaa myös se, että moottorin tehoa voi säätää sähköisesti. Johtosarjassa on paikka liittimelle, jonka irrottamisella ja kiinnittämisellä voi muuttaa moottorin polttoaineensuihkutusta ja sytytysennakkoa.

Pyörän satulaan pitää lähes sananmukaisesti kavuta, sillä satulakorkeus on huimat 95 senttimetriä. Lyhyt kuski joutuu tosissaan varvistamaan, jotta liikkeelle lähtö ylipäätään onnistuu.

Korkeuden lisäksi G 450 X yllättää kapeudellaan. Normaalistikin endurot ovat tankin kohdalta kapeita, mutta tämä pyörä on erityisen kapea. Tankki on sijoitettu istuimen alle.

Enduro-spoorissa BMW osoittautuu erittäin ketteräksi. Sekä etu- että takajousitus ovat täysin säädettävissä, joten jokainen kuljettaja löytää varmasti pienen testauksen myötä itselleen oikeat säädöt.

Kun BMW:n mekaanikot muuttivat koeajopyörän moottorin täystehoiseksi, voimaa tuli mukavasti lisää. Samalla sammuilu loppui kuin taikaiskusta. Ilmeisesti moottori käy vajaatehoisena liian laihalla polttoaineseoksella, joka aiheuttaa sammuilua.

BMW osoittaa uudella G 450 X:llä, että tehdas on tosissaan tulossa myös kilpaenduropuolelle. Kilpailijoiden on syytä olla erittäin tarkkana.

Tiivistelmä TM:n artikkelista 11/2009
Osta koko juttu BMW G 450 X:stä
 

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: BMW G

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät BMW G -motot

Katso kaikki »
 • BMW G
  BMW G
  300cm³, '21 , 1 km
  7 660 €
 • BMW G
  BMW G
  300cm³, '21
  7 550 €
 • BMW G
  BMW G
  300cm³, '21 , 1 km
  7 660 €
 • BMW G
  BMW G
  300cm³, '21 , 1 km
  7 660 €
 • BMW G
  BMW G
  300cm³, '21 , 1 km
  6 650 €
 • BMW G
  BMW G
  300cm³, '21 , 1 km
  6 650 €
 • BMW G
  BMW G
  300cm³, '21 , 1 km
  7 550 €
 • BMW G
  BMW G
  300cm³, '21 , 1 km
  7 660 €

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.