You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
09.05.2005
Read 51 552

Yamaha XJR 1300 SP - miehistä voimaa

  • Yamaha XJR 1300 SP - miehistä voimaa
  • Yamaha XJR 1300 SP - miehistä voimaa
  • Yamaha XJR 1300 SP - miehistä voimaa
Kevään ensimmäiset tyypit otettiin YamahaXJR 1300 SP:llä, joka on myynnissä yksityisellä myyjällä Järvenpäässä, www.nettimoto.com/260372

Kylmät tyypit

Yamahan nakutykki kuuluu ulkomuotonsa puolesta allekirjoittaneen suosikkeihin, kaikki pyörät huomioon ottaen. Pyörä on miehekkään yksinkertaisen oloinen, muovia ei ole nimeksikään ja kone on nätti. Mittaristosta on turha etsiä digitaalisia LCD-näyttöjä, tarvittavan informaation löytää perinteisistä pyöreistä, kromilla höystetyistä mittareista. Kokonaisuus on perinteinen olematta silti vanhanaikainen, XJR on ajattoman urheilullinen pyörä.

Testissä ollutta yksilöä on hieman rakenneltu niin koneen, alustan kuin ulkonäönkin osalta. Alakate, minivilkut ja –peilit piristävät ulkonäköä, koneen hengitystä on parannettu uusin putkin ja ilmansuodattimin ja etujousitusta on jämäköitetty. Pyörää on selkeästi pidetty silmäteränä, kilometrejä ei huomaa mistään ja kaikki käytön jäljet loistavat poissaolollaan.

Ajoon…

Elektroninen ajonestolaite pois päältä ja nappi pohjaan, kone herää eloon välittömästi. Ryyppyyn ei tarvinnut koskea koko päivän aikana vaikka pyörä välillä seisoi toista tuntia. Pannun voimavaroja ajatellen tuplaputkista tulviva äänimaailma on melko maltillinen, tasainen matalahko murina ei voimakkuudellaan naapurustoa pahemmin häiritse. Ykkönen jämäkän kolahduksen saattelemana silmään ja liikkeelle. Jo parkkipaikalla koin ensimmäisen yllätyksen. XJR ei ole pieni pyörä, elopainoakin on kertynyt 225 kiloa. Tästä huolimatta pyörä on hyvinkin ketterän oloinen, aivan kävelynopeuksista lähtien.

Ryhdikäs ajoasento ja alhaalta hyvin vetävä kone tekevät kaupunkiajosta sujuvaa. Nelikko vastaa tupin vääntöön todella vikkelästi, jotenkin koko ajoa leimaa tietynlainen herkkyys, pelkästään positiivisessa mielessä. Ainoa negatiivinen seikka tulee taustapeileistä. Minipeilien kohdalla tyyli on selättänyt toimivuuden, näkymät ”taakse” rajoittuvat kuskin hartiapankkiin ja käsivarsiin, joten päätä tulee käänneltyä tavallistakin enemmän.

Pakollinen moottoritiesiirtymä sujui ongelmitta, pleksistä huolimatta ajoviima pitää osaltaan huolen siitä, että ajonopeudet pysyvät kurissa. Suomalaisissa maantienopeuksissa kone kiertää 3000-3500 rpm, kuutosvaihdetta ei juuri tule kaivattua. Vaikka kone saavuttaa suurimman vääntönsä noin kuudessa tonnissa, riittää useimpiin ohituksiin pelkkä ranneliike, vaihteisiin ei tarvitse kajota. Muutenkaan kone ei välttämättä houkuttele kierroksilla piiskaamiseen, ajaminen on nautinnollista juuri muikean väännön takia. Toki pannu kiertää halukkaasti aina punarajalle saakka (9500 rpm), ja noin kuudessa tonnissa taivas repeää... Luonnetta ei puutu!Tunnin ajelun jälkeen löytyi sellainen tie, jonka takia moottoripyörät lienee aikoinaan keksitty. Tämä Kirkkonummella sijaitseva mutkapätkä lienee useimmille täkäläisille motoristeille tuttu… Nyt Yammu on elementissään. Pyörä on normaalinopeuksissa todella vakaan oloinen, pienet ja isommatkaan heitot kesken mutkan eivät fillaria juuri hetkauta ja jälleen kerran ohjauksen sekä rungon herkkyys jaksaa yllättää. Ne mainitut yli 200 kiloa taipuvat mutkiin erittäin nöyrästi. Moottori toimii kuin unelma, vaihdepoljinta ei tarvitse aktiivisessakaan ajossa juuri hämmentää; pyörä tulee tiukoistakin mutkista nelosvaihteella ulos todella liukkaasti ilman, että ajosta tulee nykivää ja tempoilevaa.

Mitä jäi käteen?

XJR on makean mahtipontisesta olemuksestaan huolimatta helppo ja kiltti, mikäli kuski niin toivoo. Pyörällä on helppo ajaa todella rauhallisesti, toisaalta alusta ja kone eivät vieroksu kovempaakaan menoa. Hiukan avarammat putket kruunaisivat kokonaisuuden, joskus desibelit tuntuvat tuovan enemmän ”lisätehoa” kuin ne todelliset muutamat lisähevoset ja –newtonit… On tämä tosin jo nyt useimmille meistä riittävän macho. Kun mittariston alla lukee XJR 1300, on helppo tuntea mielihyvää pyörän sarvissa. Ei yksinkertaisesti tarvitse selitellä.

Lisätietoja saat Janilta, 040-5540626 ja Nettimoton lisäksi myös linkin http://www.saunalahti.fi/jkosun/yamindex.htm takaa.
 

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.