You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
03.11.2015
Read 11 575  

Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser

 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser

Victory Gunner on rehellinen muskelipyörä. Bobber-tyylinen ulkonäkö ja järisyttävästi vääntävä moottori yhdistyvät nykyaikaisiin ajo-ominaisuuksiin.

Victory on euroopan moottoripyörämarkkinoilla verraten uusi tulokas. Ensimmäiset Victoryt valmistettiin jo 90-luvun lopulla, mutta Eurooppaan merkki ennätti kunnolla vasta miltei kymmenen vuotta myöhemmin. Tämä umpi-amerikkalainen moottoripyörä kilpailee ominaisuuksillaan tasapäisesti mm. samaan Polaris-konserniin kuuluvan Indianin sekä monen mielestä amerikkalaisuuden ruumiillistuman, Harley-Davidsonin kanssa.

Victory Gunner edustaa ulkonäöltään ns. Bobber-tyylisuuntaa, jossa kaikki turha krumeluuri on jätetty pois. Pelkistetty ulkonäkö tekee siitä karun ja katu-uskottavan näköisen. Pieni etulokari, mattapintainen väri sekä Bobber-tyylille uskollinen leveä, 16-tuumainen ja 130 millinen eturengas, sopivat kokonaisuuteen kuin nenä päähän.

Sopusuhtainen mörssäri

Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser

Vaikka pyörä on isoille customeille tyypilliseen tapaan massiivinen ja painava, on sen olemuksesta onnistuttu tekemään hyvin sopusuhtainen ja ilmava. Painoa Gunnerilla on kuivana 296 kiloa eli jonkin verran ruista saa pyörän kuskilla olla reidessä. Pyörän käsittelyä helpottaa kuitenkin erittäin matala istuinkorkeus.

Satula sijaitsee 635mm korkeudella, joten perinteinen ”persjalkainen” suomalainenkin kykenee pyörää vaivatta käsittelemään. Lisäksi pyörän muut mittasuhteet ja hallintalaitteiden etäisyydet on mitoitettu niin, että hieman pienikokoisemmatkin kuskit tuntevat olonsa kotoisaksi ja luottavaiseksi.

Laatuvaikutelma Gunnerissa on korkealla tasolla, ja pyörän pienetkin yksityiskohdat on erittäin hyvin viimeistelty. Yleisesti ottaen mitään ylimääräistä ei ole jätetty näkyville, vaan kaikki turhat ulokkeet ja hilppeet on joko piilotettu tai riisuttu pois. Olemus on kaikkiaan yksinkertainen ja siisti.

Vääntää, väääntääää…

Voimanlähteenä Gunnerissa on Victoryn tuttu 106 kuutiotuuman, eli reilun 1700 kuutiosentin V2-moottori. Tehoa se luovuttaa 97 hevosvoimaa ja se riittää tämän kaltaiseen pyörään hyvin. Sen sijaan moottorin tarjoilema, 153 nm vääntö riittää Gunneriin paremmin kuin hyvin.

Huippuvääntö ilmaantuu jo kierrosluvulla 2750rpm joten liukkaat liikkeellelähdöt sujuvat helposti ja näyttävästi. Vaikka Gunnerin eturengas onkin verrattain leveä, on sen takarengas pyörän koko huomioiden melko kapoinen, vain 140 milliä.

Toisin sanoen, jos takasen alla oleva asfaltti on hiukankaan kostea tai hiekkainen, sutii Gunner ikuisuuteen saakka, mikäli kaasua vähänkään huolimattomasti käsittelee. Se taas on asia, mikä tekee Victory Gunnerista niin syntisen hauskan moottoripyörän. Kyllä takapyörän sutimaan saa helposti myös kuivallakin asfaltilla, mutta se vaatii jo hieman kytkimellä ”narraamista”.

Kuusi vaihdetta ja hihnaveto

Vaihteisto Victoryssä on kuusilovinen ja toiminnaltaan suhteellisen sujuvatoiminen. Toki vaihteiston suuret massat tuntuvat selvästi ja vaativat riuskoja jalanliikkeitä, jotta haluttu pykälä saadaan loksahtamaan paikalleen. Toisaalta vaihteiston kolahtelut ja jonkinasteinen raskaskäyttöisyys kuuluu melko saumattomasti tällaiseen äijäpyörään.

Toisioveto on toteutettu hihnalla, mikä osaltaan pehmentää ison ja väännökkään twinin alakierrosten hakkaavaa käyntiä. Moottorin käynnistys saa suupielet virneeseen. Koeajopyörän avarammat putket päästävät mökää ilmoille hieman tavallista enemmän ja tunnelma kohoaa jo pelkästään pyörän päällä istuskellessa.

Mittaristo on myöskin jätetty tyyliin sopivasti melko yksinkertaiseksi, mutta siitä selviää kuitenkin kaikki tarvittava tieto. Myös vaihde näyttö ja numeroilla osoitettava moottorin kierrosluku on mahdutettu yhteen pyöreään mittaritauluun.

Sivistynyt malmikasa

Ykkösvaihde kytkeytyy selkeän kolahduksen säestyksellä ja liikkeelle lähtöön riittää pelkkä kytkimen nosto. Raskaan pyörän käsittely hitaissa nopeuksissa on helppoa juurikin matalan painopisteen ansiosta. Pitkä akseliväli vaatii aluksi hieman tottumista, mutta kun muistaa kunnioittaa pyörän massaa ja mittoja, alkaa homma luonnistua.

Moottori käy isoksi Twiniksi jopa sivistyneesti. Suuremmilla vaihteilla, aivan alakierroksilla kaasuttaessa, kone luonnollisesti tutisee ja hakkaa voimansa tunnossa. Mutta kun pitää kierrokset siinä 2000 kierroksen paremmalla puolella, ei värinöitä häiritsevässä määrin ilmene.

Voimaa moottorissa tosiaankin riittää, eikä varsinkaan väännöstä tule pulaa missään vaiheessa. Rivakka liikkeellelähtö onnistuu erittäin helposti ja moottori kiertää halukkaasti rajoittajalle saakka. Isoon myllyyn on hyvin saatu yhdistettyä valtava alavääntö sekä jouheva kierrosherkkyys.

 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 • Victory Gunner – Perustavanlaatuinen Powercruiser
 

Parhaimmillaan suorilla teillä

Maantiellä huomaa vaihteiston pitkät välitykset. Nelosvaihde riittää hienosti 80 km/h vauhdissa, ja vielä olisi kaksi vaihdetta jäljellä. Kuutosvaihde on tarkoituksella välitetty ylivaihteeksi ja sen käyttö onkin ajankohtaista vasta kovemmissa vauhdeissa. Matkustaminen on leppoisaa koneen sytkyttäessä lepokierroksilla ja meininki maistuu ehdalta ”ameriikalta”.

Ohituksiin lähtiessä riittää pelkkä kaasun kääntö vaihteesta riippumatta ja maisema alkaa vaihtua todella vauhdikkaasti. Ohituksen jälkeen on hauska huomata, että myös jarrut ovat tunnokkaat ja teholtaan ajan tasalla. Gunnerin pysäyttiminä toimii edessä yksi 300mm levy neljällä puristimella. Takana on saman kokoinen levy, mutta puristimia on kaksi. Jarruteho riittää raskaan pyörän pysäyttämiseen hienosti.

Suorien teiden taivaltaminen onkin Gunnerin pääasiallinen leipälaji. Vaikka pyörän kääntyvyys ja käsittely kaiken kaikkiaan onkin suhteellisen kevyttä, lankeaa matalan alustan ja istuinkorkeuden hinta maksettavaksi syheröisemmällä tiellä.

Mutkapätkällä Gunnerin kallistusvarat osoittautuvat rajallisiksi ja tapit osuvat maahan jo melko varhaisessa vaiheessa. Tämä on suorastaan sääli, sillä pyörän ajo-ominaisuudet sallisivat hieman kovemmankin kanttailun. Toisaalta piirre auttaa kyllä tehokkaasti kuljettajaa säilyttämään ajokorttinsa taskun pohjalla nimismiehen hyllyn sijasta. Näin siis mutkatiellä.

Katujen kuningas

Kaupungin sykkeessä tilanne onkin hieman toinen. Gunner on kuin luotu halkomaan kaupungin öisiä katuja ja haastamaan jokaisen joka liikennevaloissa viereen asettuu. Suurella todennäköisyydellä se vieruskaveri jää katselemaan Gunnerin vauhdilla loittonevaa takavaloa, kunhan palavan kumin katku ensin hälvenee.   Toisaalta yhtä kotonaan Gunner on myös kesäisellä rantabulevardilla leppoisasti kruisaillessa kanssaihmisten ihailevien katseiden alla.

Victory Gunner on powercruiser sanan varsinaisessa merkityksessä. Powercruiserin tehtävä on olla tehokas ja myös näyttää siltä. Nämä kriteerit Gunner täyttää kirkkaasti. Yksinkertainen ja selkeä rakenne yhdistettynä voimakkaaseen moottoriin tekee siitä yhden kiinnostavimmista pyöristä luokassaan. Kaiken lisäksi se on aidosti amerikkalainen.

Sami Puskala

Kehuja: Moottorin vääntö, ulkonäkö, tunnelma

Parantamisen varaa: Hieman liian pienet kallistusvarat

 

Victory Gunner:

Moottori:Ilma/öljy jäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1731 cm3 V-moottori
Teho:97 hv (71 kw) / 5500rpm
Vääntö:153 Nm / 2750rpm
Puristussuhde:9,5:1
Vaihteisto:6-vaihteinen
Etujarru:300 mm 1-levyinen, nelimäntäinen jarrusatula
Takajarru:300 mm 1-levyinen, kaksimäntäinen jarrusatula
Renkaat (etu/taka): 130/90-16 / 140/90-16
Akseliväli: 1647 mm
Istuinkorkeus:635 mm
Paino:296 kg
Hinta:19 990€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

For sale Victory Gunner motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.