Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Vinkit
17.09.2019

Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?

 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?

Moottoripyöräily on varustelaji. Ajovarusteet ja kypärä takaavat sekä turvallisuuden että ajomukavuuden.

Monelle aloittelevalle motoristille saattaa tulla yllätyksenä se, että prätkäilyyn uppoava rahanmeno ei lopu moottoripyörän hankintaan. Laadukkaat ajovarusteet maksavat, mutta ne ovat turvallisuuden ja ajomukavuuden kannalta ehdoton hankinta.
Perussääntö on, että moottoripyörällä kannattaa ajaa ajovarusteet päällä. Lain mukaan ainoa pakollinen turvavaruste on kypärä, mutta minimivaatimus ei aina ole todellisuuden kanssa linjassa. Moottoripyörämaailmassa on sanonta: ”Dress for the slide, not for the ride”. Tämä tarkoittaa, että ajovarusteiden pitäisi kestää mahdollisen kaatumisen seuraukset.
Karkeasti ottaen prätkävarusteet koostuvat viidestä elementistä: kypärä, housut, takki, kengät ja hanskat. Näistä tärkein on luonnollisesti kypärä, mutta luonnon omaan nahkapukuun ei kannata luottaa liiaksi. Kun on kerran liukunut asfaltilla ilman kunnollisia ajovarusteita, ei niin halua tehdä toiste. Mitä ajovarustesetti sitten maksaa?
– Jos aloitetaan ihan nollasta, niin karkeasti ne maksavat 1000-1500 euroa. Siitä leijonanosan määrittelee tietysti kypärä, sillä jos kypärä maksaa vaikka 550 euroa, niin se tonnin budjetti täyttyy heittämällä, kertoo Tuusmotorin Anu Åberg.
Åberg toimii yrittäjänä Tuusmotor-moottoripyöräliikkeessä, joka on toiminut prätkäalalla jo vuodesta 1984. Hänellä on erityisen pitkä kokemus erityisesti ajovarusteista ja kypäristä. Niiden kehitys on viime vuosina ollut huimaa erityisesti tyylin suhteen.
– Markkinoille on vihdoin tullut muitakin värejä kuin sitä ainaista mustaa ja hiljalleen ihmiset uskaltavat myös ostaa niitä.

Entistä hienompia ajovarusteita

Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
Nykypäivänä moottoripyörävarusteita ei välttämättä tunnista kilometrin päästä, sillä ajotakin ei tarvitse olla huomiovärinen erottuakseen liikenteessä. Monet ajovarusteet näyttävät tuiki tavallisilta ulkotakeilta, mutta sisältä ne poikkeavat kuin yö ja päivä.
Suurimmat eroavaisuudet piilevät kankaassa ja suojissa. Kestävän ajopuvun kangas on ballistista nailonia, joka kestää kuskin raahautumista asfaltin pinnalla kovassa vauhdissa. Materiaalin lisäksi niiden sisuksissa on iskuja vaimentavia suojia, joka suojaavat kuljettajaa kaatumistilanteessa. Ulkoilutakki ei siis aja samaa asiaa kuin ajamiseen suunniteltu puku.
Hinnatkin ovat vuosien saatossa laskeneet reippaasti siitä, mitä ne olivat vielä kymmenen vuotta sitten. Ajopuvusta ei enää tarvitse köyhtyä paria tonnia.
– Kankaisen housu-takki-yhdistelmän saa nykyään hyvinkin 400-500 eurolla ja siinä on jo laadukas sadekalvosetti mukana.
Ajovarusteiden hinnat toki vaihtelevat reippaasti sen mukaan millaiseen käyttöön ne on tehty. Rata-ajoon suunniteltu nahkapuku saattaa köyhdyttää motoristia parin tonnin verran. Sama pätee markkinoiden kalliimpiin gore-tex-asuihin. 1500-2000 euroa maksavat kangaspuvut eivät ole harvinaisuuksia.

Nahkaa vai gorea?

Mutta millainen ajoasu sitten kannattaa, nahka vai gore-tex? Se riippuu täysin ajotottumuksista ja mieltymyksistä. Katuajoa voi suorittaa niin nahkapuvussa kuin kangasasussa, mutta esimerkiksi sadekelillä niissä on eroja. Nahkapuku on harvemmin vedenpitävä, mutta laadukkaalla kangaspuvulla voi pärjätä ilman sadeasuakin.
Vedenpitävyys onkin yksi haastavimmista asioista prätkäasuissa. Paras vedenkestävyys saavutetaan sadeasulla, mutta se ei hengitä, joten ajomukavuuden kanssa on vähän niin ja näin. Suuri osa niin nahka- kuin kangasasuista sietää pientä tihkua, mutta kovempaa sadetta harvempi puku.
Yleisesti ottaen kangaspuvut ovat monikäyttöisempiä ja paremmat vedenpito-ominaisuudet omaavia. Mutta on markkinoilla myös nahkapukuja, joiden alle voidaan laittaa vettä pitävä kalvo. Nahka imee veden, mutta se pysähtyy kalvoon.

Kypärä on kallein investointi

Suurin yksittäinen hankinta moottoripyörävarusteiden suhteen on kypärä. Laadukas kypärä on halpa henkivakuutus ja niiden suojaavuudella on suuria eroja. Halpahallien 30 euroa maksavat kypärät eivät ole turvallisia kaatumistilanteessa, vaikka ulkoisesti se saattaisikin näyttää melko samanlaiselta kuin laadukkaampi kypärä.
– Yleisesti ottaen alle 200 euron kypärät ovat polykarbonaattia eli muovia. 200-400 euron väliin menevät keskihintaiset kypärät. Ne ovat usein pääsääntöisesti kuitukypäriä. Siitä ylöspäin alkavat tulla Premium-mallit, selventää Anu Åberg.
Hintakatto ei kypärissäkään tule kovin nopeasti vastaan. Markkinoiden kalleimmat mallit ovat hiilikuidun ja muiden kuitujen sekoituksia. Yksi tällainen on japanilaisvalmistaja Arain RX-7 RC Carbon, jonka hintalapussa seisoo reippaat 2000 euroa. Premium-kypärät maksavat usein 500-800 euroa.
Kalliimmat ja laadukkaammat kypärät suojaavat ulkoisilta iskuilta, mutta hiljentävät myös aivojen liike-energiaa kaatumistilanteessa. Tämä tapahtuu pääasiassa sisällä olevan vaimentavan materiaalin avulla. Siksi kypärä, jolla on kaaduttu, kannattaa aina vaihtaa, vaikka ulkoiset vauriot olisivatkin pienet.
Mikä sitten on hyvän kypärän alahintaraja? Kysymys on vaikea, mutta Anu Åbergin mukaan noin 200 euroa. Materiaalin valinta ei ole sekään yksinkertaista, sillä hyvälaatuinen muovikypärä saattaa joissain tapauksissa olla parempi kuin heikkolaatuinen kuitukypärä. Mutta mitä enemmän kypärään on varaa sijoittaa, sitä paremman tuotteen sillä saa.
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 • Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?
 

Osta oikea koko ja sovita aina etukäteen

Yksi tärkeä muistettava asia niin kypärän kuin muiden ajovarusteiden suhteen on oikea koko. Liian suuri kypärä pyörähtää päässä ja liian pieni on epämukava. Siksi kypärää kannattaa aina sovittaa ja mielellään asiantuntevan myyjän johdolla.
– Ihmiset ottavat usein liian suuria kypäriä. Myös muotoilussa on merkkikohtaisia eroja, jotka vaikuttavat istuvuuteen.
Samat lainalaisuudet pätevät ajovaatteiden sovittamiseen. Liian suuri puku lepattaa päällä ja liian pieni ei suojaa parhaalla mahdollisella tavalla. Myös pyörän tyyppi määrittelee sen millainen puvun pitää olla. Erilaiset ajoasennot kun vaikuttavat puvun istuvuuteen merkittävästi. Tässä asiantunteva myyjä osaa auttaa.
Ajovarusteisiin kannattaa panostaa, sillä hyvälaatuinen ajopuku ja laadukas kypärä kestävät aikaa. Esimerkiksi Premium-kypärät pitävät ominaisuutensa oikein hoidettuna useita vuosia, jopa kymmenen vuotta. Sama pätee ajoasuun. Laadukas ja hoidettu nahkapuku saattaa palvella käyttäjäänsä vuosikymmeniä.
Tuomas Rajala
 
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.