Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
MAINOS
Muut jutut
17.02.2022

Vältä nämä neljä mokaa käytettyä moottoripyörää ostaessasi

  • Vältä nämä neljä mokaa käytettyä moottoripyörää ostaessasi
  • Vältä nämä neljä mokaa käytettyä moottoripyörää ostaessasi

Suomessa on noin 190 000 liikennekäytössä olevaa moottoripyörää. Kevään lähestyessä prätkämarkkinat käyvät kuumina ja monet ajopelit vaihtavat omistajaa.

Selvitimme yleisimpiä mokia käytetyn moottoripyörän hankinnassa, ja kuinka ne voi välttää. Ota vinkit talteen ennen moottoripyörän hankintaa.

1. Unohdat tarkistaa ajoneuvon rekisteri- ja verotiedot

Vältä nämä neljä mokaa käytettyä moottoripyörää ostaessasi

Tiesitkö, että edellisten omistajien erääntyneet ajoneuvoverot aiheuttavat ajoneuvolle käyttökiellon? Ennen kaupantekoa kannattaakin tarkistaa kaupan kohteena olevan menopelin rekisteri- ja verotiedot Traficomin sähköisistä palveluista.

Ostajana sinun kannattaa myös vaatia, että myyjä rekisteröi ajoneuvon nimiinsä ennen kaupantekoa. Näin voit välttyä mahdollisilta ongelmilta ajoneuvon omistusoikeuden, ajoneuvoveron ja liikennevakuutuksen suhteen.

Tarkista rekisteritiedoista myös, että myynnissä oleva käytetty moottoripyörä on varmasti liikennekäytössä. Mikäli otat käyttöösi liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon, seuraa siitä vähintään 1 000 euron lisävero.

2. Et tee kuntotarkastusta riittävän hyvin

Kalifornian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo 20 minuutin ajo moottoripyörällä vähentää stressihormonin tuotantoa. Jotta ajaminen olisi kuitenkin aidosti huoletonta, pitää menopelin olla kaikin puolin moitteettomassa kunnossa.

Kun siis harkitset käytetyn prätkän ostamista, ota kaupoille mukaan sellainen kaveri, joka osaa tarkistaa onko pyörää huollettu asianmukaisesti. Tarkista muun muassa seuraavat asiat:

 Ketjut: mikäli ketjut näyttävät kuivilta ja kuluneilta, kannattaa ostajan vaatia uusia ketjuja ja rattaita.

 Renkaat: renkaissa pitää aina olla riittävästi kulutuspintaa, vähintään kaksi millimetriä.

 Jarrulevyt: naarmuiset jarrulevyt ovat merkki siitä, että ne on pian vaihdettava uusiin.

 Jarruneste: Mikäli neste on tuoretta, on se väriltään kirkasta. 

 Etu- ja takavalot: tarkista ajovalon, kaukovalon, seisontavalon sekä jarruvalon kunto.

Tutki aina myös pyörän huoltokirja huolellisesti. Ja mikäli tuttavapiiristäsi ei löydy huoltohommat taitavaa alan harrastajaa, voi kaupan kohteena olevan prätkän viedä tutkittavaksi asiantuntevalle korjaamolle.

3. Et välitä matkamittarin lukemasta

Löysitkö käytetyn moottoripyörän, jolle on ikäänsä nähden kertynyt hämmästyttävän vähän ajokilometrejä? Mikäli näin on, kannattaa suhtautua kriittisesti matkamittarin ilmoittamaan lukemaan.

Matkamittarin lukeman muuttaminen ei ole Suomessa yleistä verrattuna moniin muihin Euroopan maihin. Saksan Autoliiton ADACin mukaan jopa joka kolmannen käytettynä myytävän auton matkamittarilukemaa on manipuloitu.

Sama koskee luonnollisesti myös moottoripyöriä, joten tuontiajoneuvon suhteen kannattaa olla matkamittarin osalta erityisen tarkkana.

4. Rahoitus otetaan ensimmäisestä pankista tai rahoitusyhtiöstä

Onko sinulle tiedossa unelmien moottoripyörä, mutta pohdit vielä eri rahoitustapojen välillä? Moni kuluttaja valitsee suoraan autoliikkeen tarjoaman rahoitussopimuksen, vaikka muut tarjolla olevat rahoitustavat saattaisivat tulla huomattavasti edullisemmaksi.

Eri rahoitusvaihtoehdot kannattaakin aina kilpailuttaa ennen kuin tarttuu ensimmäiseen tarjottuun rahoitussopimukseen. Kilpailuttamalla moottoripyörälainat voit tehdä laina-ajan kuluessa jopa satojen eurojen säästön lainakuluissa.

Lainojen kilpailuttamisen voi tehdä joko itse tai käyttää internetin ilmaisia lainavertailupalveluita.

Sortter kilpailuttaa moottoripyörälainat puolestasi

Kotimainen Sortter tarjoaa aina maksuttoman lainavertailupalvelun, jossa voit kilpailuttaa yli kahdenkymmenen pankin ja rahoituslaitoksen lainatarjoukset vaivattomasti.

Täyttämällä yhden hakemuksen saat henkilökohtaiset lainatarjoukset jopa muutamissa minuuteissa. Koska tarkoituksenamme on tehdä lainojen vertailusta helppoa ja läpinäkyvää, saamasi lainatarjoukset esitetään edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan.

Toimimme yhteistyössä vain luotettavien pankkien ja rahoitusyhtiöiden kanssa. Tule siis kilpailuttamaan edullinen laina unelmiesi moottoripyörälle!

Sortter on kotimainen lainojen kilpailutuspalvelu. Palvelussa voi hakea lainaa, verrata eri lainoja keskenään tai kilpailuttaa nykyisen lainan.

 

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.