Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
MAINOS
Muut jutut
03.04.2020
Luettu 9 386  

Tunnetko liikennevakuuttamisen säännöt? - Testaa ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuus netissä ja vältä kalliit laiminlyöntimaksut

  • Tunnetko liikennevakuuttamisen säännöt? - Testaa ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuus netissä ja vältä kalliit laiminlyöntimaksut
  • Tunnetko liikennevakuuttamisen säännöt? - Testaa ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuus netissä ja vältä kalliit laiminlyöntimaksut
  • Tunnetko liikennevakuuttamisen säännöt? - Testaa ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuus netissä ja vältä kalliit laiminlyöntimaksut

Mille kaikille ajoneuvoille pitää ottaa liikennevakuutus? Kaikki eivät tiedä, ja seuraukset voivat olla kalliit. Ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuuden voi onneksi selvittää helpolla verkkotestillä.

Kuinka kalliiksi liikennevakuutuksen laiminlyönti voi tulla? Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen mainitsee surullisena tarinana isokokoisen ja tehokkaan moottoripyörän, joka on ollut vakuuttamatta vuoden, mutta sitten sillä kuitenkin mennään ajamaan ja aiheutetaan vielä kolari. ”Tällaisessa tapauksessa vakuutuksen laiminlyönnistä saattaa joutua maksamaan vaikka 20 000 euroa” Korhonen toteaa. 
”Rehellisyyden nimissä on pakko todeta perään, että yleensä laiminlyöntitapauksissa puhutaan kuitenkin satojen tai tuhansien eurojen maksuista. Maksu riippuu monesta asiasta, esimerkiksi ajoneuvosta ja kuinka riskialtista sillä ajaminen on ja kuinka kauan se on ollut ilman vakuutusta” Korhonen jatkaa.
Lisäksi vakuuttamaton ajoneuvo menee käyttökieltoon, ja poliisi voi napata kilvet pois tavatessaan sen liikenteessä.

Mitä liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksuilla tehdään? Pistetään taskuun?

Tunnetko liikennevakuuttamisen säännöt? - Testaa ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuus netissä ja vältä kalliit laiminlyöntimaksut
Moni varmaan miettii, mitä laiminlyöntimaksurahoilla sitten tehdään. Laitetaanko ne vakuutusyhtiön taskuihin?
Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä kerättävillä maksuilla katetaan vakuuttamatta jättäneiden aiheuttamia vahinkoja. Vaikkei ehkä uskoisi, vakuuttamattomalla ajoneuvolla ajelevat kuskit aiheuttavat satoja vahinkoja joka vuosi. Jos laiminlyöntirahoilla ei saada katettua näitä vahinkoja, loppupeleissä maksumiehiksi joutuvat ne, jotka ovat vakuuttaneet ajopelinsä asianmukaisesti. Vakuutusten hinnat nousevat, jos niillä joudutaan kattamaan vakuuttamattomien kuskien aiheuttamat vahingot. 
”Liikennevakuuttamisesta luistava aiheuttaa harmia ja kustannuksia muille, mutta myös itselleen. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa liikennevakuutus korvaa myös kolarin aiheuttaneen kuskin loukkaantumisen, mikä tulee tarpeeseen erityisesti silloin, jos kuski menettää onnettomuudessa työkykynsä. Korvauksia ei kuitenkaan tipu, jos liikennevakuutus on jäänyt ottamatta,” Korhonen huomauttaa.

Testaa, tarvitseeko ajoneuvosi liikennevakuutuksen!

Ennen kuin haukutaan kaikki liikennevakuutuksen laiminlyöneet, on hyvä huomata, että myös tahattomia tapauksia on paljon. Liikennevakuuttamiseen liittyy monia väärinkäsityksiä. 
Moni luulee, että vakuutusta ei tarvitse ottaa, jos ajaa maastossa tai omalla maalla. Tai että ajoneuvolle ei tarvitse ottaa liikennevakuutusta, jos ajoneuvoa ei tarvitse rekisteröidä. Väittämät eivät pidä paikkaansa. Rekisteröintivelvollisuus voi vaikuttaa, mutta ei aina. Liikennevakuuttamisvelvollisuus määritellään laissa, ja velvollisuudesta on vain hyvin harvoja poikkeuksia. 
Kävikö juuri oman ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuus mietityttämään? Ei hätää, Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilta löytyy helppo testi, josta saat tietää, täytyykö ajoneuvollesi ottaa liikennevakuutus. #liikennevakuutustesti
”Vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni vuosittain noin 40 000 ja valvontateknologiaa kehitetään jatkuvasti. Mutta valtaosa kuitenkin hoitaa velvollisuutensa hyvin ja Suomen liikennevakuutusjärjestelmä toimii,” Korhonen sanoo.
 

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.