Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
07.11.2016

Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies

 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies
 • Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies

Tonnisesta GSX-S:stä jalostettu F-malli yhdistää nakupyörän hauskuuden katteellisen pyörän käyttömukavuuteen.

Prätkämarkkinoilla valloillaan oleva katettujen nakupyörien buumi suoltaa markkinoille toinen toistaan mielenkiintoisempia pyöriä. Kun nakupyörän käsiteltävyys ja supersportin moottoriteho yhdistetään vähintäänkin kohtuullisiin matkaominaisuuksiin, on syntyvä lopputulos paitsi hauska, myös järkevä ja käytännöllinen.

Näiden muutaman kulmakiven varaan on rakentunut pikkuhiljaa oma pyörä-luokkansa, jossa mm. Kawasaki Z 1000 SX, BMW S 1000 XR, ja KTM 1290 Super Duke GT puolustavat tonttimaataan kukin tavallaan ja tähän Supertourereiden koplaan myös Suzuki solahtaa sujuvasti. Vaikka Suzukin lähestymistapa aiheeseen on selvästi erilainen kuin esim. huipputeknisillä Bemarilla ja Kotarilla, on sen hieman yksinkertaisempi tyyli varsin valloittava.

Suzukin F-malli perustuu hyvin vahvasti jo aiemmin koeajettuun nakuun S-malliin. Itseasiassa pyörien tekniikka ja mitat akseliväliä ja istuinkorkeutta myöten ovat tismalleen samat. Painossa on tosin viiden kilon ero nakumallin hyväksi. Ainoa isompi ero onkin F-malliin leivottu kate, joka parantaa ulkonäön lisäksi ajomukavuutta sekä muuttaa fiilistä yllättävän paljon.

Tekniikka tuttua huttua

Suzuki GSX-S 1000 F – Nakupelle ja herrasmies

Tekniikkana GSX-F:ssä toimii monessa liemessä keitetty tonnisen Gixxerin kone, jota on modattu luonteeltaan paremmin nakupyörään sopivaksi. Tehoa koneelle luvataan 145 hevosvoimaa, mutta useammassakin testauksessa myllyn on todettu luovuttavan jopa 155-160 humman tehot. Jerkkua on siis tarjolla selvästi lupauksia enemmän ja mikäs siinä, mieluummin enempi kuin vähempi.

Suzukin Identiteetti nojaakin hyvin vahvasti tehokkaaseen moottoriin sekä kaikkea käyttöä leimaavaan yksinkertaisuuteen. Pyörästä ei löydy viimeisintä huutoa olevia ajonhallintalaitteita, vaan pyörän hallinnointi on jätetty pääosin kuljettajalle. Luistonesto Suitzasta sentään löytyy, mikä onkin hyvin tarpeellinen varuste näillä tehomäärillä.

Luistonesto on kolmiasentoinen, joista sporttisin ykkösasento antaa takapallon sutia jo selvästi. Kolmosasento tukahduttaa luiston heti alkuunsa ja se on tarkoitettu lähinnä sadekeleille tai liukkaammille pinnoille. Luistoneston eri tilat eivät vaikuta moottorin tehoon tai kaasun vastaavuuteen, vaan tarjolla on aina täydet höökit ja tarvittaessa systeemin saa kytkettyä kokonaan pois. Sen säätäminen tapahtuu vasemman käden peukalolla keinukatkaisijasta ja on toiminnaltaan erinomaisen helppo ja yksinkertainen.

Voimaa millä mällätä

Syyskylmällä asfaltilla Suzukin luistoneston tarpeellisuuden huomaa kouriin tuntuvasti miltei jokaisessa reippaammassa kiihdytyksessä. Jos kesäkelillä ns. ”normaali” repäisy ei aiheutakaan kummempia toimenpiteitä sen enempää kuskilta kuin pyörän elektroniikaltakaan, on parin asteen lämpötilassa pelin henki hieman toinen.

Liikkeellelähdöissä Gixxerin kone repäisee takalimpun irti jo melko maltillisilla kierroksilla, jos kaasua tarjoilee vähänkään enempää. Ensimmäisellä kerralla seikka vähän yllättää, toisella siitä tulee jo hauskaa. Pitoon tosin vaikutti varmasti myös koeajetun pyörän takakumikin, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt ja varsinkin keskisektorilta vahvasti leipää saaneen näköinen (jostain kumman syystä?).

Joka tapauksessa tehoa on tarjolla messevät määrät jo alakierroksilla. Vetoalue alkaa jo noin 2000 kierroksen lukemista, eikä moottori kakistele vielä tämän alapuolellakaan. Kierrosten noustessa raaka voima lisääntyy lineaarisesti, muuttuen ylhäällä raivokkaasti repiväksi nautinnoksi. Menohaluiltaan Suzuki ei juurikaan Supersporteille kalpene ja nappiin osuneet välitykset vielä tehostavat voiman tuntua. Suurempia tehokuoppia kierrosalueelta ei löydy, vaan kone laulaa tasaisen kauniisti koko rekisterin läpi.

Silkkinen käynti, terävä kaasunvaste

Moottorin käynti on silkinpehmeää kaikilla kierroksilla, eikä paikkoja puuduttavia värinöitä ilmene, vaikka kone kiekuisi punarajalla asti. Lyhyt vakioputkisto on äänimaailmaltaan onnistunut. Matala murina pönkittää sporttista tunnelmaa, mutta melu pysyy yläkierroksilla kuitenkin kohtuullisissa rajoissa. Kokonaisuutena moottoria voisi kutsua jopa euforiseksi, jos ruiskun toiminta ei olisi niin jyrkkää. Kaasu on hyvin on/off-tyyppinen ja se tekee selkeän särön koneen harmoniseen käyntiin.

Seikka ärsyttää varsinkin taajamassa missä liikenne on nykivää ja toisaalta kovemmassa ajossa kun kierrokset pyörivät ylärekisterissä. Korkeammilla kierroksilla ominaisuus voimistuu selvästi, joten kaasun annostelussa saa olla tarkkana kovilla kallistuskulmilla polvipaloja kulutellessa. Muutaman päivän ajelun jälkeen hommaan tottuu, mutta mielessä ominaisuus on silti syytä pitää. Penkissä huolellisesti säätämällä vaivaan saattaisi saada parannusta ainakin jonkin verran.

Ajettavuudeltaan Suzuki on sähäkkä, hyvin nakupyörämäinen. Ohjattavuus on helppoa eikä pyörä vastustele nopeita käännöksiä tai heittelyitä puolelta toiselle. Painoa pyörällä on 214 kiloa, mikä on jonkin verran vähemmän kuin kilpailijoilla. Tämä taas on mutkakanttailussa pelkästään ilon aihe ja käytännössä Suzukilla pärjää hyvin vaikka rata-ajossa, ainakin harrastus mielessä.

KYB:in valmistamasta USD-haarukasta löytyy kaikki mahdolliset säädöt ja takajousituskin hoitaa hommansa mukisematta. Jarrulevyt ovat edessä 310 milliset ja puristimet Brembon valmistetta, joten pysäytystehoa löytyy tarvittaessa julmasti. Kalliimpien kilpailijoiden käyttämää sähköistä alustaa ei pyörään ole saatavilla, mutta tätä puutetta Suzuki paikkaa parhaimmillaan yli 7000 euroa halvemmalla hinnallaan.

Autuas ajoasento

Ajoasento ei radalle ehkä ole se paras mahdollinen, mutta normaalissa ajossa se on suorastaan erinomainen. Asento on melko pysty, mutta kuitenkin sen verran etunojainen että aktiivinenkin ajo maistuu. Polvikulma on armelias ja satulakin mukailee pakaraosastoa verrattoman hyvin. Pyörä on satulan kohdalta melko kapea ja kun istuinkorkeutta on kohtuullisen 810 millin verran, ylettyy lyhytjalkaisempikin tukevasti maan kamaralle.

Leveä ohjaustanko asettuu juuri sopivalle etäisyydelle ja pitkätkin jotokset onnistuvat väsymättä.  Vakiostonga on Renthalin Fatbar ja sellaisenaan erittäin hyvin Suzukiin mitoitettu. Tarvittaessa Renthalilta löytyy eri tankovaihtoehtoja pilvin pimein, joten jokainen löytää melko varmasti sen ihanteellisimman vaihtoehdon, jos alkuperäinen ei miellytä.

Mittaristo sen sijaan jättää hivenen toivomisen varaa. LCD-näyttö on nykyaikaisen näköinen, mutta luettavuus voisi olla parempi varsinkin kierroslukumittarin kohdalla. Perinteisen mallisen varvikellon seuraaminen olisi aina helpompaa ja luontevampaa. Nykyisellään näytön yläreunassa liikkuvaa palkkia on kovassa ajossa mahdoton seurata ja mylly kirmaa herkästi aina rajoittajalle asti.

Matkavarusteita hintsusti

Matka-ajossa massiivisen näköinen kate suojaa kohtuullisen hyvin. Minkäänlaisia säätöjä pleksistä ei löydy, eli sen suojaavuus on pitkälti kuskin koosta kiinni. Kapean puoleinen lasi ohjaa ilmavirran kuljettajan ohi vielä moottoritievauhdissa, tosin melkoisen kypärämelun säestyksellä. Mukavan ajon käännekohtana voi pitää 120-130 km/h:n vauhtia, tämän jälkeen tuulen riepotus lisääntyy selvästi.

Pyörän sinänsä kelvolliset matkaominaisuudet kokevat kuitenkin pienen kolauksen, kun minkäänlaisia laukkuja tai muuta kuljetusvälineistöä ei valmistajan puolelta ole saatavilla, ainakaan toistaiseksi. Ratkaisu ihmetyttää väkisinkin hieman. Varsinkin kun pyörä luokitellaan olemuksensa ja ominaisuuksiensa perusteella ns. matkasportteihin, jää Suzuki kilpailijoihin nähden väistämättä altavastaajaksi. Matkatavaroita mukaansa kaipaava joutuu tyytymään yleismallisiin nyssäköihin ja sporttipyöriin tarkoitettuihin pehmeisiin laukkuihin.

Kaikkiaan Suzuki GSX-S 1000 F yhdistää onnistuneesti iloisen nakupyörän ajettavuuden, matkapyörän mukavuuden ja Supersportin tehot. Toki siitä puuttuu kilpailijoiden yleisesti käyttämät ajoavustimet ja ylimääräinen elektroniikka, mutta toisaalta kohtuulliselle 17 990 euron hinnalleen se tarjoaa vastinetta roppakaupalla kalliimpia vastustajia enemmän.

Suzuki on parin viime vuoden sisään aktivoitunut ilahduttavasti, mitä uusien pyörien esittelyyn tulee. Tonniset GSX-S ja F-mallit ovat olleet erittäin tervetulleita lisukkeita laman lamauttamille prätkämarkkinoillemme. Ja lisää uutuuksia on tiedossa jo ensi kesänä, kun uudistuneet 650- ja 1000-kuutioiset V-Stromit sekä 125- ja 1000-kuutioiset Gixxerit saadaan maahamme. Myös GSX-S:stä ilmestyy pienempi 750-kuutioinen versio, joten ensi kesän kekkereitä silmällä pitäen on Suzukin korsi jo koko lailla kekoon kannettu.

Sami Puskala

Kehuja: jumalainen moottori, ulkonäkö, hinta, ajettavuus

Parantamisen varaa: matkavarusteiden puute, mittariston luettavuus, terävä ruiskun toiminta

 

Suzuki GSX-S 1000 F:

Moottori: Nestejäähdytteinen, 4-sylinterinen, 999cm3 rivimoottori
Teho:145 hv (107kW) / 10000 rpm
Vääntö:106 Nm / 9500 rpm
Vaihteisto:6-portainen
Vetotapa: Ketju
Etujarru:2x 310mm levy, Brembo monobloc, 4-mäntäinen puristin, ABS
Takajarru:1x levy, 1-mäntäinen puristin, ABS
Renkaat (etu/taka):120/70-17 / 190/50-17
Akseliväli:1460 mm
Istuinkorkeus: 810 mm
Paino tankattuna: 214 kg
Hinta:17 990€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Suzuki GSX-S

     
4
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Suzuki GSX-S -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.