Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
11.05.2015

Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne

 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne
 • Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne

Suzuki tuo markkinoille pitkään odotetun tuhatkuutioisen nakun. Upealla moottorilla varustettu GSX-S1000 perustuu pitkälti legendaariseen GSX-R:ään.

Suzukin lähihistoriaan ei ole viimeisten vuosien aikana juuri kuulunut uusia mielenkiintoisia sporttipyöriä. Viimeisin yritys sporttipuolella oli GSR750, joka oli keskiluokan nakumarkkinoilla mielenkiintoinen tapaus. Mallistosta on silti uupunut erityisesti kilonakuluokan pyörä.

Japanilaisvalmistaja on muun saarivaltion ohella keskittynyt tuomaan markkinoille mallisarjojen lieviä uudistuksia ja aloittelijoille sopivia järkipyöriä, jotka eivät suoraan sanoen ole herättäneet kovin suurta intohimoa kokeneemmissa prätkäilijöissä.

Suzukilla on aiempaa kokemusta tehokkaiden nakujen tuottamisessa, sillä Hayabusasta leivottu B-King oli aikoinaan markkinoiden järisyttävin nakupyörä. Voimakkaan nakun uupuminen on jättänyt suuren aukon mallistoon.

Gixxerin perillinen

Suzuki GSX-S1000 – Voima olkoon kanssanne

Pitkä odotus saa kaudella 2015 arvoisensa päätöksen, sillä uutuusmalli GSX-S1000 on upealla moottorilla varustettu tykki, joka nojaa vahvasti Gixxerin voimalinjaan.

Moottori on 1000-kuutioinen ja nelisylinterinen. Tehoa on valmistajan ilmoituksen mukaan 145 hevosvoimaa, mutta huhujen mukaan 160 hevosvoimaa ylittävät dynotulokset kertovat toista tarinaa myllyn potentiaalista.

Koeajolla käy heti alkuun selväksi, että 145 hevosvoiman lukema on vahvaa vähättelyä. Jostain kumman syystä japanilaisvalmistaja haluaa ilmoittaa pyörän teholukeman roimasti alakanttiin. Voimaa on päivänselvästi enemmän kuin virallisissa dokumenteissa annetaan ymmärtää.

Upea moottori

Voimanlähde on suorastaan jumalainen. Tonninen pata kehrää erinomaisesti jo 2000 kierroksen tuntumasta ja voimaa riittää käytännössä punarajalle saakka. Tehoa piisaa kautta koko linjan tasaisesti, eikä käyrässä ole havaittavissa tehokuoppia.

Kiuas tarjoaa antoisat löylyt 7000-8000 kierroksen kohdalla, jossa on aistittavissa mukava tehopiikki. Silloin kone herää toden teolla henkiin ja voimantunne on upea. Suzukin mylly on yksi parhaista nelisylinterisistä moottoreista ja se laittaa kampoihin jopa BMW S1000R:n motille.

Laaja tehoalue ja rivakka kaasuun vastaavuus on Suzukin mukaan seurausta mm. normaalia kevyemmistä ja uudella tavalla muotoilluista männistä, sekä venttiilien ajoituksesta. Käytännössä ratkaisut tuntuvat toimivilta ja vaivattomasti raivoavaa voimaa todella piisaa kautta linjan.

Nakupyörän ohjaimissa pääsee harvoin maistamaan niin järeää voimantuntua kuin Suzukin ohjaimissa. Vastinetta katteettomien sporttien maailmasta löytyy lähinnä BMW S1000R:stä, KTM Super Duke 1290:sta, Aprilia Tuono V4:stä sekä MV Agusta Brutale 1190:sta. Tässä joukossa Suzuki vie pisimmän korren ainakin hintansa puolesta.

Hyökkää pienissä vauhdeissa

Kaasuun vastaavuus on asia, josta naku-Suitsalle voidaan antaa jopa nuhteita. Kahvan kääntäminen aiheuttaa välittömän reaktion ja GSX-S1000 hyökkää erityisesti pienemmillä vaihteilla turhankin kiivaasti.

Tästä syystä Suzukiin toivoisi muutamaa erilaista tehokarttaa, sillä moottoriohjauksen kiivaus kääntyy itseään vastaan erityisesti kaupunkiajossa ja hiljaisissa vauhdeissa. Suzuki-leirissä asiaa ei ole ymmärretty muussakaan mallistossa, sillä tehokarttoja on useimmiten vain yksi.

Säätövaraa on sentään luistoneston suhteen. Järjestelmä tarkkailee etu- ja takarenkaan pyörimisvauhtia, kaasun asentoa, sisässä olevaa vaihdetta ja kampiakselin asentoa 250 kertaa sekunnissa. Tällä informaatiolla koneen voimantuottoa rajoitetaan valitun tilan mukaan.

Perinteinen alusta

Luistoneston asentoja on kolme, joista ensimmäinen on sporttiseen ajoon, toinen kaupunkiolosuhteisiin ja kolmonen sadekelille. Onneksi järjestelmän voi myös kytkeä kokonaan pois päältä, jolloin takarenkaan annetaan luistaa vapaasti.

Nakuluokan kalleimmissa versioissa on usein säädettävän moottorikartan ja luistoneston lisäksi myös sähköisesti säädettävä alusta, joka on joissain tapauksissa dynaaminen. Suzuki kuitenkin luottaa perinteisesti säädettävään alustaan.

Etupää on KYBin valmistama upside-down-keula ja täysin säädettävissä. Takapään jousitus hoidetaan alumiinisella swingillä ja alusta on vakiosäädöilläkin tasapainoinen kokonaisuus. Vaikka se ei yllä markkinoiden parhaimpien dynaamisten alustojen tasolle, on se eleetön ja luottamusta herättävä.

Persoonallista muotoilua

Muotoilultaan Suzukin kookkain nakupyörä muistuttaa suurelta osin luokan muita pyöriä, mutta pyöreämmät linjat tekevät siitä pykälää omaleimaisemman. Etukate on muotoiltu persoonallisesti ja pitkälle eteen ja alas kaartuvat sivukatteet luovat hyvin aerodynaamisen vaikutelman.

Silmälle ongelmia tuottaa peräkate, joka on sivusta katsottuna korkea ja leveä. Takakatteen kirveellä veistetty vaikutelma korostuu kilpitelineellä, joka on jokaisessa muussakin pyörässä melkoinen kammotus. Onneksi tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja originaalin tilalle.

Kokonaisuutena GSX-S1000 on tasavahva ja se nousee luokkansa kärkikahinoihin erityisesti täydellisyyttä hipovan moottorinsa ansiosta. Nakupyörällä pääsee harvoin maistamaan suorituskykyä, jonka äärellä kokenutkin sporttipyöräilijä kunnioittaa sen juurevaa voimaa.

Tuomas Rajala

Kehuja: jumalainen moottori, tasapainoinen kokonaisuus, persoonallinen muotoilu, hinta-laatu-suhde

Parantamisen varaa: turhan terävä ruiskun toiminta

 

Suzuki GSX-S1000A:

Moottori:4-sylinterinen 999 cm3, nestejäähdytteinen 4-tahtimoottori
Teho:145 hv (107 kW) @ 10 000 rpm
Vääntö:106 Nm @ 9500 rpm
Puristussuhde:12,2:1
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2-levyinen, radiaalinen Brembon monobloc jarrusatula
Takajarru:1-levyinen 1-mäntäinen Nissinin jarrusatula
Renkaat (etu/taka): 120/70-17 / 190/50-17
Akseliväli:1460mm
Istuinkorkeus:810mm
Tankki:17 litraa
Paino:209 kg
Hinta:16 490€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Suzuki GSX

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Suzuki GSX -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.