Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 9 840   0

Nuviz – Motoristin monitoimityökalu

Nuviz – Motoristin monitoimityökalu

Nuviz on prätkäkypärään kiinnitettävä heijastusnäyttö, joka yhdistää navigoinnin, kameran sekä puhelimen samaan kompaktiin pakettiin.

Autoista, tai alun perin tietysti lentokoneista tuttu HUD-näyttö, eli Head Up Display tekee vihdoin vahvaa tuloaan myös prätkämaailmaan. Markkinoille on jo pidemmän aikaa pyrkinyt useammankin eri valmistajan näkemyksiä moottoripyöräkäyttöön tarkoitetuista heijastusnäytöistä, joista toiset yltävät valmiiksi asti, toiset taas jäävät lopulta pelkästään prototyypeiksi.

Se klassisin ajatusmalli motoristin heijastusnäytöstä lienee versio, jossa kamerat ynnä muut tarvittavat lisukkeet on integroitu suoraan kypärään. Tällöin tuotteen lopullinen hinta kuitenkin karkaa väistämättä melkoisen korkealle ja myöskin sitoo motoristin ainoastaan yhden ja saman kypärän käyttäjäksi.

Ensimmäisten joukossa maailman markkinoille ennättänyt ja täysin suomalaisvoimin suunniteltu Nuviz tarjoaa hieman erilaisen näkemyksen HUD-näytöstä. Sen voi kiinnittää miltei mihin tahansa markkinoilta löytyvään umpikypärään ja myöskin siirtää tarvittaessa kypärästä toiseen.

Varsinaisen HUD-näytön lisäksi Nuviz tarjoaa käyttöön myös navigoinnin, puhelimen käytön ja musiikin kuuntelun sekä 8 megapikselin kameran FULL HD -videokuvauksella. Kyseessä on siis varsin monipuolinen laite, joka kokoaa yhteen monet, usein erikseen hankittavat prätkäilijän kaipaamat lisukkeet.

Asennus vaatii kärsivällisyyttä

Nuviz – Motoristin monitoimityökalu

Nuviz koostuu erillisestä kypärän leukaosaan asennettavasta näyttöyksiköstä, ohjaustankoon kiinnitettävästä kaukosäätimestä sekä mikrofoni-kuulokesetistä. Nuviz yhdistetään bluetoothin välityksellä älypuhelimeen, jonka avulla laitteen asetuksia ja karttoja hallinnoidaan. Sitä varten puhelimeen täytyy ladata oma applikaationsa.

Nuviz toimii sekä Android- että iOS- käyttöjärjestelmillä, eli ”äpin” voi ladata Play-kaupasta tai App-storesta. Varsinaiset kartat ovat HEREn valmistetta ja ne voidaan ladata joko itse laitteen, tai vaihtoehtoisesti puhelimen muistiin. Ulkomailla reissaavaa lämmittää seikka, että reittien suunnittelu onnistuu nyt myös offline-tilassa. Nuvizin omaan muistiin karttoja mahtuu vähintäänkin riittävästi, käytännössä miltei koko Eurooppa. Karttoja voi myös lisäillä tai poistaa aina oman tarpeen ja tilanteen mukaan.

Nuvizin paikalleen asennus vaatii hieman aikaa, kärsivällisyyttä ja sorminäppäryyttäkin. Itse näyttöpalikan telakka kiinnitetään kypärän leukaosaan vahvalla tarralla. Kypärän muodoista riippuen homma onnistuu joko helposti, tai sitten ei. Nuvizin paikalleen mallailuun ja asennukseen tosiaan kannattaa käyttää hetki aikaa, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut.

Homman jujuna on saada läpinäkyvä näyttöpalikka asennettua oikealle kohdalle, eli juuri näkökentän alareunaan. Tällöin itse näyttöruutu ei haittaa näkyvyyttä, mutta on kuitenkin vain pienen katseen siirron päässä. Ruutua katsotaan vain yhdellä silmällä, mutta koska näytön tapahtumat on tarkennettu noin 4-5 metrin päähän, on kuva kokonaisuutena hyvin selkeä.

Tasaiseen pintaan Nuvizin kohdistus ja kiinnitys onnistuukin helposti, mutta sporttisemmin muotoiltu kypärä tekee hommasta hieman haastavampaa. Paketin mukana seuraa tarkat asennusohjeet, sekä muutama ylimääräinen tarrapala, joista saa pienellä vaivalla askarreltua laitteen telakalle tukevan ”pedin”.

Huolellisen asennuksen jälkeen Nuviz istuu kypärässä sen verran tanakasti, ettei se ainakaan vahingossa siitä irtoa. HUD-näyttöä ja sen alapuolella sijaitsevaa kameran linssiä voi asennuksen jälkeenkin vielä hieman hienosäätää. Linssin osalta säätäminen voi tulla tarpeeseen, kun pyörämalli ja kuskin ajoasento muuttuu.

Nuvizin siirtäminen toiseen kypärään onnistuu helposti. Riittää kun kakkoskypärästäkin löytyy tarvittava kiinnitystelakka sekä kuulokesetti. Hinnan kiroihin ylimääräisen telakan hankinta ei jää. Osan voi tilata esim. Nuvizin kotisivuilta kohtuulliseen 25 euron hintaan. Nuvizin oma mikrofoni-kuulokesarja on langallinen, mikä vesittää avattavan kypärän käytön jo alkuunsa.

Nuvizin voi kuitenkin parittaa melkein minkä tahansa markkinoilta löytyvän uuden bluetooth-kuulokesetin kanssa, jolloin homman pitäisi pelittää kaikenlaisten umpikypärien kanssa. Ajon aikana vakiokuulokkeiden äänenvoimakkuus riittää ilman korvatulppia mainiosti, tulppien kanssa ääni taas vaimenee hieman liikaa.

Äänenvoimakkuus on paitsi manuaalisesti säädettävissä, mutta säätyy myös automaattisesti taustamelun mukaan. Äänenlaatu sen sijaan jättää toivomisen varaa, varsinkin jos volyymit ovat täysillä. Ongelma ilmenee lähinnä musiikkia kuunnellessa, ei niinkään puheluiden aikana. Paljon musaa kuuntelevan kannattaa siis harkita laadukkaampien kuulokkeiden hankintaa.

Massiivisesta muodosta ei käytännön haittaa

Fyysisiltä mitoiltaan Nuviz vaikuttaa melko isokokoiselta. Laitteen mitat sekä paino ovatkin ehkä ne ensimmäiset keskustelua herättävät aiheet. Painoa Nuvizilla on hieman alle 250 grammaa, ja sitä kokoakin kieltämättä jonkin verran, mutta käytännössä laitteen mitoista ja massasta ei ole haittaa.

Paikallaan päätä pyöritellessä kypärän toispuoleisen painon voi aistia, mutta liikkeellelähdön jälkeen tunne häviää. Palikka ei isommin heiluta kypärää kovemmassakaan vauhdissa, joten Nuvizin voi hyvin ottaa mukaan vaikka moottoriradalle.

Ajoreitin suunnittelu tapahtuu älypuhelimella ja haluttu kohde syötetään kirjoittamalla osoite tai yksinkertaisesti valitsemalla se applikaation kartalta. Välietappeja reitille voi lisätä oman mielen mukaan. Myös valmiiden ja hyväksi todettujen reittien lataaminen muista palveluista (esim. Motocaching, Google Maps, Kurviger) Nuviz-appiin onnistuu GPX-tiedostona.

Ajon aikana reitin muokkausmahdollisuudet ovat varsin rajallisia. Valikoida voi laitteen omien POI-kohteiden, kuten huoltoasemien, ravintoloiden ja nähtävyyksien, tai itse ennalta määriteltyjen suosikkien välillä. Isommat reittimuutokset vaativat aina puhelimen käyttöä.

Ajon aikana Nuvizia käytetään ohjaustankoon kiinnitettävän kaukosäätimen kautta. Säätimessä on neljä toimintopainiketta sekä kytkin, jonka avulla valikoiden välillä operoidaan. Kaukosäätimen käyttö on pienen harjoittelun jälkeen yksinkertaista ja operointi onnistuu paksuillakin ajohanskoilla helposti. Pienikokoisen säädinpalikan saa myös nopeasti otettua telineestään irti vaikka ajotauolle mennessä.

Ajettu matka tallentuu applikaatioon huippu- ja keskinopeuksineen. Myös kiihdytyksissä ja jarrutuksissa syntyneitä g-voimia voi tutkailla jälkikäteen muistista. Suunnitellut reitit voi tallentaa valmiiksi suosikit valikkoon, jolloin ne ovat löydettävissä ajon aikanakin. Toteutunut ajettu reitti ei vielä toistaiseksi tallennu muistiin varsinaiselle karttapohjalle, mutta Nuvizin edustaja paljastaa tilanteen korjaantuvan mahdollisesti jo kesällä, seuraavan järjestelmäpäivityksen yhteydessä.

Nuviz on ollut markkinoilla viime kesästä saakka, mutta kehitystyötä laitteen ominaisuuksien parantamiseksi ei ole lopetettu, päinvastoin. Salossa, Nokian entisissä tiloissa toimiva Nuvizin kehitystiimi tekee jatkuvasti työtä laitteen ominaisuuksien parantamiseksi. Järjestelmäpäivityksiä tulee vuoden varrella tarjolle tasaiseen tahtiin, jotka Nuvizin käyttäjä saa käyttöönsä ilmaiseksi. Laitteen ominaisuudet siis monipuolistuvat sitä mukaa kun kehitystyö etenee.

Valikkojen käyttö turvallisuus edellä

Toimintovalikkoja HUD-näytöltä löytyy yhteensä kuusi. Kameran, karttanäytön ja erillisen nopeusnäytön lisäksi löytyy musiikin soittolista, Calls-puheluvalikko sekä navigointitietoja tarjoava Rides-valikko. Ajonaikaisten puhelujen soitot onnistuvat puhelimen yhteystietojen sijaan pelkästään lokitietojen perusteella. Tämä on Nuvizin edustajan mukaan tietoinen valinta ja liittyy tietenkin turvallisuuteen. Kuljettajan tarkkavaisuus ei herpaannu pelkkää puhelulokia selatessa samalla tavoin kuin koko luetteloa.

Kamera käynnistyy yhdellä napin painalluksella ja videokuvaus, kun nappia pitää pidempään painettuna. Perinteisempään action-kameraan verrattuna Nuvizin etuna on sen käytön nopeus, sekä varsinkin helppous. Kiinnostavan kohteen ilmaantuessa kameran saa käyntiin miltei samalla hetkellä, ilman että käsiä tarvitsee irrottaa ohjaustangosta.

Still- kuvia räpsiessä kameran etsin pysyy auki niin kauan kuin sitä tarvitsee, mutta videota tallentaessa näyttö sulkeutuu saman tien, sekin turvallisuussyistä. Kuljettajan ei haluta seuraavan tietä kameran näytön läpi videoita kuvatessa. Valokuvat tallennetaan puhelimen muistiin, videoita varten tarvitaan erillinen muistikortti, jolle löytyy paikka latausliittimen vierestä.

8 megapikselin kameran kuvakulma on melko laaja, ei kuitenkaan mikään ”kalansilmä”. Ominaisuudet riittävät päivänvalossa hyvin, mutta hämärän tullen kuva muuttuu melko nopeasti rakeiseksi. Hifistelijä ja puritaani saattaa siis kokea kameran alimittaiseksi, mutta kokonaisuutena sen kyvyt riittävät tavalliselle käyttäjälle paremmin kuin hyvin.

  • Nuviz – Motoristin monitoimityökalu
  • Nuviz – Motoristin monitoimityökalu
 

Käytössä koukuttava

Nuvizin akku kestää lupausten mukaan jopa 8 tuntia yhdellä latauksella. Paljon kuvatessa ja laitteen muita ominaisuuksia hyödyntäessä Nuvizin toiminta-aika lyhenee selvästi, pienimmillään noin 3,5 – 4 tuntiin.

Testikäytössä akku ei osoittanut hyytymisen merkkejä vielä reilun viiden tunnin ajelun ja ahkeran kuvailun jälkeenkään. Akun kuvake näytti tässä vaiheessa iloisesti vielä paria palkkia, joten ”range” vaikuttaa vähintään riittävältä. Kaukosäätimen pariston luvataan kestävän käytännössä laitteen eliniän verran. Tarpeen tullen patteri on kuitenkin myös vaihdettavissa.

Käytössä Nuviz osoittautuu hyvin koukuttavaksi kumppaniksi. Kun HUD-näytön helppouteen tottuu, on liikkeellelähtö ilman sitä yhtäkkiä orvon tuntuista. Alkuinnostuksen vallitessa tosin saattaa pyörän oman mittariston tarkkailu hetkittäin unohtua, mistä voi pahimmillaan seurata jopa vaaran paikkoja. Itselle tämä konkretisoitui melko selvästi, kun huomasi ajaneensa paristakin risteyksestä suoraan vilkku päälle unohtuneena. Tämän jälkeen tuli mittaristoon, kuten myös vilkun ”peukalovarmistukseen” kiinnitettyä jälleen aivan erityistä huomiota.

Oikein asennettuna HUD- näyttöpalikka ei haittaa näkyvyyttä lainkaan, mutta tarvittava tieto selviää siitä nopealla vilkaisulla. Näytön kirkkaus riittää hyvin auringonpaisteessakin ja jopa vitivalkoista keväthankea vasten. Näytön kuvajainen sijoittuu hieman pyörän ajoasennosta riippuen yleensä tummaa asfalttia vasten, joten kuvasta saa hyvin selvää kelistä riippumatta.

Moni Nuvizista kiinnostunut hätkähtää sen hintaa, joka äkkiseltään kuultuna tuntuukin melko kovalta. 699 euroa on paljon rahaa, mutta toisaalta taas on hyvä miettiä, mitä kaikkea rahojensa vastineeksi saa. Jos kaikkia Nuvizin tarjoamia ominaisuuksia lähdetään ostamaan ”irtotavarana”, saa varautua pulittamaan vielä tuntuvasti enemmän.

Täydellinen Nuviz ei ole, mutta pienine puutteinenkin se on monipuolisuudessaan lyömätön. Lisäksi se, että Nuviz on käytännössä kokonaan suomalaisvoimin kehitetty, painaa vaakakupissa ainakin moraalisella tasolla. Nuviz on herättänyt huomioita maailmalla laajalti ja esim. kansainvälinen Motorcycle.com- julkaisu valitsi sen vuoden 2017 tuotteeksi. Nuviz on aloittanut viime vuoden puolella yhteistyön Schubertin sekä kypäräpuhelimia valmistavan Senan kanssa, joten myös kehityksen luulisi jatkuvan vahvasti nousujohteisena.

Suomessa Nuvizia myy mm. Storm Motor ja Eurobiker. Laitteen voi tilata myös suoraan Nuvizin sivuilta www.ridenuviz.com sekä www.amazon.com:ista

Teksti: Sami Puskala, kuvat: Sami Puskala / Nuviz

Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
MP 20 -messut tekee hyvää

MP 20 -messut tekee hyvää

Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?

Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?

Moottoripyöräharrastuksen hinta ja 5 talousvinkkiä pyörän ostoon
MAINOS

Moottoripyöräharrastuksen hinta ja 5 talousvinkkiä pyörän ostoon

MP STARS -tuki on noussut jo yli 150 000 euroon!

MP STARS -tuki on noussut jo yli 150 000 euroon!

Nettimoton MT-01 –projekti – Voitokas Mörkömuskeli

Nettimoton MT-01 –projekti – Voitokas Mörkömuskeli