Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 4 062   1

Niu M+ Sport – Mopoilun sähköinen tulevaisuus

Niu M+ Sport – Mopoilun sähköinen tulevaisuus
 • NIU
 • NIU
 • NIU
 • NIU
 • NIU
 • NIU
 • NIU
 • NIU
 • NIU
 • NIU
 • NIU

Niun sähköskootteri haastaa perinteisen moposkootterin helppoudella ja edullisilla kuluilla.

Sähköskootterit ovat kovassa nousukiidossa niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Hiljalleen trendi alkaa rantautua myös koti-Suomeen, sillä sähköskoottereita alkaa olla tarjolla useammassa kokoluokassa.

Sähköskootterin erinomaisuutta kaupunkikulkineena ei voi hehkuttaa liikaa. Se on käytännössä äänetön, eikä putkesta tuprahtele pakokaasuja. Lisäksi se on naurettavan helppo ajettava. Virta päälle napista ja skootteri lähtee liikkeelle kaasua kääntämällä.

Niu edustaa kiinalaisvalmisteisten skoottereiden high endia, sillä viimeistely on virheetöntä ja ulkokuori tyylikäs. Se tuo monella tapaa mieleen jopa Vespan, mutta modernilla twistillä.

Niun suomeen tuotavassa mallistossa on viisi erilaista skootteriversiota, joista neljää saa ajaa mopokortilla: U Pro, M+ Lite, M+ Sport ja N Sport vertautuvat moposkootteriin ja huippunopeus on 45 km/h.

Valmistaja sanoo M+ Sport -mallin tarjoavan rivakkaa kiihtyvyyttä, mutta rehellisyyden nimissä huippujen kerääminen ottaa aikaa lähes samalla tavalla kuin moposkootterien kohdalla.

Mikäli kuskilla on mahdollisuus ajella A1-ajokortilla, laajenee valikoima NGT-versioon, jonka huiput ovatkin sitten 70 km/h ja kiihtyvyys rivakampaa. Toki myös vakuutusmaksut ja muut kulut kasvavat hieman. Suurin ero on luonnollisesti hinnassa, sillä isompi skoba maksaa lähes 6000 euroa.

Hyvistä osista rakennettu

Niu M+ Sport – Mopoilun sähköinen tulevaisuus

Aivan ilmaiseksi eivät mopoluokan skootteritkaan uudelle omistajalle irtoa, sillä halvimmillaan Niu maksaa U Pro -versiona karvan alle 2000 euroa ja kallein N Sport -malli kustantaa 3290e. Koeajetun M+ Sport -version hintalapussa seisoo puolestaan 2990e.

Vaikka kalliimmissa malleissa on hintaa bensiinikäyttöiseen perusskootteriin verrattuna reippaan oloisesti, saa sillä myös vastinetta. Niut on varustettu Boschin sähkömoottorilla ja Panasonicin akuilla, joten komponentit ovat voimanlinjan puolesta kunnossa.

M+ Sport -version toimintasäteeksi luvataan valmistajan ilmoituksen mukaan 75-100 km. Koeajolla ja yli satakiloisen aikuisen alla tuosta joudutaan tinkimään hieman, mutta isonkin kuskin alla Niu jaksaa taivaltaa reippaat 60 kilometriä, mikä on pienehkölle sähköskootterille hyvä lukema.

Kuten todettua, ajaminen on äänetöntä ja mukavaa. Skootterin sähkömoottorista kuuluu kovassakin rasituksessa vain pieni sähkön ujellus ja sillä on varsin rentouttava ajella kesäisenä aamuna ja kuunnella lintujen liverrystä. 

Vaikka skootteri on ulkoisilta mitoiltaan pieni ja tarkoitettu enemmänkin mopoikäisten alle, saa aikuinen sen kyydissä yllättävän mukavan ajoasennon. Alle 15 kilometrin siivulla takalisto ei puudu kovin pahasti, mutta sen pidemmillä siirtymillä pieni koko alkaa harmittamaan.

Toimiiko auton korvikkeena?

Ajelin koeajon aikana pari päivää työmatka-ajoa pääkaupunkiseudun ruuhkissa ja sähköskootteri osoittautui yllättävän rennoksi kulkupeliksi. Ruuhka-aikana se on yhtä nopea kuin auto, vaikka huiput ovatkin vaivaiset 45 km/h. Nopeus perustuu luonnollisesti siihen, että moposkootterilla saa useassa tilanteessa ajella pyöräteitä pitkin ja erityisesti ruuhka-aikoina ne ovat autoteitä nopeampia.

Suuren kuskin alla Niun voima alkaa paikoitellen loppumaan kesken, sillä jyrkemmissä ylämäissä vauhti hiljenee usein alle kolmeenkymppiin. Toisaalta vertailukohta on epäreilu, sillä Aasiassa itseäni vastaavia ruumiinpainoja kellottavat lähinnä sumopainijat.

Kun käyttösäde on 60 kilometrin luokkaa ja sen yli, onnistuu noin 20 kilsan yhdensuuntainen työmatkailu ilman välilatausta. Toisaalta lataaminenkaan ei tuota ongelmaa, sillä Niun akku ottaa virtansa normaalista sähköpistokkeesta.

Koeajon aikana käy hyvin nopeasti selväksi, että skootteriin sähkö sopii käyttövoimaksi paremmin kuin hyvin. Akun lataaminen täyteen maksaa muutaman kymmenen sentin verran ja sillä huristelee kuskin painosta ja ajotavasta riippuen 60-100 kilometriä. Tyhjästä täydeksi akku latautuu kahdeksassa tunnissa, joten siitäkään ei synny pullonkaulaa. 

Lisäksi Niu on käytännössä huoltovapaa, sillä moottorissa ei ole kuluvia osia, eikä öljynvaihdolle ole tarvetta. Määräaikaishuoltoja ei tarvitse tehdä, sillä skootterissa ei renkaiden ja jarrujen lisäksi ole mitään huollettavaa.

 • Niu M+ Sport – Mopoilun sähköinen tulevaisuus
 • Niu M+ Sport – Mopoilun sähköinen tulevaisuus
 

Applikaatio kertoo ajotavan

Ainoa miinus normaaliin skootteriin verrattuna on se, että satulan alla oleva säilytystila on varattu akulle, jolloin kypärää ei saa laitettua skootterin sisuksiin. Se on pieni harmi, mutta ei ylitsepääsemätön ongelma.

Lisäksi mittaristo on modernimpi kuin bensakäyttöisissä skoottereissa ja Niun sielunmaisemaa pystyy mittariston lisäksi seurailemaan puhelimen applikaation kautta. Se näyttää tietoa mm. ajotavasta ja ilmoittaa jos skoba on joutunut pitkäkyntisten haaviin. Vanhemmat voivat puolestaan seurailla teininsä liikkeitä.

Niun etuihin kuuluu ehdottomasti myös vakionopeudensäädin, jollainen löytyy siis M+ Sport -mallista. Sähköskootterissa on siis varuste, jollainen uupuu nykypäivänä melko monesta perheautostakin. Sen turvin ajaminen on entistä rentouttavampaa, sillä paikaltaan lähtiessä kaasun voi kääntää ääriasentoon, napsauttaa vakkarin päälle ja leputtaa kaasukättään.

Ajokokemuksena Niu on silmiä avaava ja sitä ajatellessa tulee väkisin ajatelleeksi, miksi mopoluokassa kukaan enää edes haluaisi ajella polttomoottorilaittella. Sähkö kun on hiljaisempi, edullisempi, eivätkä vaatteet haise ajon jälkeen pakokaasulle.

Tuomas Rajala

Niu M+ Sport:

Moottori:1600W sähkömoottori
Akku:Panasonic Lithium-akku, 42 Ah
Toimintasäde:75-100 km
Istuinkorkeus:730 mm
Huiput:45 km/h
Kuivapaino:147 kg
Hinta:2990€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Myytävät NIU -motot

test
NIU M+ Sport'20, 1tkm
2 350 €
test
NIU UPro'20
1 499 € (ALV väh.kelp.)
test
NIU M+ Sport'20
2 499 € (ALV väh.kelp.)
test
NIU N Sport'20
2 799 € (ALV väh.kelp.)
test
NIU N Sport'20
2 799 €
test
NIU M+ Lite'21
2 490 € (ALV väh.kelp.)
test
NIU UPro'21
1 990 € (ALV väh.kelp.)
test
NIU M+ Sport'21
2 990 € (ALV väh.kelp.)
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää NIU koeajoja

Kaikki koeajot »
Kawasaki Z 900 - Keskiluokan tehokuningas

Kawasaki Z 900 - Keskiluokan tehokuningas

Keskiluokan nakuvertailu – Kawasaki Z900 & KTM 890 Duke R

Keskiluokan nakuvertailu – Kawasaki Z900 & KTM 890 Duke R

BMW S1000RR – Astetta ratakireämpään suuntaan

BMW S1000RR – Astetta ratakireämpään suuntaan

KTM 890 Duke R – Nakutykki

KTM 890 Duke R – Nakutykki

Triumph Tiger 900 Rally Pro – Piristysruiske Tiikerille

Triumph Tiger 900 Rally Pro – Piristysruiske Tiikerille