Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Muut jutut
27.08.2019
Luettu 3 491  

KymiRing MotoGp:n testipenkissä

 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä

Iitin KymiRingillä päästiin vihdoin tositoimiin, kun kauan odotetut MotoGP-testit käytiin läpi 19.-20. elokuuta.

Pitkään ja hartaasti odotettu hetki koitti viimein maanantaina 19. elokuuta, kun ensimmäinen MotoGP-pyörä starttasi KymiRingin radalle. Kunnian sai suorittaakseen itseoikeutetusti KTM:n MotoGP-testikuski Mika Kallio, jonka sydämestä KymiRingille löytynee ihan oma paikkansa, onhan se herran upouusi kotirata. Paikalla olivat lisäksi kaikki kuusi kuninkuusluokassa kilpailevaa valmistajaa kalustoineen.
Pituudeltaan ja profiililtaan KymiRing on aivan omanlaisensa, eikä sitä voi mitenkään verrata maamme muihin ratoihin. Se on saanut Pohjoismaiden ainoana ratana kansainvälisen autoliiton FIA:n ja kansainvälisen moottoripyöräliiton FIM:n kaikkein korkeimmat luokitukset, mikä tarkoittaa, että kilpailla voi periaatteessa vaikka F1-autoilla. Formula ykkösiä KymiRingillä tuskin aivan heti nähdään, mutta monenlaisia muita kisoja aivan varmasti.
Pituutta radalta löytyy 4,6 kilometriä ja kaarteita on yhteensä kahdeksantoista, 9 oikeaan ja 9 vasempaan. Radan luonnetta kuvaa myös korkeuserot radan eri kohdissa, jota on suurimmillaan noin 20 metriä. Takasuoralla on pituutta peräti 1,2 kilometriä ja se ajetaan lievässä alamäessä.
Suora on GP-ratojen pisin ja vauhtia kertyy MotoGP- pyörillä parhaimmillaan 330- 340 km/h. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 350 km/h vauhdit voisivat olla mahdollisia otollisissa olosuhteissa. Rata on suunniteltu ensimmäisenä maailmassa kolmeen eri osioon, nopeaan, tekniseen ja fyysiseen. Testien jälkeen tämä kirvoitti kuskeilta mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin.

Ensipuraisu kaksipaikkaisella Super Dukella

KymiRing MotoGp:n testipenkissä
Mika Kallio pääsi raapaisemaan rataa hieman etukäteen jo perjantain lehdistötilaisuudessa, missä toimittajilla oli mahdollisuus päästä kaksipaikkaisen KTM Super Duke R:n kyytiin ratakierrokselle. Mika ja KTM kiersivät rataa renkaat ruvella tarjoten kyytiläisilleen taatusti unohtumattomia elämyksiä. Hidasta ei ajo ollut kaksi päällä ajaessakaan. Mikan mukaan Kotari kelasi pitkällä suoralla mittariin helposti reilun 250 km/h:n lukeman.
MotoGP-pyörät saatiin alle siis maanantaina. Paikalla oli KTM:n lisäksi myös kaikki muutkin sarjassa kilpailevat testitiimit, joten tapahtuma oli näillä leveysasteilla ennennäkemätön. Koska kyseessä oli vasta testitilaisuus, ei paikalla tiimien terävintä kuskikaartia vielä nähty, osaavia testiammattilaisia kuitenkin.
Aprilian puikoissa oli brittikuski Bradley Smith, Hondaa ohjasti vm. 2011 Moto2-luokan maailmanmestari Stefan Bradl Saksasta ja Ducatia Michele Pirro Italiasta. Suzukia kuljetti vuoden 2014 Superbike-mestari Sylvain Guintoli Ranskasta ja Yamahaa saksalainen Jonas Folger.
Lisäksi radalla nähtiin iso kattaus suomalaisia ratamoottoripyöräilyn kärkinimiä. Mukana olivat mm. Niki Tuuli, Eemeli Lahti, Felix Nässi sekä Ulla Kulju, jotka pääsivät testailemaan neitseellistä rataa kalustollaan. Niki Tuulia lukuun ottamatta suomalaiset kuskit ajoivat 600-kuutioisilla Superstock-luokan pyörillä. Tuuli kiersi rataa 1000-kuutioisen Superbiken voimin.

Kaikki kelien kirjot

Ensimmäinen testipäivä ei kelin puolesta sitä kaikkein parasta tarjonnut, vaan vettä satoi taivaan täydeltä suurimman osan ajasta. Iltapäivällä veden tulo loppui, mutta rata ei ehtinyt kuivua ennen tilaisuuden loppumista. Kierrosajat asettuivat nopeimmillakin kuskeilla reiluun kahteen minuuttiin.
Huippunopeiden kierrosaikojen sijaan kuljettajat keskittyivätkin lähinnä varovaiseen radan opiskeluun ja pyörien sadekelin asetuksien testailuun. Katsojiakin oli radan varteen saapunut paikalle mukavasti sateesta huolimatta.
Tiistai oli ainakin kelin puolesta tapahtuman pääpäivä ja vauhditkin alkoivat kuivuvalla radalla kasvamaan reippaasti. Kuskit alkoivat pikkuhiljaa oppimaan rataa ja ajoon tuli mukaan rentoa letkeyttä. Mm. Ducatin Michele Pirro viihdytti yleisöä ajamalla keula pystyssä miltei koko takasuoran mitan. Motorsportia parhaimmillaan yleisöä unohtamatta.
Pitkän päivän aikana nopeimman kierrosajan 1.47,5 ajoi Aprilian Bradley Smith muidenkin kuskien seuratessa alle kahden sekunnin sisällä. Aina kiinnostava aihe eli päivän kovin nopeus kirjattiin odotetusti Ducatin Michele Pirrolle. Vauhtia Ducati keräsi 1,2 kilometrin suoralla karvan alle 340 km/h ja myös Mika Kallio Kotarilla ylitti odotetun 330 km/h.

Mielipiteitä puolesta ja vastaan

Ilon ollessa ylimmillään rankkasade lopetti tiistainkin ajot pari tuntia ennenaikaisesti. Kaikkiaan kuskit ehtivät ajaa kuitenkin kymmeniä kierroksia kuivalla Kymiringillä, joten jonkinmoinen kuva radan potentiaalista syntyi.
Ja siitä potentiaalista riittikin puhetta isosti heti testien jälkeen. Vaikka huippunopeutta kelautuukin reippaasti pitkällä suoralla, on sen jälkeen alkava ns. tekninen osuus kuskien mukaan poikkeuksellisen hankala ajettava. Mika Kallio ja Hondan Stefan Bradl arvostelivat radan tiettyä osuutta kovin sanakääntein liian hitaaksi isoille MotoGP pyörille.
Mm. Ylen haastattelussa Kallio sanoo, että vauhtia pitäisi radan hitaisiin kohtiin saada lisää. Pyörää joutuu heittelemään puolelta toiselle toisiaan seuraavissa mutkissa hullun lailla, kun tehokas MotoGP-pyörä kaipaisi ainakin pieniä suoranpätkiä mutkien välille. Toisaalta taas radan suuret korkeuserot ja ”sokeat” mutkat tuovat aivan omanlaisen viehätyksen ajoon, Mika Kallio kertoo.
Kuskien analyysien perusteella KymiRing on siis kaikkiaan hyvin erilainen kuin muut sarjan radat. Haastava ja tekninen. Toisaalta haastavuus ei lopulta liene kovin huono asia, kun kyse on kuitenkin kilvanajosta. Ja olosuhteetkin ovat kisan aikana kaikille samat, joten KymiRingillä otettaneen tulevaisuudessa kuskista mittaa oikein kunnolla.

Kisat näillä näkymin vuonna 2020

Kaikkiaan testit onnistuivat hyvin myös Dorna Sportsin näkökulmasta. Kelin vaihtelut näyttivät radan toimivuuden monestakin suunnasta ja tekivät testistä monipuolisemman. Jatkoa nyt käydylle testirupeamalle on näillä näkymin tiedossa jo ensi vuonna, sillä KymiRing Events Oy on tehnyt sopimuksen MotoGP osakilpailun järjestämisestä Dorna Sportsin kanssa, joka kattaa vuodet 2020-2024. Tämän toteutuessa vipinää riittää Iitin seudulla jatkossakin.
Kahden päivän testitapahtumassa vieraili sateisesta kelistä huolimatta yhteensä noin 8000 katsojaa. Määrä ei MotoGP:n mittapuulla ole kummoinen, mutta kuitenkin kohtuullinen, kun huomioidaan ettei alueella ole vielä juuri muuta valmista kuin itse rata. Varikkoalueella on 12 valmista varikkopilttuuta, mutta muuten kaikki fasiliteetit ovat vielä keskeneräisiä. Varsinaisiin kisoihin odotellaan jopa 60 000 - 80 000 kävijää.
Työsarkaa siis Iitissä riittää koko vuodeksi ennen varsinaisia kisoja. Aikaa kuitenkin arvioidaan olevan riittävästi, ainakin jos nykyinen rakennustahti pysyy yllä. Peukut pystyyn.
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 • KymiRing MotoGp:n testipenkissä
 

Suomalaisella sisulla

Kaikkiaan KymiRing on ollut tekijöiltään melkoinen voimannäyte ja ponnistus. Paljon on kapuloita rattaisiin pitkän matkan varrella lyöty ja varmasti tullaan lyömään vielä jatkossakin. Liekö syynä se perisuomalainen kateus vai mikä, kun niitä selkäänpuukottajia ja radan hiekoittajia (ihan kirjaimellisesti) tuntuu riittävän riesaksi asti.
Toisaalta tässä projektissa se toinenkin perisuomalainen piirre, eli periksiantamattomuus esiintyy esimerkillisellä tavalla. Juuri tämän kaltaista rohkeutta suomalainen moottoriurheilu tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa. Siispä hattu korkealle ja tuulta päin.
Sami Puskala
Lisätietoja löytyy: https://www.kymiring.fi/
 
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.