Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
08.08.2016

Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha

  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha
  • Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha

Indian Scout Sixty on viime vuonna esitellyn Scoutin pienempi ja edullisempi versio. Hinnasta huolimatta ominaisuuksista ei tarvitse tinkiä.

Polaris porskuttaa täyttä häkää ja puhaltaa lisää henkeä custom ja cruiser mallistoonsa niin Victoryn kuin Indianinkin puolella. Viime vuonna esitellyn ja monessakin yhteydessä ansaitusti palkitun Indian Scoutin rinnalle esiteltiin tälle vuodelle pienemmällä koneella varustettu Scout Sixty.

Scout Sixty on pääosin suunnattu prätkäilyä aloittelevalle harrastajalle tai muuten vain custom pyörien maailmaan pääsystä haaveileville. Nuoria harrastajia silmällä pitäen, Sixty on mahdollista kuristaa 35 kW:n tehoiseksi, mikä on custom maailmassa harvinaista. 16 990 euron hinnallaan, Scout Sixty on tällä hetkellä Indian-malliston edullisin vaihtoehto.

Lähtökohtaisesti malliston halvimmasta ja pienimmästä vaihtoehdosta puhuminen ei kuulosta kovinkaan seksikkäältä. Myönnettäköön, että itselläkin oli asenteessa hieman korjaamisen varaa, kun Sixty ensi kertaa alle annettiin. Onneksi kaikki ei kuitenkaan ole aivan sitä mitä ensi kuulemalta voisi odottaa. Indian Scout Sixtyn kohdalla ei lähelläkään.

Moneen käypä moottori

Indian Scout Sixty – Pikku Hiawatha

Ensinnäkin, Scout Sixtyn ”pienempi” koko rajoittuu lähes pelkästään erilaiseen voimalinjaan, joka perus Scoutin 1133-kuutioisen moottorin sijaan on Sixtyssä 999-kuutioinen. Mallinimi ”Sixty” juontaa juurensa juuri tästä, kun Scoutin 69 kuutiotuumainen moottori on porausta pienentämällä kutistettu Sixtyn 60 kuutiotuumaan. Sama moottori on käytössä myös uudessa Victory Octanessa, hieman suuremmaksi porattuna.

Teho on pienennyksen myötä pudonnut 100 hevosvoimasta 78 heppaan. Vääntö sen sijaan on kärsinyt huomattavasti vähemmän. Scoutin 98 Nm:stä vain 9 on kaikonnut, eli 89 Nm on vielä Sixtyssä jäljellä ja vääntö on se mikä tämänlaista pyörää eteenpäin vie. Moottori on neliventtiilinen ja kokonaisuutena erittäin nykyaikainen.

Toinen isompi muutos koskee vaihteistoa, joka Sixty-mallissa on viisi pykäläinen. Isommassa Scoutissa vaihteita on kuusi. Sixtyn viitosvaihteen välitys on sama kuin Scoutin kuutosessa, joten käytännön vääntövoimaa pikkukoneesta löytyy yllin kyllin. Ulkomitoiltaan ja yksityiskohdiltaan Sixty on miltei identtinen ison Scoutin kanssa, painoa ja istuinkorkeutta myöten.

Kaunis kuin koru

Jos jotain moottoripyörää on nautinnollista vaikka vain katsella, niin Scout Sixtyä. Pyörää eri suunnista tuijotellessa ajan taju katoaa ja äimistelyyn saattaa kulua hetki jos toinenkin. Sixtyn alkukantaiset ja rehellisen puhtaat linjat saavat nykypyörien terävien muotojen nimeen vannovan kaverinkin hiljentymään. Varsinkin Indianin alkuperäispunaisella värityksellä ja sinkkusatulalla Sixty sopii silmään täydellisesti.

Ajattomaan muotoiluun yhdistetty nykyaikainen tekniikka on kuin kirsikka kakun päälle, paitsi toiminnallisesti, niin myös visuaalisesti. 60-asteinen V-kakkonen istuu rungossa saumattomasti ja komeuden kruunaa kromatut pakoputket ja miltei vaakatasossa olevat takaiskunvaimentimet.

Pyörän selkään istuessa ensimmäisenä huomaa erittäin matalan istuinkorkeuden. Tuoli sijaitsee 643 millin korkeudessa, joten lyhyt jalkainenkin pärjää pyörän kanssa mainiosti. Sixty on muodoiltaan muutenkin melko siro, joten isokokoisemman kaverin alla pyörä saattaa tuntua pieneltä. Painoa Sixtyllä on kuivana 246 kiloa, mikä on customille alhainen lukema. Kun paino sijoittuu vielä verraten alas, on paketin liikuttelu perin vaivatonta ahtaissakin paikoissa.

Soveltuu hyvin rakennusaihioksi

Kohtuullisen mukava ja vakiovarusteinen sinkkusatula varmistaa, että ylimääräiset kyytiläiset saa jättää suosiolla kotiin. Matkustajan penkkiä kaipaavalle sellainen löytyy melko kattavasta lisävarustevalikoimasta, joka muuten on yhteneväinen isoveli-Scoutin kanssa. Molempien Scoutien personointi ja rakentelu on tehty melkoisen helpoksi. Esimerkiksi takalokari on pulttikiinnitteinen, ja johtosarjan saa liittimestä poikki. Tarvittaessa alkuperäisten osien paikalleen palauttaminen tapahtuu näin käden käänteessä.

Ajoasento on rennon tuntuinen, vaikka jalat saakin ojentaa melko kauas eteen. Reilun kokoiset polkimet löytyvät jalkakopelolla helposti ja ohjaustanko tulee melko alas ja lähelle kuljettajaa. Omaan makuun sopisi hieman leveämpi ja korkeampi ote, joka todennäköisesti olisi saavutettavissa Sixtyn vakiotankoa hiukkasen pystympään nostamalla.

Käynnistysnapin painallusta seuraa pieni antikliimaksi, kun V-kakkosen luontainen lotkotus on suitsittu turhan tehokkailla vaimentimilla. Ensimmäinen temppu Sixtyn ostamisen jälkeen olisikin ehdottomasti avarampien putkien hommaaminen, jotta moottorin mylvintä pääsisi oikeuksiinsa. Ykkösvaihde kytkeytyy tyyliin sopivasti hieman kolahtaen, mutta kuitenkin kevyesti.

Äärimmäisen helppo ajaa

Liikkeelle lähtöön riittää pelkkä kytkimen nosto ja Inkkari lipuu pehmeästi liikennevirtaan. Indianin moottori ei juurikaan värise. Ylemmillä kierroksilla jonkin asteista kutinaa saattaa kämmenissä tuntua, mutta kokonaisuutena voimanlähde on markkinoiden sivistyneimpiä. Joku saattaa kokea customin moottorin värinättömyyden negatiivisena asiana, mutta varsinkin pidemmällä matkalla ominaisuutta ei voi kuin arvostaa.

Moottoritien rampissa kaasun avaus tuottaa vilkkaan kiihtyvyyden, kun miltei loputtoman tuntuisesti kiertävä twini ponnauttaa pikku-inkkarin vauhtiin. Kiihtyvyys on häkellyttävän huomaamatonta, ja nopeus kasvaa melkein vahingossa koviin lukemiin. Vauhdin nousu ei ole räjähtävää, vaan määrätietoisen sitkeää ja vaurasta.

Tehoa ja vääntöä on perstuntumallakin tarjolla enemmän kuin monella 1200- kuutioisilla kilpailijalla. Indianin kohdalla positiivista mielikuvaa lisää moottorin kuminauhamainen venyvyys ja kierrosherkkyys. Suurin teho puristuu koneesta korkealla 7300 kierroksella, mutta käytännön voimaa löytyy rutkasti jo alakierroksiltakin. Inkkarilla voi ajaa alakierroksilla rantabulevardia leppoisasti madellen tai sporttisesti mutkatietä kovempia kierroksia käyttäen.

Se fiilis, se fiilis

Polveilevammalla tiellä Sixty tarjoaa ihan oikeaa vauhdin hurmaa, kunhan rajalliset kallistusvarat pitää mielessä. Customiksi pyörä tarjoaa kuitenkin oikein hyvin ominaisuuksia ja kallistusvaraa vähän kovempaankin vauhtiin. Jarrut eivät huimemmassa kyydissä varsinaisesti säväytä, mutta eipä niitä kilvan ajoon ole tarkoitettukaan. Normaalissa käytössä jarrujen tunnokkuus ja teho riittää mainiosti. ABS-jarrut pyörästä löytyy vakiona.

Scout Sixty loistaa genrensä miltei kaikilla osa-alueilla ja siksi se toimii hienosti vaikka jokapäiväisenä yleispyöränä, eikä pelkästään fiilistelyssä. Kaikesta hypetyksestä huolimatta tunnelmointi on kuitenkin se Indianin leipäheitto. Indian Scout Sixty herättää huomiota missä ikinä liikkuukaan ja palaute on useimmiten yksinomaan positiivista.

Indian-brändissä on jotain sellaista mikä monelta muulta merkiltä puuttuu. Se saa kanssaihmiset lähes poikkeuksetta hyvälle tuulelle ja myös näyttämään sen. Autoilijat näyttävät peukkua liikennevaloissa ja kanssamotoristit ovat ikään katsomatta kiinnostuneita sen yksityiskohdista.

Retro ulkomuoto ja nykyaikainen tekniikka ovat tänä päivänä kaikkia kiinnostava yhdistelmä ja ainakin Scout Sixtyn kohdalla ne on onnistuttu yhdistämään miltei saumattomasti.

Sami Puskala

Kehuja: tunnelma, upea ulkonäkö, monipuolisuus, moottorin toiminta

Parantamisen varaa: vakioputkiston vaisut äänet

 

Indian Scout Sixty:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 999cm3 V-moottori
Teho:78 hv (57kW) @ 7300 rpm
Vääntö: 89 Nm / 5600 rpm
Puristussuhde: 11,0 : 1
Vaihteisto:5-vaihteinen
Vetotapa:Hihnaveto
Etujarru:1x 298mm levy, kaksimäntäinen puristin, ABS
Takajarru:1x 298mm levy, 1-mäntäinen puristin, ABS
Renkaat (etu/taka): 130/90-16 / 150/80-16
Akseliväli:1562 mm
Istuinkorkeus:643 mm
Paino:246 kg
Hinta:16 990€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Indian Scout

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Indian Scout -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.