Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 5 793   3

Honda CRF1100L Africa Twin – Aavikon hulppein kukka

Honda CRF1100L Africa Twin – Aavikon hulppein kukka

Honda tuuttaa markkinoille historian reiluimmin varustellun adventurepyörän. Uudessa Africa Twin Adventure Sportsissa on enemmän kaikkea mahdollista.

Honda Africa Twin uudistui joitakin vuosia sitten isosti. Tuolloin seikkailupyörien myynti kehittyi maailmalla varsin suopeasti, eikä laantumisen merkkejä ole nytkään ilmassa. Nyt on aika seuraavan ison päivityksen, kun Afrikkalainen saa uuden isomman moottorin.

Padan kuutiotilavuus on kasvanut sadalla kuutiolla, joten luvassa on luonnollisesti lisää hevosvoimia ja vääntöä. Uudet lukemat ovat 102 hv ja 105 Nm. Parannusta on mukavasti ja lisävoima tuntuu erityisesti ala- ja keskikierrosten väännössä.

Huipputehoakin on hieman lisää, mutta suurempi merkitys on luonnollisesi sillä, millaiset arkivoimat uusi Africa Twin tarjoaa. Lisääntynyt vääntö on luonnollisesti tervetullutta, sillä uusi järeämpi rakenne huutaa lisää voimaa.

Honda ei ole kuitenkaan lähtenyt tavoittelemaan isojen adventurepyörien tehokuninkuutta, vaan tyytyy reippaaseen sataan hevoseen. Esimerkiksi BMW R1250GS kellottaa muutaman kymmentä hevosta enemmän ja Ducati on väläyttänyt ajatuksen lähes 200 hevosvoimaisesta Multistradasta. KTM:ltä löytyy myös supertehokas adventure. Siinä kisassa Afrikkalainen ei pärjää.

Elektroniikkaa on järjetön määrä

Honda CRF1100L Africa Twin – Aavikon hulppein kukka

Africa Twinin uudistukset eivät luonnollisesti jää pelkästään kasvaneeseen kuutiotilavuuteen. Honda on teknisesti kehittynein moottoripyörä, millä on tullut koskaan ajettua. Elektroniikkaa ja härpättimiä on niin paljon, että niiden kanssa pelatessa menee useampi päivä.

Se mitä Hondan uudessa seikkailupyörässä ei voi säätää, ei myöskään tarvitse säätämistä. Uutta ja ehompaa Africa Twiniä saa nimittäin räveltää niin laajasti, että ilman ohjekirjaa siihen ei pysty. Säädettävissä ovat moottorinohjaus, iskunvaimennus, luistonesto, keulimisenesto, ABS:t ja niin edelleen.

Suuri osa elektroniikasta on paritettu ajotilojen alle, mutta jokaista ajotilaa pystyy myös muokkaamaan haluamaansa suuntaan. Näin pyörän saa palvelemaan omaa ajotapaansa parhaalla mahdollisella tavalla.

Perusajotiloja on neljä: tour, urban, gravel ja offroad. Niiden lisäksi pyörässä on kaksi kuljettajan täysin muokattavissa olevaa ajotilaa. Säädettävää todella riittää, sillä pelkästään sähköalustassa on neljä: soft, medium, hard ja off-road.

Hard-asennossa pyörä tuntuu matkasportilta ja soft-asennossa jousitus niiaa upeasti töyssyisessä maastossa. Alustan säädöt todella vaikuttavat siihen miten pyörä käyttäytyy missäkin tilanteessa. Sähköisesti säätyvä EERA-jousitus on suorastaan upea.

Kaikkea pyörään liittyvää voi ohjailla joko kahvoissa olevista painikkeista tai erinomaisesta TFT-kosketusnäytöstä. Näyttö onkin yksi markkinoiden vakuuttavimmista. Se, että kyseessä on kosketusnäyttö, on prätkämaailmassa harvinaisuus.

Kun prätkä on tungettu näin täyteen tekniikkaa, alkaa se jossain vaiheessa häiritä itse ajosuoritetta. Vaikka ominaisuuksia on kiva räveltää sekä ajossa että paikallaan, on kahvoilla jo niin paljon namiskoja, että ainakaan koeajolla sormet eivät meinaa löytää oikeille napeille. Vahinkopainalluksia tulee väkisinkin ja välillä vilkkukatkaisijaa ei meinaa löytää.

Kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto

Sen lisäksi, että elektroniikkaa saa säädettyä todella mittavasti, tarjoaa koeajettu Adventure Sports DCT-malli jotain mitä prätkämarkkinoilla ei juuri nähdä. DCT-kirjainyhdistelmä tarkoittaa kaksoiskytkimellistä automaattivaihteistoa, jota tavataan lähinnä autopuolella.

Automaattiaski moottoripyörässä tuntuu monelle varmasti kaukaiselta ajatukselta, mutta se toimii kaksiopyöräisissäkin erittäin mallikkaasti. Hieman totuttelua aski kuitenkin vaatii, sillä vasen käsi haroo jatkuvasti kytkintä ja vasen jalka vaihdepoljinta.

Käynnistettäessä Africa Twinin vaihteisto on vapaalla. Vaihteisto kytketään päälle kaasukahvassa olevasta napista ja sitten vain hanaa. Tämän jälkeen Honda toimii samalla periaatteella kuin automaattivaihteinen auto.

Vaihteistosta voi valita perusasennon lisäksi sportin, jota on mahdollista vielä säätää mieleisekseen kolmesta eri portaasta. Kolmella tolpalla loota on kaikkein sporttisimmillaan. Tuolloin se pitää kierrokset verrattain korkealla, mutta sporttista ajotapaa harrastavalle tuntuma ei ole kovin poikkeava, vaan pikemminkin juuri sopiva.

Vaihteisto hoitelee hommansa kyllä ihan hirvittävän hyvin. Muutaman kilometrin ajelemisen jälkeen tulee väkisinkin mieleen, että miksi ihmeessä moottoripyörien automaattivaihteistot eivät ole yleistyneet nopeammin? Koska rehellisesti sanottuna vaihteiden venkslaaminen ei ole kauhean kiinnostavaa puuhaa, ellei puhuta rata-ajosta.

Normaaliasennolla Hondan kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto hyödyntää uuden moottorin mukavaa vääntömomenttia ja pitää kierrokset alhaalla. Tour-asennossa käytös on rauhallista ja kyyti leppoisaa. Suurempi pykälä loksahtelee sisään silloin kun vauhti antaa sille mahdollisuuden.

Vaihteita voi toki heitellä sisään myös vasemmassa kahvassa olevista napeista. Erityisesti ohitustilanteissa on kätevää heittää pari pykälää pienempi vaihde silmään ja antaa mennä. Toki saman asian ajaa reippaampi kaasukahvan kääntö, jolloin vaihteisto ymmärtää kuskin kiihdytyshalut. Kahvan joutuu kuitenkin rullaamaan käytännössä ympäri.

Erilaisilla ajotiloilla pyörästä kuoriutuu hieman erilaisia luonteita, mutta erot eivät tule esille asfalttipäällysteellä. Hiekalla niiden merkitys korostuu etenkin luistoneston ja ABS:ien osalta.

Vakiokunnossa ei sorateiden ritari

Vakiokuosissa Adventure Sports -malli ei ole se kaikkein paras sorateiden ritari, sillä ensiasennusrenkaina olevat Bridgestone Battlax Adventurecross -renkaat ovat käytännössä kestopäällysteelle suunnitellut. Tästä syystä Afrikkalaisen seikkaperäinen arvioiminen hiekalla pitää jättää toiseen kertaan.

Africa Twinin hulppeampi Adventure Sports -versio toimii hiekalla katurenkaillakin yllättävän hyvin. Vaikka elopainoa on lähes 250 kiloa, tekee jousitus selvää jälkeä pahemmistakin paikoista. Mutta ei näin painava pyörä tietenkään kilvoittele Yamaha Tenere 700:n tai KTM 790 Adventuren kanssa hiekkaolosuhteissa.

Mallin päivitys on kyllä tehnyt Hondan seikkailupyörälle hyvää. Alempi istuinkorkeus ja kapeampi satula helpottavat pyörän operointia ja kyytiin nousemista. 183 senttinen kuljettaja saa jalkapohjansa tukevasti kantapäätä myöten maahan, mikä helpottaa käsittelyä.

Matkapyörä vailla vertaansa

Matkapyöränä Adventure Sports on vertaansa vailla, sillä vakaasti kulkevalla pyörällä on ilo halkoa pitkiä ajosiivuja. 25 litraa vetävällä tankillisella pääsee siveästi ajamalle 500 kilometriä, eli ihan pienestä syystä stoppia ei tarvitse tehdä.

Hondasta löytyy luonnollisesti vakionopeudensäädin, mikä on pidemmillä siirtymillä ehdottoman kätevä varuste. Kun se yhdistetään automaattiaskiin ja laajasti säädettävään alustaan, on meno niin sulavaa ja mukavaa kuin vain mahdollista.

Koeajopyörän eturenkaassa on kaikesta päätelle pientä ongelmaa, sillä keula alkaa woblaamaan pahasti 75-80 km/h vauhdissa. On vaikea uskoa, että ongelma toistuisi oikein tasapainotetulla tai ehjällä renkaalla.

Matka-ajoa ajatellen Hondan pleksin saa säädettyä viiteen eri korkeuteen. Alimmassa asennossa ilmavirta tulee kypärän alalaitaan ja korkeimmassa asennossa kypärän ylälaitaan. Korkeimmalla asennolla tietä pitää katsella pleksin läpi. Säätömekanismi vaatii kaksi kättä ja onnistuu melko huonosti ajaessa, mikä ei ole optimaalinen tilanne. Tällä varustelutasolla säädön toivoisi olevan sähköinen.

Africa Twinin uusi tuleminen muutama vuosi sitten antoi ymmärtää, että kyseessä on markkinoiden offroad-kelpoisin prätkämalli. Adventure Sports -versio on kulkenut kauas tuosta ajatuksesta, sillä metsäpolkujen pommittajaksi sitä ei varauksetta voi suositella. 250 kiloa painava matkaisa adventure sopii paremmin kestopäällysteelle.

Mutta mikäli haussa on adventure-luokan kriteerit täyttävä monikäyttöpyörä, jossa on kaikki varusteet mitä markkinoilla on tarjota, on Africa Twin 1100 Adventure Sports pyörä, jota ei kannata ohittaa. Tekniikan lisäksi se on etenkin sinivalkoisena varsin herkullisen näköinen prätkä.

Tuomas Rajala

Kehuja: varustelu ja elektroniikka, käytös matka-ajossa, hienosti toimiva automaattivaihteisto, moottorin luonne, alusta

Parantamisen varaa: huippumallin hinta, onko säädettävää jo liikaa?

Honda CRF1100L Adventure Sports DCT EERA:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1084 rivimoottori
Teho:102 hv (75 KW) @ 7500 rpm
Vääntö:105 Nm @ 6250 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto
Vetotapa:Ketju
Etujarru:2x 310 mm levy, 4-mäntäinen radiaalisatula, ABS
Takajarru:1x 256 mm levy, 2-mäntäinen satula, ABS
Renkaat (etu/taka):90/90-21 / 150/70-18
Istuinkorkeus:850-870 mm
Tankki:24,8 litraa
Paino ajokunnossa:250 kg
Hinta:27 990€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää koeajoja

Kaikki koeajot »
KTM 890 Duke R – Nakutykki

KTM 890 Duke R – Nakutykki

Triumph Tiger 900 Rally Pro – Piristysruiske Tiikerille

Triumph Tiger 900 Rally Pro – Piristysruiske Tiikerille

Harley-Davidson LiveWire – Paras HD ikinä

Harley-Davidson LiveWire – Paras HD ikinä

BMW S1000XR – Sporttiadventuren pehmeämpi olemus

BMW S1000XR – Sporttiadventuren pehmeämpi olemus

Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri

Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri