Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
18.05.2015
Luettu 19 782

BMW F 800 R – Pirteä jokapaikanhöylä

 • BMW_F800R_etuviisto_kuva
 • BMW_F800R_takaviisto2_kuva
 • BMW_F800R_sivusta_kuva
 • BMW_F800R_etuvalo_kuva
 • BMW_F800R_etukate_kuva
 • BMW_F800R_mittaristo_kuva
 • BMW_F800R_merkki_kuva
 • BMW_F800R_stonga_kuva
 • BMW_F800R_takavalo_kuva
 • BMW_F800R_esa_kuva
 • BMW_F800R_brembo_kuva

Uudistuksia kokenut BMW F 800 R vastaa hyvää peruspyörää kaipaavan motoristin tarpeisiin.

BMW F 800 R tuli markkinoille vuonna 2009, ja se perustuu vankasti muutamaa vuotta aiemmin esiteltyyn F 800 S ja ST-mallin. S-versiossa oli varttikate, ja ST-malli oli vielä matkaisampi kokokatteellinen pyörä. R-mallissa kaikki katteet ja muu ylimääräinen oli riisuttu, jolla ulkonäöstä saatiin hiukan räväkämpi, ja se sopi enemmän joka paikan pyöräksi.

800 R luokitellaan roadsteriksi, ja on ollut suosittu pyörä esittelystään saakka. Sen salaisuus on juurikin monipuolisuudessa, ja se sopii ketteryytensä, sekä saatavilla olevan tehonalennus-sarjan ansiosta loistavasti aloitteleville kuskeille.

Täysitehoisena se jaksaa viihdyttää myös kokeneempaakin kaartia. Vauhtia ja ominaisuuksia riittää tavallisen käyttäjän tarpeisiin hienosti, ja onhan sitä joku stunt-ryhmäkin käyttänyt joskus ajokkinaan. Tämä kertoo osaltaan jotain pyörän toimivuudesta eri olosuhteissa.

Ulkonäön kohennusta

BMW F 800 R – Pirteä jokapaikanhöylä

Tänä vuonna oli 800 R:n aika saada päivitystä osakseen, ja ensimmäisenä huomio kiinnittyy modernimpaan ulkonäköön. Muodot ovat terävöityneet kauttaaltaan ja myös värimaailma on uusi. Varsinkin koeajopyörän musta-valko-sininen väritys on kokonaisuutena maukas.

Hajahuomiona on kuitenkin mainittava vappuiltana suoritettu ajolenkki, joka osoitti kanssaihmisten käytöksestä päätellen, että ainakin hämärässä pyörän ja kuljettajan sekoittaa helposti virkavallan edustajaan. Tietysti jokuhan voi tämänkin asian kokea positiivisena.

Bemarille tyypillinen, mielipiteitä jakanut epäsymmetrinen kaksoisajovalo loistaa nyt poissaolollaan, ja tilalle on tullut symmetrinen yhden polttimon versio. Tämän myötä lampunpäällä oleva pieni tuulenohjain on saanut uuden muodon.

Myös ”tankin” kohdalla Ilmanottoaukon seutu on muotoiltu uudelleen, ja vanteisiin, sekä etulokasuojaan on saatu uutta näköä.  Melko pienillä muutoksilla siis pyörästä on saatu paljon tuoreemman näköinen. Pääasiassa ajettavuuteen vaikuttava uudistus pikku-bemarissa on upsidedown-etuhaarukka, joka tietysti myös näyttää nykyaikaisemmalta.

Lisää turvaa, ja varusteita

Turvallisuuspuolella kehitys on luonnollisesti nousujohteista, ja vakiovarusteena olevien ABS-jarrujen lisäksi, uutuutena F 800 R:stä löytyy nyt luistonesto (ASC). BMW:n tuttu, säädettävä jousitus (ESA), on löytänyt tiensä myös kasisatasen alle, jolla voidaan säätää takajousituksen paluuvaimennusta, vaikka kesken ajon.

Vaimennusvaihtoehtoja on kolme, joita operoidaan ajotietokoneesta käsin. Jousen esijännitys säädetään perinteisesti käsin käännettävällä ”potikalla” satulan alta. Etujousituksesta säätöjä ei löydy, mutta lievästä pehmeydestä huolimatta se hoitaa hommansa hyvin.

Etujarruiksi on saatu hyväksi havaitut halkaisijaltaan 320 mm olevat uivat jarrulevyt, ja satuloiksi Brembon nelimäntäiset monoblocit. Turvallisuutta lisää myös rengaspainevalvonta (RDC), joka kuuluu edellä mainittujen lisäksi ns. turvallisuuspakettiin.

Moottorina toimii edelleen tuttu Rotaxin kaksisylinterinen rivikone, johon tehoa on saatu muutama heppa lisää, ollen nyt 90 hevosvoimaa. Vääntölukemat ovat pysyneet ennallaan 86 nm:ssä, ja teho riittää hienosti pyörän käyttötarkoitus huomioiden. Tehonalennus-sarjalla hevosvoimat saadaan pudotettua 35 kilowattiin, eli 48 hevosvoimaan, joka mahdollistaa nuorten ja aloittelevien kuskien ajelun F 800 R:llä.

Lisävarusteita Bemariin on saatavilla melkoinen liuta. Matka-ajoa silmälläpitäen, eri laukkuvaihtoehtoja on tarjolla useita, kovia ja pehmeitä. Myös korkeampi tuulenohjain on saatavilla, ja vielä kun touring-pakettiin kuuluvat kahvalämppärit ottaa huomioon, voi 800 R:llä taittaa pidempiäkin siivuja helposti.

Penkkivaihtoehtoja on valittavissa neljästä erilaisesta, joten niin pitkät kuin lyhyemmätkin löytävät varmasti mieluisan istuimen. Lisäksi muita ulkonäköön vaikuttavia varusteita on saatavana varsin kattavasti, mm. takaistuimen suojalla pyörän saa helposti yksipaikkaisen näköiseksi, ja Akrapovicin vaimentimella pörinän miehekkäämmäksi.

 • BMW F 800 R – Pirteä jokapaikanhöylä
 • BMW F 800 R – Pirteä jokapaikanhöylä
 

Ajamisen äärimmäinen keveys

Pyörän selkään istahtaessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä hyvään ergonomiaan. Ajoasento on heti luonteva, ei liian pysty, ja kädet ikään kuin laskeutuvat suoraan ohjaustangolle. Liikkeelle lähtiessä päällimmäinen tunne on ajamisen äärimmäinen helppous, ja luottamus ajokkiin syntyy pian.

Kaupunkiajoon BMW sopiikin kuin nyrkki silmään. Ruuhkassa puikkelehtiminen on ehdottomasti yksi pyörän leipäheitoista ja meno kaupungin vilinässä jollain perverssillä tavalla nautinnollista. Moottori vääntää kokoisekseen hyvin jo alakierroksilta asti, ja kytkintuntuma on selkeä.

Aivan tyhjäkäynnin tuntumassa veto on vielä ohutta, mutta heti noin 2000 kierroksesta ylöspäin, meno alkaa maistua. Voimaa löytyy kierrosten myötä mukavasti, ja punarajan tuntumassa kyyti on jo melkoisen railakasta.

Pienenä miinuksena mainittakoon korkeammilla kierroksilla ohjaustankoon ilmaantuva värinä, joka on omiaan puuduttamaan kaasukättä. Paras teho löytyy 8000 rpm kohdilta, ja vääntö 5800 kierrokselta, joten tunnelma on aikalailla erilainen kuin korkeammalle kiertävillä kilpailijoilla.

Tehokkaampi luonnossa kuin paperilla

BMW:n pahimmat vastustajat löytyvät mm. Yamahan tallista FZ8:n, sekä Triumphilta Street Triplen muodossa. Aika usean kilpailijan koneesta löytyy tehoa huomattavasti enemmän kuin 800 R:n 90 hevosvoimaa, mutta niistä voima löytyy yleensä vasta kierrosrekisterin yläpäästä.

Bemarin vahvuus onkin juuri vahva alavääntö, joka korkeammalle kiekuvista kilpakumppaneista puuttuu. 800 R tuntuu tehokkaammalta kuin todellisuudessa onkaan, kun voiman saa helposti käyttöön ihan käytännön ajossa.

Myös mutkaisemmalla tiellä BMW on kuin kotonaan, ja sama ajamisen helppous korostuu entisestään. Pyörä taittuu mutkiin kevyesti, mutta vakaan tuntuisesti, ja alusta toimii jämäkästi hiukan kovemmassakin vauhdissa, jos ei nyt aivan reikäpäisesti aja.

Moottoritieajoa BMW:llä karttaa kuin luonnostaan, sillä mittariston päällä oleva vakio tuulenohjain ei ohjaa ilmaa pois kuskin päältä kuin nimeksi. Näin ollen kovavauhtiset siirtymät pienempien ja hauskempien teiden välillä voivat ainakin kylmällä säällä tuntua tuskaisilta. Onneksi lisävarustelistalta löytyy helpotusta tähänkin ongelmaan suuremman pleksin myötä.

Kaikesta tästä ylenpalttisesta helppoudesta ja ajamisen keveydestä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, BMW  saattaa kokeneemman ja ultimaattisia säväyksiä hakevan kuskin alla tuntua hieman harmaalta ja yllätyksettömältä.  Mutta jos tarvitsee monipuolisen ja luotettavan peruspyörän, joka tarjoaa ominaisuuksia enemmän kuin tämänlaisen pyörän on tarkoituskaan, on BMW F 800 R oiva valinta.

Sami Puskala

Kehuja: ajamisen helppous, ketteryys, monipuolisuus, hinta

Parantamisen varaa: moottorivärinät yläkierroksilla

 

BMW F 800 R:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 798cm3 bensiinirivimoottori
Teho:66 KW (90hv) @ 8000rpm
Vääntö:86 Nm @ 5800rpm
Puristussuhde:12,0:1
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2-levyinen, nelimäntäinen radiaalijarrusatula
Takajarru:1-levyinen, yksimäntäinen jarrusatula
Renkaat (etu & taka):120/70-17 & 180/55-17
Akseliväli:1526mm
Istuinkorkeus:790mm
Paino:220 kg
Hinta:12 100€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: BMW F

     
4.2
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät BMW F -motot

Katso kaikki »
 • BMW F
  BMW F
  900cm³, '22 , 1 km
  15 150 €
 • BMW F
  BMW F
  900cm³, '21
  18 532 €
 • BMW F
  BMW F
  850cm³, '21 , 1 km
  17 935 €
 • BMW F
  BMW F
  900cm³, '21
  13 088 €
 • BMW F
  BMW F
  850cm³, '21 , 1 km
  21 045 €
 • BMW F
  BMW F
  900cm³, '21
  18 530 €
 • BMW F
  BMW F
  850cm³, '21 , 1 km
  17 870 €
 • BMW F
  BMW F
  900cm³, '21 , 1 km
  12 800 €

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.