Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 5 803   0

BMW F900XR – Lisää sporttia seikkailuihin

BMW F900XR – Lisää sporttia seikkailuihin

BMW vastaa keskikokoisten sporttisten adventurepyörien huutoon uudella F900XR:llä.

BMW:n S1000XR-malli on niittänyt kiitosta ja ylistystä prätkämarkkinoilla ilmestymisestään saakka. Supertehokas adventure-kuoriin leivottu superpyörä on kuitenkin monelle jo liikaa. Siihen ongelmaan vastaa uusi F900XR.

Pikaisella vilkaisulla tonnisessa ja ysisatasessa XR:ssä on paljon yhtäläisyyksiä. Muotoilussa on paljon sukunäköä ja sama sporttinen fiilis on läsnä molemmissa pyörissä. Todellisuudessa ne ovat kaksi todella erilaista pyörää. Siinä missä S1000XR on superpyörä adventuren vaatteissa, on F900XR huomattavasti leppoisampi tapaus.

Pikku-XR:n moottorina toimii monissa liemissä keitelty BMW:n rivikakkonen. Tälle kaudelle F-sarjaan tuleva uutuusmoottori on kasvattanut tilavuuttaan 900-kuutioon. Pitkälti sama moottori löytyy GS-mallistosta, mutta 850-kuutioisena. Lisätilavuus tuo vieläkin lisää voimaa keskiluokan moottoriin.

Uuden ysisatasen voimalukemat ovat 105 hevosvoimaa ja 92 Nm. F850GS:ssä huipputeho on 10 hevosvoimaa vähemmän, mutta vääntö on vastaava. Nuo kymmenen lisähevosta ovat juuri se, mitä XR:n kaltainen prätkä kaipaa piristääkseen kulkupuolta käskyttäessä.

F900XR:ää ajaessa kannattaa unohtaa se miltä S1000XR tuntuu, sillä muuten mieleen hiipii paha mieli. Isoveli kun on järjettömän tehokas raakalainen ja F-sarjalainen enemmän yleispyörä ja keskiluokan sporttinen adventure.

Oikeastaan Adventure-leima on vahvaa liioittelua, sillä F900XR:ää ei voi sanoa millään seikkailupyöräksi. Se on puhdas katumoottoripyörä, jossa on muotoilullisia avuja, jotka nojaavat seikkailumarkkinoille. Toisaalta tilanne on sama melko monen muunkin vastaavan pyörän kanssa.

Reipaskulkuinen sportti

BMW F900XR – Lisää sporttia seikkailuihin

F900XR on tehoihinsa nähden yllättävän reipaskulkuinen pyörä. Vääntö- ja tehokäyrät ovat hämmentävän tasaisia ja voimaa riittää käytännössä millä tahansa kierrosluvulla. Moottori herää henkiin jo alakierroksilla, mutta varsinainen tuli ja tappura lymyää 7000-kierroksesta ylöspäin.

Roisein voima-alue on kapea, sillä rajoittaja tulee twinissä vastaan melko äkkiä. Siksi shifteri on ehdoton varuste, sillä sen avulla pykälää voi potkia sisään raakana. 150 km/h:n kellottaminen käy suljetulla alueella hetkessä, mutta 180 km/h -lukemasta kovemmaksi vaaditaankin sitten jo vähän yritystä.

Pulskasta ulkonäöstään huolimatta F900XR on valtaisan ketterä sporttipyörä, joka taittuu mutkiin mukisematta. Ajoasento on todella hyvä ja XR:llä vedellään uljaasti selkä suorassa kohti horisonttia. Pyörä reagoi ohjausliikkeisiin ja kuskin käskytykseen johdonmukaisesti ja pyörää on helppo käsitellä.

BMW on onnistunut viime vuosina tekemään moottoripyöriä, joiden kanssa pääsee todella nopeasti sinuiksi. Oli sitten kyseessä suuri adventure, supersport tai custom-henkinen peli, istuvat ne kaikki käpälään todella nopeasti. F900XR ei toki ole poikkeus.

Isolle kuskille pikku-XR on paikoin hieman tiivis. Polvikulma on tiukka, mutta ei sentään mahdoton. Mutta isoveljeensä verrattuna eroa löytyy. Toisaalta F900XR:ssä on se hyvä puoli, että se soveltuu hyvin myös hieman kokemattomammankin kuskin pyöräksi. Toki ruttua on monella varmasti melko reippaan puoleisesti.

Moottorin käytöstä voi toki muuttaa ajotiloja vaihtamalla, mutta edes Rain-asetuksella BMW ei ole nuhainen, vaan pikemminkin pirteä. Ajotilojen vaikutus moottorin käytökseen on pieni ja suurempia eroavaisuuksia voisi kyllä toivoa. Suurin vaikutus niillä on luistonestoon.

Karmean hintaiset varustepaketit

XR:ään on tarjolla lisävarusteena semiaktiivinen jousitus, joka varmasti kannattaa ruksia varustelistalta, mikäli ajamiseen haluaa panostaa yhtään enempää. Ihan halvalla sellainen ei toki irtoa, sillä BMW:n tyyliin varustepaketit ovat ronskisti hinnoiteltuja.

Sähköalusta vaikuttaa muuten vain takajousen toimintaan, sillä keulassa ei ole mitään säätöjä, ei edes esijännitystä. Järjestelmä on tuttu muistakin BMW:n keskihintaisista malleista.

Touring-paketti maksaa 2667 euroa ja siinä mukana tulee mm. sähköalusta ja vakionopeudensäädin. Performance-paketti puolestaan maksaa hulppeat 3831 euroa ja sillä saa alustan ja vakarin lisäksi lisää ajotiloja, shifterin, kaarre-ABS:t ja. niin edelleen.

XR:n kaltaisen pyörän hankkiminen ilman Performance-pakettia jää suoraan sanottuna vaillinaiseksi. Ilman elektroniikkaa pyörä on vain hieman paremmin katettu perusnaku. Joten hintaan kannattaa laskea suoraan tuo 4000 euron lisäkustannus.

Nuo paketit ottamalla hinta pomppaakin sitten 20 000 euron tuntumaan, mikä on moottoripyörästä paljon rahaa. Toisaalta siihen rahaan saa suorituskykyisen pyörän, jolla on eittämättä mukava ajaa matkaa, rataa ja kaupunkikruisailua.

Matka-ajossa polvikulma ja tiivis ajoasento saattavat aiheuttaa joillekin haasteita. Asennon vaihtaminen on vaikeaa, sillä satula on voimakkaasti muotoiltu. Hanurin takaosa ottaa kiinni apukuskin istuinosaan käytännössä koko ajan, eikä asentoa siksi vaihdella.

BMW:n pienessä pleksissä on kaksi asentoa, joiden välillä vaihdellaan yksinkertaisen nerokkaalla vivulla, joka on mittariston oikealla puolella. Vipua alas painamalla pleksi nousee yläasentoon ja ylös vetämällä se painuu alemmas. Käyttö on naurettavan helppoa jopa matkavauhdissa.

F900XR:ää voi hyvällä syyllä suositella monikäyttöpyöräksi jos tarkoituksena ei ole pommitella sorarännejä, vaan pysytellä kestopäällysteellä. Sellaiseen käyttöön BMW tarjoaa reseptin, johon muilla tekee töitä yltää.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, ajoasento, varustelu, käytös urheilullisessa ajossa

Parantamisen varaa: varustepakettien hinnoittelu

Lisätietoa: http://biketeam.fi/moottoripyorat/bmw_moottoripyorat/adventure/f_900_xr/?ominaisuudet=

BMW F900XR Performance:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 895 rivimoottori
Teho:105 hv (77 KW) @ 8500 rpm
Vääntö:92 Nm @ 6500 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:2x 320 mm levy, 4-mäntäinen radiaalisatula, ABS
Takajarru:1x 265 mm levy, 2-mäntäinen satula, ABS
Renkaat (etu/taka):12/70-17 / 180/50-17
Istuinkorkeus:825 mm
Tankki:15,5 litraa
Paino ajokunnossa:219 kg
Koeajopyörän hinta:19 831€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää koeajoja

Kaikki koeajot »
KTM 890 Duke R – Nakutykki

KTM 890 Duke R – Nakutykki

Triumph Tiger 900 Rally Pro – Piristysruiske Tiikerille

Triumph Tiger 900 Rally Pro – Piristysruiske Tiikerille

Harley-Davidson LiveWire – Paras HD ikinä

Harley-Davidson LiveWire – Paras HD ikinä

BMW S1000XR – Sporttiadventuren pehmeämpi olemus

BMW S1000XR – Sporttiadventuren pehmeämpi olemus

Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri

Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri