Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Muut jutut
10.09.2019
Luettu 12 651  

6 vinkkiä aloittelevalle motoristille

  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille

Näillä vinkeillä saat enemmän irti moottoripyöräilyn aloittamisesta.

1. Valitse oikea pyörä

6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
Oikean moottoripyörän valitseminen on prätkäharrastuksen tärkein asia. Moottoripyöräilyssä on lukuisia alalajeja, joissa kaikissa on omanlaisensa moottoripyörät. Katumoottoripyöräilystä puhuttaessa yleisimpiä pyörälajeja ovat supersport, nakupyörä, adventure, custom ja matkapyörä. Näiden kategorioiden alle mahtuu lukuisia kapeampia pyöräkategorioita ja crossi / enduro on kokonaan oma taiteenlajinsa. Pyörän valinnassa on tärkeää pohtia millainen moottoripyöräily juuri sinua kiinnostaa. 

  • - Jos haet moottoripyöräilyharrastukselta äärimmäisiä kokemuksia moottoriradalla, kannattaa valita supersport-pyörä, joka on tarkoitettu vauhdikkaaseen ajamiseen. Suomen moottoriradoilla paras vaihtoehto ei välttämättä ole 1000-kuutioinen MotoGP-pyörä, sillä maamme radat ovat näille pyörille pieniä.
- Jos mielit ajella moottoripyörälläsi tiettömiä taipaleita, kannattaa katseet suunnata monikäyttöisiin adventurepyöriin. Seikkailupyörillä pärjää niin asfalttipinnoilla, soralla kuin vaikeakulkuisemmissakin maastoissa.
- Mikäli ajatuksenasi on kruisailla kaupunkien keskustoissa ja ajella pääasiassa lyhyitä siirtymiä ja vaikkapa työmatkoja, kannattaa valita joko nakupyörä tai custom. Nämä kaksi kategoriaa sopivat hyvin yleiskäyttöpyöriksi niin aloittelijoille kuin pidempään lajia harrastaneille.
- Pitkää matkaa taivaltaville paras vaihtoehto on joko adventurepyörä tai puhdasverinen matkapyörä. Molemmat tarjoavat ajomukavuutta ja varusteita pidemmille reissuille. Mitä pidempiä matkoja ajat, sitä enemmän pyörän ergonomialla on merkitystä.

Aloittelijan kannattaa valita tasolle sopiva pyörä. Ensipyöräksi ei kannata hankkia markkinoiden tehokkainta supersportia tai järeintä adventuremallia. Kevyellä peruspyörällä saa hankittua riittävän taitotason, joka kehittyy harrastuksen edetessä. Unohda pyörää ostaessasi muiden kannustuslauseet: ”osta kerralla kunnon tehokas pyörä, joka ei jää heti pieneksi”. Aloita helpolla moottoripyörällä.

Hyvä vaihtoehto on myös esimerkiksi testata muutaman erilaisen prätkän vuokraamista. Mm. Nettivuokraus.comin valikoimasta löytyy niin Harley Davidsoneja kuin sporttisempia menopelejä.

2. Hanki hyvät ajovarusteet

Hyvät ajovarusteet ovat itse moottoripyörän ohella tärkein hankinta. Laadukkaat ajovaatteet ja ennen kaikkea kypärä ovat turvavarusteita, jotka pelastavat henkesi ja suojaavat vakavilta vammoilta. Shortseissa ja T-paidassa ajaminen ei kannata edes kaikkein kovimmilla helteillä, sillä luojan luoma nahkapuku kestää huonosti hankausta asfaltilla.
Hyvät ajovarusteet ovat verrattain kalliita. Nyrkkisääntö on, että hyvä ajoasu, kengät, hanskat ja kypärä maksavat n. 1000-1500 euroa. Toki hintakatto ei heti tule vastaan, sillä pelkästä kypärästä voi parhaimmillaan maksaa yli 1000 euroa.
Ajoasua kannattaa käydä sovittamassa ammattilaisen avustamana ja puvun tulee sopia ajotapaan.

3. Muista ajaa

Suomessa on rekisterissä reilut 250 000 moottoripyörää, mutta suurta osaa niistä ei juuri näy liikenteessä. Syynä on se, että moni moottoripyörä seisoo tallissa tai pihan perällä.
Paras tapa saada kaikki irti moottoripyöräilystä on ajaa sillä säännöllisesti. Ajaminen pitää yllä ajotaitoa, joka myös ruostuu yllättävän nopeasti. Jo talven mittainen tauko ajamisessa voi nostaa kynnystä hypätä takaisin pyörän ohjaimiin. Aja säännöllisesti ajokauden aikana ja käy tarvittaessa kursseilla poistamassa ajokammoa.
On erittäin tärkeää myös kokeilla pyörän ominaisuuksia ja rajoja. Suuri osa tieltä suistumisista johtuu sitä, että kuljettaja ei tunne pyöränsä rajoja. Aja myös huonolla kelillä, sillä se saattaa yllättää. Sateella ajaminen poikkeaa kuivasta kelistä yllättävän paljon.

4. Kehitä taitotasoasi rauhassa

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Älä vertaa itseäsi muihin, sillä heillä saattaa olla takanaan vuosikymmeniä ajokokemusta. Älä ota tarpeettomia riskejä, vaan aja oman taitotasosi mukaan. Jos ajat letkassa mutkatiellä ja koet vauhdin liian kovaksi, hiljennä.
Moottoripyöräilyssä kehittyy vain ajamalla ja opettelemalla. Omaa taitotasoaan voi kehittää erityisen hyvin ajoradoilla ja erilaisissa ajokoulutuksissa.

5. Etsi moottoripyöräilevä kaveri

Moottoripyöräilyssä, kuten kaikissa muissakin harrastuksissa kokemus on valttia. Siksi kannattaa etsiä itselleen moottoripyöräileviä kavereita, sillä heiltä saat paljon hyviä vinkkejä ajamiseen. Vinkkeihin kannattaa toki suhtautua paikoin varauksella, mutta mitä kokeneempi motoristi, sitä parempia vinkit voivat olla.
Moottoripyöräily on myös yhteisöllinen laji ja ajaminen porukalla on huomattavasti mukavampaa kuin yksin. Lyöttäydy porukkaan vaikka Facebookin palstojen tai muiden yhteisöjen kautta. Moottoripyöräilijät ovat ystävällistä ja avuliasta porukkaa ja apua annetaan varmasti.

6. Pidä hauskaa

Muista, että moottoripyöräilyn kuuluu olla hauskaa. Älä keskity kilometrien keräämiseen, vaan siihen, että jokainen kilometri tuottaa hyvää mieltä. Sillä ei ole merkitystä onko matkamittarissa kauden jälkeen 2000 vai 20 000 kilometriä. Tärkeintä on se, että niiden saavuttaminen on tuottanut iloa.
  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
  • 6 vinkkiä aloittelevalle motoristille
 

+ Käy kokeilemassa rajojasi moottoriradalla

Moottorirata on paikka, jossa pääset oikeasti kokeilemaan moottoripyöräsi rajoja. Ylinopeuksien ajaminen ei kuulu kadulle. Liika vauhti on moottoripyörällä vaarallista ja pahimmillaan tappavaa, siksi vauhti kannattaa säästää sille kuuluvalle paikalle.
Suomen moottoriradoilla järjestetään ajotapahtumia, joiden kautta harrastukseen pääsee mukaan. Kaikista ei tarvitse tulla ratakuskeja, mutta oman pyöränsä tunteminen ääriolosuhteissa kannattaa. Se tuo turvaa ääritilanteisiin ja saattaa pelastaa pahoilta vahingoilta.
Moottoriradalla kävijän kannattaa kuitenkin muistaa, että se saattaa aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja johtaa uuden harrastuksen syntymiseen.
 
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.