You have an incomplete ad. What do you want to do?
Vinkit
31.01.2017
Read 17 005  

Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?

 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
 • Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?

Viime osassa jäimme tilanteeseen, jossa maalausprojekti oli aikeissa startata. Nyt messuihin on aikaa neljä päivää, alkaa pyörän raivokas kasaus.

MT-01:n kantava teema on Sin City –aiheinen maalaus, jonka toteuttaminen ei ole sieltä kaikkein helpoimmasta päästä. Kunnianhimoinen projekti sisältää järkyttävän määrän työvaiheita ja purkkikaupalla lakkaa.
Pyörän pääväri on luonnollisesti mattamusta, sillä mattapintaiset värit miellyttävät tällä hetkellä sekä omistajan että maalarin silmää. Musta väri on isossa roolissa myös Sin City –sarjakuvien ja –leffojen maailmassa.
Alun perin Frank Millerin luoma sarjakuva vääntyi vuonna 2005 elokuvaksi, joka sekoitteli onnistuneesti leffan ja sarjakuvan välimuotoon sijoittuvaa visuaalista maailmaa. Leffa oli kassamagneetti ja itselleni lähes uskonnollinen kokemus.
Kuusikymppinen Frank Miller on alun perin sarjakuvataiteilija, joka on aloitti uransa 1980-luvun alussa piirtämällä Daredevil-sarjakuvaa. Myöhemmin miehen kynästä irtosi myöhempien aikojen Batmania, Wolverinea, Eletktraa ja Spartan mytologiaa käsittelevä 300, joka sekin tehtiin myöhemmin elokuvaksi.

Kynäruiskulla vai teipillä?

Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?
Pyörän maalausteemassa keskitytään enemmän leffojen visuaaliseen maailmaan sarjis-strippien sijaan. Kuvien valitseminen ja niiden sekoitteleminen onkin sitten oma taiteenlajinsa. Pääasiassa kuvamaailma tulee leffasarjan ensimmäisestä osasta, joka on selkeästi leffakaksikon vahvempi osa.
Teknisesti kuvien toteuttaminen on mahdollista kahdella tavalla: kynäruiskumaalauksena tai teipattuna. Koska tavoitteena on fotorealistinen maailma leffahengessä, on teippaaminen huomattavasti helpompi ja nopeampi vaihtoehto. Teipin käyttäminen aiheuttaa tosin sen, että teipin rajan hukkaaminen vaatii melkoisen määrän lakkaa ”täyttämisvaiheessa”.
Maalaus alkaa pohjatöiden jälkeen hiontavärin ruiskuttamisella. Mattalakka vaatii huolelliset pohjatyöt, joten se on työvaihe, jossa ei missään nimessä voi oikaista. Hiontavärin ruiskuttamisen ja työstämisen jälkeen Luisupaint pääsee huitaisemaan ylle muutaman kerroksen mustaa väriä. Matta lopputulos syntyy hieman yllättäen vasta viimeisen lakkakerroksen ansiosta, joten siihen saakka kaikki pinnat ovat kirkkaita.
Kuten jo todettu, teipin päälle tulee ronski kerros kirkasta lakkaa. Kerroksen on oltava riittävän paksu, jotta teipin jättämä paksumpi kerros voidaan hioa tasaiseksi muun pinnan kanssa. Liian ohut lakkakerros tarkoittaisi sitä, että hiomapaperi rikkoisi lakkapinnan kokonaan ja pääsisi alempiin kerroksiin.
Sin City –kuvia päätetään tehdä vain osaa kateosista. Nakuna pyörässä on muutenkin melko rajallinen määrä paikkoja kuville. Katepyörässä pinta-alaa olisi luonnollisesti huomattavasti enemmän. Ajatuksena on rajata kuvat tiukasti, eikä feidata niitä pohjaväriin. En ole koskaan pitänyt kynäruiskumaalauksista, joissa kuvat häivytetään, mutta tässä on toki monia erilaisia mieltymyksiä.

Runko saa värin kone paikallaan

Kateosien lisäksi maalia saavat ylleen runko ja takaswingi, sekä etukolmiot. Kolmioiden alkuperäinen väritysajatus oli anodisointi, mutta niiden sisältämien rautaosien vuoksi kemiallinen värjäämien ei ollut mahdollista. Kolmiot saavat siis punaisen sijaan mattamustan kuosin.
Runko päätettiin maalata ”paikallaan”, sillä tällaisella aikataululla rungon ja moottorin irrottaminen olisivat varmaankin kaataneet koko aikataulu. Moottorin ja muiden osien suojaaminen maalaukselta ei sekään ole ihan pieni operaatio, mutta joka tapauksessa teippaaminen ja suojaaminen ottavat aikaa useita tunteja vähemmän kuin osiksi purkaminen.
Aikataulusyistä myös moottori jää tässä vaiheessa pitkälti vakioksi, sillä sen työstäminen ei tällä aikataululla ole realistista. Lisähevosia hankitaan hieman tuonnempana. Pohdintalistalla on vaparivirityksen ohella myös remmi- tai turboahdin. Se jääkin nähtäväksi, millä konstilla lisähevosia tullaan hankkimaan lopputalven aikana.
Maalaamisen lisäksi päänvaivaa tuottavat orkkis-stongan paikalle vaihdetut cliparit, joiden vuoksi mm. kaasuvaijerit menevät melko tiukalle mutkalle. Kaasun toiminta ja erityisesti palautus tuottaa ongelmia ja tällä hetkellä MT on varustettu tahattomalla vakionopeudensäätimellä. Kaasu jää siis siihen asentoon mihin se väännetään. Tämä on seurausta siitä, että cliparit on asennettu niin sanotusti väärin päin, eli etupumppujen takapuolelle.

Vanteille uusi elämä anodisoinnilla

Vanteet on saatu nyt takaisin eloksoinnista ja Pinnoitus Helin on tehnyt niiden kanssa hyvää jälkeä. Alun perin siniset takoalumiiniset kiekot ovat saaneet uuden ja pyörään paremmin istuvan värimaailman. Eloksoinnissa lopullinen väri on aina hieman arvoitus, sillä kemiallisesti tehty väritys on täysin riippuvainen alumiinin laadusta ja erityisesti sen kovuudesta. Karkeasti homma menee niin, että mitä kovempaa materiaali, sitä kirkkaampi lopputulos.
Pinnoitus Helinin laatuinsinööri Minttu Pasanen avasi anodisointiprosessia yrityksen tuotantotiloissa. Kun kyse on kemiallisesta pintakäsittelystä, on toimitus varsin monivaiheinen. Tuotantotila on täynnä erilaisia altaita, joihin vanteet upotetaan yksi toisensa jälkeen. Homma on käsityötä, mutta siitä huolimatta mielikuvaansa edullisempaa. Kahden vanteen anodisointi on noin sadan euron keikka, joten sillä selviää halvemmalla kuin maalauksesta. Lisäksi pinnasta tulee maalausta huomattavasti kestävämpi.
Työn teettäminen ulkopuolella tarkoittaa myös sitä, että aikaa jää muiden osien työstämiselle. Työtä nimittäin riittää edelleen melko runsaasti. Ennen kasausta työlistalla on edelleen jarruletkujen teettäminen, ketjujen ja rattaiden hankinta, sekä jarrulevyn teettäminen.
Ketjut ja rattaat tuottavat hieman päänvaivaa, sillä Yamahan ketjut ovat 530-kokoiset ja Aprilian vanteessa kiinni oleva takaratas puolestaan 525-ketjulle tarkoitettu. Ero ei ole suuren suuri, mutta käytännössä ne eivät sovi yhteen keskenään. Ratkaisu on vaihtaa Aprilian takaratas pari hammasta pienempään ja 530-ketjulle sopivaan. Kyseistä ratasta ei etsimisen jälkeenkään näytä olevan olemassa, joten siirrymme suunnitelmaan B.
Storm Motorin Janne Järvinen ottaa asian hoitaakseen ja etsii meille sopivan ratkaisun. Yamahaan lähes sopiva eturatas löytyy 525-kokoisena, joten päädymme vaihtamaan eturattaan ja ketjut. Ne sopivat yhteen Aprilian alkuperäisen rattaan kanssa. Eturatas tosin on hieman originaalia kapeampi, joten joudumme sorvaamaan soviteholkin tai prikan, joka tuo oikeaan linjaan takarattaan kanssa.

Holkit holkkien paikoille

Kun pääsemme vihdoin sovittamaan eloksoitua takavannetta paikoilleen käy ilmi, että sorvaamamme holkit ovat takavanteen vasemmalla puolella hieman väärän kokoiset. Takajarrulevyn offset heittää muutamalla millillä, joten holkit menevät jälleen kerran korjaukseen. Näin ollen emme vieläkään saa pyörää rullaavaksi.
Tällä hetkellä MP17-messuihin on aikaa reippaat kaksi vuorokautta. Tarkemmin sanoen noin 65 tuntia. Tuosta ajasta nukkuminen nielaisee kolmanneksen ja siviilityöt toisen mokoman. Tähteeksi jää siis noin 18 tuntia, joiden puitteissa pitäisi saada maalattua kateosat loppuun, istutettua takarengas, muovattua lasikuituinen takahäkin kate, istuttaa takavalo ja vilkut, puunata pyörä ja rakentaa pyörän messulava. Aikajännettä miettiessä käy selväksi, että suurin kärsijä ovat rakennustiimin yöunet.
Nyt lienee kiitosten paikka. Artikkelissa mainittujen ihmisten lisäksi korvaamattoman panoksensa projektille ovat antaneet Luisu’s Garagen Luisu ja pitkän linjan harrastaja-rakentaja Timo McKeown. Ilman miesten panosta projekti tuskin olisi lähelläkään päätöstään. Pyörän muutokset ovat olleet sen verran merkittäviä, että ilman miesten rautaista ammattitaitoa MT:n uusi elämä ei olisi ollut millään muotoa toteutettavissa.
Ennen kuin alan kyynelehtimään, lienee parempi vetäytyä yöpuulle. Kelloni näyttää uniajaksi ruhtinaalliset 4,5 tuntia.
Tuomas Rajala
Nettimoton projekti-MT on nähtävissä ilmielävänä MP17-messuilla osastolla 6A. Tule äänestämään pyörä voittoon, jotta voimme passittaa MP Maailman Jannen Huhtalan viileälle moporeissulle Rovaniemeltä Helsinkiin.
 
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Yamaha MT-01

     
4.3
Read user reviews or write your own »

For sale Yamaha MT-01 motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.