You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
16.03.2020

Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä

 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä

Yksi vuoden tärkeimmistä Polaris-uutuuksista on RMK Khaos. 850-kuutioinen kone ja modattu alusta tarjoaa umpilumessa unohtumattomia hetkiä.

Moottorikelkan ostajalla on tänä päivänä tarjolla melkoinen kattaus, mitä markkinoilta löytyviin mallivaihtoehtoihin tulee. Tarjonta on kaikkinensa hengästyttävän laaja ja vaatii todellista asiaan paneutumista, jotta eri mallien erot ja ominaisuudet saa selville.
Kaikkien merkkien ja mallien eri variaatiot mukaan laskettuna vaihtoehdot nousevat helposti kymmeniin, ellei jopa satoihin, joten valinnanvaraa taatusti riittää. Runsaudenpulan vallitessa valintaa voi pähkäillä kiivaiden sporttikelkkojen, retkikelkkojen, rehtien työkelkkojen sekä vuorien rinteillä edukseen esiintyvien syvän lumen kelkkojen välillä.
Näiden lisäksi markkinat ovat pullollaan hyvinkin monipuolisesti eri käyttötarkoituksia sekoittavia crossovereita, joilla useampikin jobi sujuu ongelmitta, ainakin tiettyyn rajaan saakka. Olosuhteiden ääripäihin mennessä ajopelinkin vaatimukset kuitenkin kasvavat olennaisesti. Hyvänä esimerkkinä tästä vuoristokelkat, joiden tekniset ominaisuudet on hiottu vain ja ainoastaan vaativiin syvän lumen olosuhteisiin.

Kevyt ja kyvykäs kokonaisuus

Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
Polariksen mallistossa tätä äärimmäisen pöllyttäjän viittaa kantaa Pro RMK 850. Markkinoiden keveimmäksikin syvän lumen kelkaksi mainostettu Pro RMK tunnetaan vakaana ja hyvän etenemiskyvyn omaavana kulkijana vaativissa olosuhteissa. Jämäkkä RMK etenee metsäisillä ja jyrkillä vuorenrinteillä osaavan kuskin käsissä suorastaan käsittämättömiin paikkoihin ja myös sieltä pois.
Tavallisen Pro RMK 850:n rinnalle esiteltiin täksi talveksi samaan perusrakenteeseen nojaava RMK Khaos 850, joka on ehdottomasti yksi tämän talven kiinnostavimmista uutuuskelkoista. Kyseessä on siis Pro RMK:sta kehitelty versio, jonka on määrä tarjota astetta hupaisampaa kyytiä syvässä lumessa viihtyvälle kelkkailijalle.
Paperilla katseltuna Pro RMK ja RMK Khaos eroavat toisistaan melko vähän. Kolmeen asentoon säädettävä raideleveys, terävän kääntyvyyden mahdollistava pysty ohjauskulma, sekä erittäin kevyt runkorakenne ovat ennallaan. Myös vastikään uudistunut räjähtävän tehokas 850-kuutioinen ja 167-heppainen 2-tahtikone on molemmissa malleissa sama.
Eroja löytyy mm. iskunvaimentimista, erilaisesta jousituksen geometriasta sekä telamaton jyrkemmästä etukulmasta. Kyse onkin lähinnä pienten yksityiskohtien säätämisestä ja hiomisesta, joilla Khaoksen käytös saadaan hyvin erilaiseksi kuin perus-RMK:ssa. Telamatolla on pituutta 155 tuumaa, eli 394 senttiä ja harjakorkeutta on tarjolla vaihtoehtoisesti 66 tai 76 milliä.

Ei sovellu yleiskelkaksi

Rakenteiden ratkaisut palvelevat hyvää etenemiskykyä, kevyttä käsiteltävyyttä, mutta ennen kaikkea sitä tärkeintä, eli hauskuutta. Khaoksen kuivapainoksi ilmoitetaan vain 191 kiloa, mikä on kelkaksi varsin vähän. Ylenpalttisella keveydellä on myös varjopuolensa.
Kivikovaan patikkoon ei Khaosta kannata viedä, kevyet rakenteet kun eivät loputonta pattien paukutusta välttämättä kestä. Myös moottorin jäähdytys jää kovalla pinnalla ajaessa vajavaiseksi, joten joka paikan yleiskelkaksi Khaoksesta ei ole, eikä sitä sellaiseksi ole tarkoitettukaan.
Sen sijaan syvässä lumessa Khaos tarjoaa ultimaattisia elämyksiä. Khaokselle parahultaisia syvän lumen ajoreittejä on kotimaassamme tosin melko hankala löytää ainakin lain puitteissa. Naapurimaassa Ruotsissa tilanne on sen sijaan toinen. Kelkkailla saa periaatteessa missä tahansa, jos sitä ei erikseen ole kielletty. Tästä syystä monet syvän lumen kelkkailijat ympäri maailman hakeutuvat kuningaskuntaan temmeltämään jossain vaiheessa ajokautta.
Polaris järjesti vuoden 2020 uutuuksien koeajon Pohjois-Ruotsin Riksgränsenissä, mitä pidetään freeride-kelkkailun mekkana. ”Riksu” houkuttaa kelkkailijoita vuoriensa rinteille etenkin keväisin nauttimaan kauden viimeisistä kunnon lumista. Puitteet Khaoksen testaamiseen olivatkin suorastaan muikeat.

Härän huikea sydän

Lajina syvän lumen kelkkailu on koko lailla erilaista kuin hoidetuilla reiteillä ajelu. Jos kovalla pinnalla ohjaamiseen riittää usein pelkkä ohjaustangon kääntö ja pieni painon siirto, joutuu pehmeässä lumessa kelkan kallistamaan reippaasti yhden suksen varaan, jotta haluttu suunta löytyy.
Vuoristokelkkojen tavallista kapeampi raideleveys palvelee juuri tässä tarkoituksessa. Normaalin reittikelkan raideväli on useimmiten 108 sentin tienoilla. Khaoksen suksien väli on säädettävissä kolmeen asentoon 91,4-96,5 sentin välillä. Pehmeällä alustalla kapea kelkka kallistuu kevyellä vastaohjauksella ja painonsiirrolla erittäin helposti.
RMK Khaos käynnistyy kevyesti narusta vetäisemällä. Sähköstarttia ei RMK:sta löydä, mm. painonsäästön takia. Kaksisylinterinen, 2-tahtinen ja 167-heppainen Patriot-moottori käyttäytyy hyvin sivistyneesti hissukseen ajaessa, eikä tehomäärää arvaa perstuntumalla.
Kaasua syvemmälle painaessa paukkujen määrästä ei jää enää epäselvyyttä. Tehoa tuntuu olevan tarjolla loputtomasti ja vauhti nousee hetkessä järjettömiin lukemiin. Kaasuvivun kanssa on syytä pitää pää kylmänä, hidastuvuus kun ei kelkassa ole läheskään samalla tasolla kuin kiihtyvyys.
Kevyt kelkka nostaa hanakasti etusukset kohti taivasta, jos alla on vähänkään pitävämpää pintaa. Reitillä ajaessa kapea kelkka tuntuu varsinkin kovemmassa vauhdissa hieman huteralta. Osansa ajotuntumaan tuo myös pysty ohjauskulma, mikä tekee kääntyilystä äkkinäistä ja nopeaa. Khaos vaatii kääntyessä päättäväisempää painonsiirtoa sisäkurvin puolelle kuin tavallisessa reittikelkassa.

Syvemmässä lumessa autuas ajettava

Pehmeälle lumelle siirtyessä Khaos alkaa näyttää osaamistaan. Korkealla harjalla varustettu matto nostaa Khaoksen kiivaaseen laukkaan pehmeässäkin hangessa ongelmitta. Koneen tuottamaa tehoa on helpompi käsitellä kuin kovalla pinnalla ajaessa. Voiman tunne on edelleen vahvasti läsnä, mutta kaasuvipua voi pumpata huolettomammin ja käyttää sitä kelkan ohjailuun.
Kapean keulan ja pystyn ohjauskulman hyödyt astuvat esiin, kun ajoympäristö on oikeanlainen. Syvässä lumessa Khaos kääntyy yhden suksen varaan äärimmäisen helposti. Kevyt vastaohjaus ja painonsiirto riittää. Tasapainoilu yhden suksen varassa on asiaan syvemmin vihkiytymättömällekin melko helppoa pienen harjoittelun jälkeen.
Khaoksen ohjastaminen upottavassa lumessa on hauskanpitoa parhaimmillaan. Kelkka kääntyilee terävästi ja kallistuu puolelta toiselle pakottamatta. Pieni pomppiminen onnistuu noviisiltakin ja kuskilla säilyy tunne tilanteen herruudesta. Khaoksen säädettävät Walker Evansin iskarit ja toimiva jousitus hoitavat työnsä erinomaisen hyvin.
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 • Polaris 850 RMK Khaos – Äärimmäinen puuterinpöllyttäjä
 

EM-mitalistin johdolla

Oppaaksi Riksun rinteille saatiin mukaan snowcrossin EM-mitalisti Iisko-Matti Näkkäläjärvi, joka esitteli tottumattomille, kuinka Khaosta kuuluu oikeasti paiskoa pitkin vuoren seinämiä. Sivusta katsojallekin selvisi melko nopeasti, että Khaos antaa vahvaa vastinetta myös äärimmäisen osaavan kuskin tarpeisiin.
Testireissulla oli mukana Khaoksen lisäksi myös tavallinen Pro RMK, joten malleja pystyi vaihtelemaan lennossa ja toteamaan eroja selvemmin. Vaikka muutokset kelkkojen välillä ovat lopulta melkoisen pieniä, on Khaoksesta saatu hyvin toisenlaisen tuntuinen kampe kuin Pro:sta.
Painoeroa malleilla ei juuri ole, mutta Khaos on selvästi kevyemmän tuntuinen käännellä ajossa. Khaos on helpompi kallistaa sukselleen ja se nostaa keulaa ilmaan sähäkämmin. Pro-malli taas on kaikin puolin vakaampi kulkija niin hyvässä kuin pahassakin. Pro etenee härkämäisesti syvemmässäkin lumessa ja on epävarmoissa tilanteissa ja kallistuksissa tukevamman tuntuinen. Tylsä ei Pro missään tapauksessa ole, mutta Khaos on sitä parin piirun verran herkempi kulkine.
Ja se on Polariksella ollut tarkoituskin, tarjota samasta mallista kaksi eri lailla käyttäytyvää versiota. Toinen sopii paremmin ”sikailuun” ja hupihommiin, toinen pykälän verran vakavampaan etenemiseen vaikeissa olosuhteissa. Hintaeroa malleilla ei ole, molemmat maksavat saman 16 490 euroa. Ostajan päätettäväksi jää haluaako kelkastaan hauskan vai vieläkin hauskemman.
Teksti ja kuvat: Sami Puskala
Avustus: Iisko-Matti Näkkäläjärvi, Joni Kemppainen / www.miukinkone.fi
Lisätietoja: www.polaris.fi
 

Polaris 850 RMK Khaos:

Moottori:2-tahtinen, 2-sylinterinen 840 cm3 bensiinimoottori
Teho:167 hv
Polttoainejärjestelmä: Sähköinen suorasuihkutus
Jäähdytysjärjestelmä:Nestejäähdytys
Voimansiirto:Variaattori
Käynnistys:Säskö
Tankki:43,5 l
Paino:191 kg
Mitat (pit/lev/kork):3327/1181/1247 mm
Telamatto (pi/lev/kork):394mm/38mm/66 (76)mm
Raideväli:91,4/93,9/96,5mm
Jousitus (etu/taka):Säädettävä, joustomatka 229mm/ 406mm
Iskunvaimennus:Säädettävä, Walker Evans Piggyback
Hinta:16 490€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Polaris Pro RMK

     
4.4
Read user reviews or write your own »

For sale Polaris Pro RMK motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.