Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Vinkit
04.10.2016

Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään

  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään
  • Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään

Syksyn saapuessa koittaa se haikea hetki, kun moottoripyörä pitäisi laittaa pitkälle talvilevolle. Nettimoton check-list toimii hyvänä ohjenuorana.

Jotta keväällä jälleen koittava uusi ajokausi alkaisi ilman ikäviä yllätyksiä, kannattaa pyörän syyshuolto suorittaa huolellisesti ja ajatuksella. Varsinkin jos pyörä talvehtii kylmässä tai jopa kosteassa tilassa, huoltotoimien tärkeys korostuu entisestään.

Pyörän pesu

Moottoripyörä talviunille – syyshuolto pelastaa kevään

Aivan ensimmäinen toimenpide on pyörän huolellinen pesu. Moottoripyörän maalipinnan pesussa riittää useimmiten tavallinen autoshampoo, mutta puhdistus kannattaa pitkää talvea vasten tehdä huolellisesti. Pyörän alaosiin, kuten vanteisiin ja alakatteisiin tarttuvaan pikeen ja ketjurasvaan, saattaa tarvita hieman vahvempia pesuaineita.

Moottoripyörän vanteiden pesua varten löytyy juuri siihen hommaan tarkoitettuja aineita, jolla lika ja rasva irtoaa helpommin. Käytä vahvempia pesuaineita kuitenkin varoen ja vältä niiden joutumista varsinaisille maalipinnoille.

Myös ketjut kannattaa puhdistaa huolellisesti rasvasta ja liasta. Tähän tarkoitukseen sopii hienosti esimerkiksi dieselöljy, tai vaikka moottoriöljy. Jynssäämiseen ja lian poistoon soveltuu hyvin vanha hammasharja tai vastaava.

Älä käytä missään nimessä ketjujen puhdistukseen liuotinpesuaineita tai painepesuria. Ketjun lenkeissä olevat kumitiivisteet saattavat vaurioitua liian kovasta paineesta ja päästävät näin veden ketjun sisäosiin. Käytä ketjujen puhdistukseen aina jotain öljypohjaista tuotetta ja muista voidella ketjut lopuksi tuoreella voiteluaineella.

Kun pyörä on huolellisesti pesty, on maalipintaan hyvä hieroa vielä vaha suojaamaan korroosiolta ja kosteuden hapettavilta vaikutuksilta. Näin pyörälle riittää keväällä pelkkä huuhtelu vedellä ennen baanalle lähtöä.

Öljynvaihto

Moni motoristi suorittaa moottoriöljyn ja suodattimen vaihdon vasta keväällä. Helposti ajatellaan että mitäpä niitä vielä vaihtamaan kun ei pyörällä edes ajeta. Öljyn tehtävänä on kuitenkin voitelun lisäksi poistaa moottorin toiminnassa syntyviä epäpuhtauksia ja sitoa niitä itseensä. Lisäksi öljyn sekaan tiivistyy aina vähäisiä määriä vettä mm. lämpötilojen vaihtelun seurauksena.

Pitkään paikallaan seisova vesi sekä epäpuhtaudet ovat tietysti omiaan syövyttämään moottorin sisäpintoja ja laakereita, joten moottorin kannalta oikea öljynvaihdon ajankohta on ajokauden päätteeksi ennen talviunia.

Varsinkin jos pyörä talvehtii kylmässä ja kosteassa tilassa, on kaikki ylimääräinen vesi hyvä saada koneesta ulos. Kaikkein paras vaihtoehto onkin, kun öljyt vaihtaa vielä kertaalleen uusiin ennen ajokauden alkua. Moottoria on hyvä myös käyttää muutamia kertoja talven aikana jos sellaiseen mahdollisuus on.

Jäähdytinnesteen pakkaskestävyys

Jos pyörä seisoo talven yli kylmässä tallissa, on syytä muistaa tarkistaa jäähdytinnesteen pakkaskestävyys. Tämä on asia jota ei varsinkaan kesäkuumalla tule pahemmin ajatelleeksi. Liian laihan jäähdytinnesteen jäätyminen sydäntalvella, särkee moottorin lisäksi myös innokkaan motoristin sydämen takuuvarmasti, kun kevät vihdoin koittaa.

Jäähdytysjärjestelmässä on hyvä pitää samaa glykolin ja veden 50:50 suhdetta kuin autoissakin käytetään. Näin varmistetaan riittävä pakkaskestävyys, eikä järjestelmä ruostu ihan niin helposti, kuin pelkkää vettä käytettäessä.

Akku lataukseen ja tankki täyteen

Moottoripyörän akku tarvitsee säännöllistä latausta talven aikana pysyäkseen kunnossa. Jos akku on suhteellisen tuore ja muuten kunnossa, riittää muutaman kerran talven aikana suoritettu lataus hyvin. Helpoin ja huolettomin ratkaisu on kytkeä akku ns. ylläpitolaturiin, joka lataa akkua automaattisesti ja säännöllisesti. Näin patteri on iskussa heti tarvittaessa.

Tankkaa pyörän tankki piripintaan jotta säiliöön ei muodostuisi kondenssivettä talven aikana. Nykybensalla on taipumus vanhentua ja menettää ominaisuuksiaan melko nopeasti, joten tankkiin on hyvä kaataa myös bensiinin lisäainetta, joka säilyttää polttoaineen ominaisuudet paremmin talven yli. Lisäainetta käyttämällä pyörän keväinen käynnistys saattaa helpottua oleellisesti.

Prätkä pukeille

Jos mahdollista, nosta prätkä pukeille tai ainakin keskituelle talven ajaksi. Tämä toimenpide säästää niin renkaita kuin pyöränlaakereitakin, kun paino ei kohdistu kokoaikaa samalle kohdalle. Jos pukkeja ei ole käytettävissä, eikä keskitukeakaan pyörästä löydy, käy liikuttelemassa pyörää muutamia kertoja talven aikana, jotta paino kohdistuisi välillä renkaiden ja laakereiden eri kohdille.

Huppu päälle ja hyvää yötä

Lopuksi sen rakkaimman ylle on hyvä laittaa huppu tai jonkin asteinen peite suojaamaan pölyyntymiseltä. Jos tallipaikka sen mahdollistaa, on pitkän ja pimeän talven aikana hyvin aikaa käydä vielä tarkemmin läpi pyörän huoltokohteita ja kulutusosia. Tärkeimpinä näistä on hyvä tarkistella että renkaat, ketjut ja rattaat ovat kunnossa. Myös erilaisten nestevuotojen huomaaminen on hieman helpompaa kun pyörä seisoo lähinnä paikoillaan.

Talvisaikaan moottoripyörien huoltoliikkeistä saattaa saada huomattavasti edullisempia tarjouksia kuin kesällä, joten esim. määräaikaishuollot voi yrittää ajoittaa seisontakaudelle. Jotkut liikkeet tarjoavat jopa ilmaisen kuljetuksen huoltoon ja takaisin, sopivan huoltopaketin yhteydessä. Näitä tarjouksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Teksti: Sami Puskala, Kuvat: Tuomas Rajala

 
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.