You have an incomplete ad. What do you want to do?
Uutiset
24.02.2022

Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku

  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku

Brabus 1300R on huikaisevan kallis tuning-prätkä, joka perustuu KTM SuperDukeen.

Brabus on ensisijaisesti tunnettu autoihin keskittyneenä custom-pajana, joka on vuodesta 1977 ahkeroinut erityisesti Mercedes-Benz –mallien parissa. Brabusin ajatuksena on tehdä Mersu-malleista entistä eksklusiivisempia niin ulkokuoren kuin suorituskyvyn puolesta.
 
1300R on Brabusin on ensimmäinen tuote moottoripyörämaailmaan. Pyörä perustuu KTM SuperDukeen ja muutokset keskittyvät pelkkään ulkonäköön. Brabus on veistelty uusiksi muodoiltaan, mutta oikeastaan jo pelkän etuvalon vaihtaminen saa pyörän näyttämään aivan toiselta.  

Brabusin tekemät muutokset SuperDukeen ovat listaa katsellessa aika marginaalisia. Uusiksi ovat menneet vanteet, sliparit, penkki, ilmanottomuovit, etuvalo, yläkolmiot, kahvat, jalkatapit, bellyban ja WP:n valmistama semi-aktiivinen alusta. Kyseinen alusta muuten löytyy myös tänä vuonna julkaistusta SuperDuke R Evosta.
 
Samaan aikaan hintalapussa on tapahtunut niin roisi korotus, että köyhää saattaa hieman kirpaista. Brabus 1300R maksaa muhkeat 51 466 euroa, kun KTM SuperDuke R Evon hintalapussa lukee 28 850 euroa. Brabus-brändin alla pyörä maksaa melkein tuplat normaalimalliin verrattuna.
 
Edellä mainittujen lisäpalikoiden lisäksi mittaristo on saanut päivitetyn ilmeen ja starttianimaation. Potentiaalisia ostajia siis houkutellaan pienillä yksityiskohdilla.  

Mustaa ja vielä mustempaa 

Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
Pyörää on saatavilla kahdella eri väriteemalla: signature black ja magma red. Signature black on penkkiä vaille musta ja magma redin tankki hehkuu komean punaisena. Myös runko ja moottori ovat kokonaan mustia, mikä on kieltämättä tyylikäs ratkaisu.  

Inspiraatio Brabus 1300R:n ulkonäköön on haettu selvästi Mercedes-Benz G-wagonista, joka näkyy Brabusista julkaistuissa kuvissakin. Prätkän etuvalo muistuttaa erehdyttävästi Mersun valonheittimiä.  

Samalla KTM:n muotokieli ottaa askeleen kohti Ducati Diavelin vastaavaa. Tankin alle tuodut ilmanottoscoopit näyttävät siltä, että ne on napattu italialaistehtaan mörköpyörästä. Toisaalta inspiraation lähteeksi valikoitunut pyörä ei ole huono vaihtoehto.
 
Yleensä Brabusin viimeistelemät automallit ovat saaneet ulkoisen käsittelyn lisäksi myös lisää voimaa, mutta tässä tapauksessa teholukemat ovat ennallaan.  
Toki on sanottava, että ei KTM ole SuperDuken kohdalla kärsinyt varsinaisesta tehovajeesta, sillä 180 hevosvoimaa ja 140 Nm ovat nakupyörässä varsin riittävät. Toisaalta kaukana ollaan luokan tehokuninkuudesta, sillä Ducati Streetfighter  V4 kellottaa 208 hevosvoimaa ja 123 Nm. 
 
Tätä taustaa vasten ja Brabuksen brändin tuntien olisi voinut olettaa pientä piristystä myös tehopuolelle. Etenkin kun Brabus 1300R:n hinta on suorastaan törkeä.

  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
  • Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
 
Kaksi KTM:ää vai yksi Brabus? 

Hinnoittelu onkin asia, joka on herättänyt Brabusin kohdalla moottoripyöräilevässä kansassa huvitusta. 51 000 euron hinnan perusteleminen kaksipyöräisessä on vaikeaa, oli sitten kyseessä erikoismalli tai ei.
 
Hinnalla on hankala löytää perusteita etenkin siksi, että yhden Brabusin hinnalla saa melkein kaksi perusmallin SuperDukea. Ovatko hiilikuituiset palikat, etuvalo ja muut sipistelyt todella tuplahinnan perusteita.
 
Ilmeisesti ovat, sillä rajoitettu painos varattiin loppuun kahdessa minuutissa. Molempia värivaihtoehtoja oli myytävänä 77 kappaletta, eli yhteensä 154 Brabus 1300R:ää on jo “matkalla” uusille omistajille. Tehdas on kuitenkin sanonut, että odotuslistalla olevat ja sinne menevät saattavat hyvällä onnella saada omansa, joten jos pyörä kiinnostaa, niin ei kun tilausta sisään.  

Brabus 1300R myytiin loppuun nopealla aikataululla, mikä on pieni yllätys. 51 000 euroa moottoripyörästä on paljon, mutta toisaalta Brabusin brändi on vahva ja saattaa olla, että pyöriä löytyy samoilta omistajilta kuin merkin autojakin. Silloin raha ei tietenkään ole rajoitteena.  

On kuitenkin hienoa, että ammattimainen tuning-kulttuuri on vihdoin rantautumassa myös kaksipyöräisten puolelle. Kun Brabusin menekki on näin kovaa, voisi kuvitella, että muut seuraavat perässä. Hyviä aihioita on prätkämaailma täynnä.  

Tuomas Rajala 
 

Brabus 1300R:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1301 V-moottori
Teho:180 hv (130 KW) @ 9500 rpm
Vääntö:140 Nm @ 8000 rpm
Akseliväli:1497 mm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:2x 320 mm levy, Brembo Stylema, 4-mäntäinen radiaalisatula, ABS
Takajarru:1x 240 mm levy, 2-mäntäinen satula, ABS
Renkaat (etu/taka):12/70-17 / 180/50-17
Istuinkorkeus:845 mm
Tankki:16 litraa
Kuivapaino:194 kg
Hinta:51 466€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.