Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
31.07.2017

Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö

 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö
 • Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö

Yksi prätkämaailman ikonisimmista pyöristä uudistuu vuodelle 2017. Uusi Suzuki GSX-R1000 on järisyttävän voimakas ja kompakti rataohjus.

Suzuki GSX-R1000 tai tuttavallisemmin Gixxer on yksi superpyörämaailman ikoneista. Vuonna 2001 sai alkunsa kilo-Gixxerin saaga, sillä tuolloin ison GSX-R:n moottori kutistui 1000-kuutioiseksi. Ilmestyessään GSX-R1000 oli raju katupyörä.

Ensimmäisen sukupolven GSX-R1000 täräytti tauluun 160 hevosvoiman huipputehon ja 112Nm:n väännön. Vääntö on nykymittapuullakin huipputasoa tuhatkuutioisesta nelikosta ja se ei ole Gixxerin kohdalla juurikaan kasvanut verrattuna uusimpaan kehitysversioon.

Vuodet kohtelivat Gixxeriä hyvin, mutta jossain vaiheessa se jäi modernimpien superpyörien jalkoihin. Supersport-luokassa kun suurin kilpailu käydään moottoritehon ja elektronisten härpäkkeiden määrällä.

Vaikka GSX-R1000 on 2010-luvulla ollut selvästi jäljessä kilpailijoitaan niin teholta kuin teknisiltä innovaatioiltaan, on se ollut jatkuvasti yksi markkinoiden parhaista sporttipyöristä kadulla. Gixxeri on aina tarjonnut riittävästi suorituskykyä ja luokka huomioiden mukavan ajoergonomian.

Ensimmäistä kertaa yli 200 hevosvoimaa

Suzuki GSX-R1000 – Katujen kuninkaan takinkääntö

Siinä missä muiden valmistajien pyörät ovat ylittäneet maagisen 200 hevosvoiman rajapyykin, on Suzuki kisaillut keskenään lähinnä toisen japanilaisvalmistajan, Hondan kanssa. Kaudella 2017 kaikki on toisin. GSX-R1000 uudistuu vihdoin vastaamaan kilpailuun sporttipyörien herruudesta.

Suzukin supersport on vedelty kokolailla täydellisesti uusiksi. Uutta ovat runko, moottori, moottorinohjaus, alusta, katteet ja käytännössä kaikki muutkin osa-alueet.

Moottori on edelleen 1000-kuutioinen, mutta siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. Padassa on Suzukin kehittämä Broad Power System, joka tekee valmistajan mukaan moottorista voimakkaan kaikilla kierrosalueilla, erityisesti matalilla ja keskikierroksilla. BPS on yhdistelmä muuttuvaa venttiilien ajoitusta, elektronisia ride-by-wire ruiskurunkoja ja SET-A putkistotekniikkaa.

Muuttuva venttiilien ajoitus kulkee nimellä SR-VVT. Se on kehitetty Moto-GP-radoilla ja Suzuki sanoo sen olevan yksinkertaisempi järjestelmä kuin muiden valmistajien vastaava. Sen ymmärtäminen vaatii Suzukin kohdallakin melkoista perehtymistä moottoritekniikkaan, joten jätetään luento insinööreille.

Käytännössä järjestelmä toimii. Suzuki GSX-R1000:n moottori vetää uskomattoman pehmeästi läpi kierrosalueen. Monesta muusta supersportista poiketen sitä ei tarvitse käyttää tarkasti tietyllä kierrosluvulla, vaan makeat löylyt irtoavat jokaisella vaihteella ja jopa alakierroksilla.

Helppo ja mukava moottori

Tämä tekee Suzukista niin helpon ajattavan moottorinsa puolesta. Esimerkiksi Ducati 1299 Panigaleen tai Yamaha R1:een verrattuna ero on melkoinen. Siinä missä Yamaha ja Ducati vaativat vähintään 10 000 kierrosta toimiakseen, tarjoaa Suzuki ruttua 4000 kierroksesta alkaen. Alakierroksilla ja pienissä vauhdeissa esiintyy nykimistä, joka häiritsee erityisesti taajamassa.

Mutta vaikka moottori vetää sulavasti, ei GSX-R1000 tarjoa enää samanlaista ajamisen helppoutta ja mukavuutta kuin aiemmin. Entinen katuhaukka on antanut pikkusormensa moottoriratojen kutsulla ja samalla markkinoiden mukavimman katu-supersportin mantteli siirtyy pois Suzukin hallusta.

Tämä on sääli, sillä yksi Suitsan viehätyksistä on aina ollut sen mukavuus katuajossa. Ei Gixxeri edelleenkään ole yhtä epämukava kuin vaikkapa MV Agusta F4, mutta ei sitä mukavaksikaan voi sanoa. Mutta supersportit kuuluvatkin ennen kaikkea moottoriradoille.

Suzukista on tarjolla kaksi eri malliversiota, joista kansamallia edustaa GSX-R1000A. Moottoriltaan sen vastaava kuin kalliimpi RA-versio, mutta eroja syntyy alustassa ja elektroniikassa.

A niin kuin budjettimalli

A-malli on kaikin tavoin riisutumpi. Alusta on Showan valmistama ja edessä se on Big Piston Fork –mallinen. Takapamppu on samoin Showan käsialaa ja säädettävissä. Etujarrut ovat Brembon Monoblockit ja pyörässä on luonnollisesti ABS-jarrut. Takajarru on Nissinin valmistama, samoin jarrusylinterit.

Myös edukkaammassa mallissa on säädettävä luistonesto ja kolme erilaista moottorikarttaa, mutta shifteri on tilaustavaraa ja launch controlia ei perusmalliin ole saatavilla. Tilanne on sama kaarre-ABS:n suhteen. Puutteet näkyvät toki hinnassa, sillä perusmalli maksaa kotimaan verotuksella 21 900€.

Neljän tonnin lisäsijoituksella ostaja saa itselleen GSX-R1000RA-mallin, jossa alusta on laajemmin säädettävissä oleva Showan Balance Free –versio ja shifteri vakiotavaraa. Lisäksi kalliimmassa versiossa on launch control, kaarre-ABS:t ja muita avuja, jotka tuottavat iloa erityisesti moottoriradalla.

Suzukin shifteri toimii onneksi sekä ylös että alas vaihdettaessa, mikä ei ole japanilaismerkkien kohdalla itsestäänselvyys. Koeajotilanteessa shifterin toimintaa ei päästy testaamaan, sillä alla oli karvalakimpi A-versio. Shifterin hankkiminen perusmalliin on kuitenkin suotavaa, sillä moderni supersport ilman vaihdeavustinta on kuin nykyauto ilman ilmastointia.

Sutjakka paketti

Vaikka Suzuki vaikuttaa ensivilkaisulla jotenkin kovin tutun oloiselta, huomaa lähemmällä tarkastelulla, että siinä ei juuri ole yhtäläisyyksiä edellisiin malleihin. Takakate on siro ja pyörän yleislinja varsin sutjakka. Vaikka tankki on kapea, tarjoaa se erittäin hyvän tuen reisille.

Ajoasento on kadulla epämukava ja tiivis. Kädet puutuvat ajossa helposti taajamassa, mutta moottoritiellä viima ottaa painoa pois käsiltä. GXS-R1000 onkin hieman yllättäen melko mukava matkapyörä, vaikka penkki onkin melko lankkumainen ja järjettömän kova.

Muiden superpyörien tavoin Suzuki on tätä nykyä moottoripyörä, jonka ostaminen pelkkään katuajoon vaatii vakavaa harrastuneisuutta. Ainakin neljääkymppiä lähestyvä keski-ikäinen tuntee ajoasennon vaikutuksen aina noustessaan pyörän päältä pois. Radalla pyörän päällä tulee jumpattua sen verran enemmän, että puutumista ei ehdi tapahtua.

Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö Suzuki olisi osaavissa käsissä nopea moottoripyörä. Vaikka tällä kertaa koeajossa ei ollut mahdollisuutta vierailla Suitsan kanssa moottoriradalla, on ilmiselvää, että voimaa ja ominaisuuksia siitä löytyy. Moottori on pelottavat tehokas ja alusta halvemmassakin mallissa jämerä ja ohjaustuntuma looginen.

Pientä epämukavuutta lukuun ottamatta Suzukissa ei juuri ole puutteita. Paljon radalla ajavan kannattaa harkita rahojensa sijoittamista RA-versioon, sillä elektroniikka tekee ajamisesta helpompaa.

Maailman rumin äänenvaimentaja?

Yksi asia Suzukin kohdalla kuitenkin nousee parannuspaikkana mieleen perinteisen kilpitelineen vaihdon lisäksi. Originaali äänenvaimennin on yksi suurimmista mitä vastaan on tullut. Haalistuneen alumiinin värinen pömpeli on suorastaan kammotavan kokoinen. Korvaavia pönttöjä löytynee jokaiselta valmistajalta, sillä rumuudessaan se on omaa luokkaansa.

Putkistolla on toki tärkeä tehtävänsä, sillä GSX-R1000 täyttää Euro 4 –normit. Tiukkojen säädösten ansiosta äänimaailmaa pitää rajoittaa isosti ja Suzukin tapauksessa niin tehdään kaksilla läppäsysteemeillä.

Toiset läpät löytyvät putkiston alkukäyrästöstä ja ne ovat kiinni vaihteen ollessa vapaalla, mikä pienentää äänivallia. Toiminta liittyy siihen, että pyörän melu mitataan juuri vapaalla. Ne avautuvat kun vaihde isketään silmään. Ne myös muuttavat putkiston virtausta riippuen kierrosalueesta, mikä parantaa vääntöä eri kierrosalueilla. Toiset läpät ovat perinteiseen tapaan taaempana putkistossa.

Vaikka putki onkin susiruma ja iso, on sen tuottama äänimaailma kovemmilla kierroksilla mukava. 8000 kierroksen jälkeen Suzuki rääkyy äreästi, eikä kenellekään jää epäselväksi, että Suitsassa riittää voimanpaskaa.

Fiilikset uudesta Suzukista kokonaisuutena ovat kaksijakoiset. Pyörässä on yksi parhaista moottoreista koskaan ja tuntuma tiehen hyvä. Samalla ”Katuhaukka” on hylännyt perinteet mukavana katupyöränä ja tilalle on tullut aimo annos ratamaailmassa vaadittua kovuutta.

Suzuki GSX-R1000 joutuu kovaan seuraan, sillä ostajista ovat kisaamassa mm. Aprilia RSV4, Kawasaki ZX-10R, Ducati Panigale 1299, BMW S1000RR, Yamaha R1 ja Honda CBR1000RR. Perinteistä 4-sylinteristä rivimoottoria käyttävät japanilaiset (Yamaha pois lukien) ja BMW. Siinäkin seurassa Suzukille on rajusti vastinetta, mutta tälle kaudelle tuote on kunnossa.

Tuomas Rajala

Kehuja: upea moottori, ulkonäkö varauksin, alusta, ajotuntuma

Parantamisen varaa: ruma äänenvaimennin, ajoergonomia kadulla

 

Suzuki GSX-R1000RA:

Moottori:4-sylinterinen, 999 cm3 nestejäähdytteinen rivimoottori
Teho:202 hv (149 kW) @ 13200 rpm
Vääntö:118 Nm @ 10800 rpm
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2-levyinen, Brembon Monobloc jarrusatulat, ABS
Takajarru:1-levyinen, Nissinin jarrusatula, ABS
Renkaat (etu/taka):120/70 ZR17 / 190/55 ZR17
Akseliväli:1405 mm
Istuinkorkeus:825 mm
Tankki:16 litraa
Märkäpaino:202 kg
Hinta:21 990€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Suzuki GSX-R

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Suzuki GSX-R -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.