Kawasaki Z 800 e on ”Zeta”-perheen nuoremman polven aloitusmalli, joka on suunnattu pääasiassa A2-ajokorttiluokkaan. Pyörän tehon voi rajoittaa 35 kilowattiin, joten aloitteleva motoristi pääsee heti käsiksi ns. isoon pyörään.
A1-kevariluokasta isompiin pyöriin ja A2-ajokorttiluokkaan siirryttäessä saattaa oikeanlaisen prätkän löytäminen aiheuttaa päänvaivaa. A2-luokassa pyörän maksimiteho saa olla enintään 35 kW, joten käytännössä järkevien vaihtoehtojen valikoima on melko suppea – ainakin uutta pyörää etsiessä.
Sinänsä sopivan tehoisia malleja löytyy varmasti joka valmistajalta, mutta kun isompi ja tehokkaampi pyörä on viimein ajankohtainen, ei pyörän päivittäminen tapahdu ilmaiseksi. Kun A2-luokan kortilla päristellään maksimissaan pari vuotta, voi jatkuva pyörän vaihtaminen käydä raskaasti lompsan päälle.
Kawasakilla asia on oivallettu ja ongelmaan sorvattu mielekäs ratkaisu. Suositusta Kawasaki Z 800:sta jalostettu Z 800 e-rinnakkaismalli on tavallaan kaksi pyörää yhdessä paketissa. Täystehoisena 70 kilowattisen Z 800 e:n voi kuristaa 35 kilowattiseksi tehdasvalmisteisella osalla. Iän ja kokemuksen karttuessa, on kuristusten poiston jälkeen alla iso ja täystehoinen pyörä.
800-kuutioinen ”Zeta” esiteltiin vuonna 2013, eikä malliin ole sittemmin muutoksia pahemmin tehty. Ulkomuoto on edelleen räyhäkäs ja streetfighterin dna on selvästi näkyvissä. Z 800:sen edeltäjä Z 750 teki jo aikanaan selväksi minkälaisesta pyörästä on kysymys. Kohtuullisen kevyt ja tehokas pommittaja voitti käyttäjien sielut puolelleen jo mallin alkumetreillä. Samaa hyväksi havaittua latua kulkee myös Z 800 ja malli on ollut suosittu esittelystään lähtien. Varsinkin e-malli on käynyt kaupaksi oikein hyvin.
E-mallia varten alkuperäistä 113-heppaista Z 800:sen moottoria on jouduttu hieman kuohitsemaan jotta lain kirjain täyttyisi. Asetuksen mukaan 35 kilowattiin kuristettava pyörä saa olla täysitehoisena enintään 70 kW:n, eli 95 hevosvoiman tehoinen. Entisaikojen tonniset supersportit, jotka ainakin näennäisesti oli kuristettu pienille tehoille, ovat jääneet aikaa sitten historiaan.
Muutoin kuin tehon osalta, Z 800 e eroaa tavallisesta Z 800:sta varsin vähän. Suurimmat erot näkyvät jousituksessa, joka perus-800:ssa on säädettävissä. E-mallissa ainoastaan takajousituksen esijännitystä voi säätää. Jarrut ovat ABS-malleissa yhteneväiset 310mm levyillä ja 4-mäntäisillä puristimilla. Ilman ABS:ia e-mallin etujarrussa on vain kaksimäntäinen puristin. Veljekset eroavat toisistaan jonkin verran myös värityksen osalta.
Koeajoon saatu 800 e oli kuristettu 35 kW:n tehoiseksi. Itse kuristustoimenpide on hyvin yksinkertainen. Käytännössä tehon alennus tehdään kaasun liikettä rajoittamalla, läppärunkoon asennettavan palikan avulla. Osan hinta on noin 100 euroa ja asennustyöhön aikaa kuluu tunnin verran, joten kovin massiivisesta kulungista ei rajoittamisessa ole kyse.
Rajoitin on bolt-on, eli mitään muita muutoksia pyörään ei tarvitse tehdä. Näin ollen palauttaminen täysitehoiseksi hoituu helposti. Z 800 e on valmistajan toimesta penkitetty kyseisellä rajoitinpalikalla, niinpä erillistä tehonmittausta ei myöskään tarvita.
Kun pyörän polttoaineseoksen muutoksiin eikä muihin tehoa alentaviin temppuihin ei tarvitse ryhtyä, toimii moottori rajoittamisesta huolimatta niin kuin valmistaja on suunnitellutkin. Rauhallisessa ajossa 35 kilowattinen käyttäytyy samoin kuin rajoittamatonkin. Vasta kun kaasua kääntää reilummin, huomaa kaasukahvan stoppaavan aiemmin kuin normaalisti.
Kiihdytykset sujuvat pienissä nopeuksissa riittävän ripeästi, mutta osakaasulla ajelun tunnelma säilyy koko ajan vahvana. Täysitehoiseen pyörään tottuneelle kulku tuntuu selvästi vajavaiselta. Lisävoiman toivossa tuppia tulee vääntäneeksi pohjaan saakka yhä uudestaan, mutta raggarin sydämen kahlinnut piru on armoton. Lisävoimaa ei heru.
Periaatteen tasolla teho riittää kuitenkin vaivattomaan liikkumiseen, sillä vaikka huipputeho onkin rajoitettu, vääntöä mylly tarjoilee edelleen n. 60 Nm verran. Käytännössä Kawaa ajetaan väännön voimalla. Moottori kiertää ylärekisteriin saakka, mutta kierrosrajoittimelle se ei helposti yllä.
Korkeampien kierrosten käyttö ei juurikaan vaikuta piristävästi pyörän kulkuun, vaan veto on melko lailla tasapaksua kautta koko kierrosalueen. Käynniltään moottori on vakiovaimentajalla pehmeä. Kone ei pahemmin värise, ainakaan näin osakaasulla ajellessa. Vasta huippukierrosten tuntumassa munaskuissa tuntuu pientä värinää, mutta ei häiritsevästi.
Vaikka ”e-Zetan” alustasta ei säätöjä löydykään, on ajettavuus luottamusta henkivä ja tuntuma on napakka. Normaaliin katukäyttöön perusjousituksen ominaisuudet riittävät hyvin. 800 e:lle maistuu mutkatie siinä missä tehokkaammalle veljelleenkin ja kahlitusta sydämestään huolimatta räyhääjän henki on läsnä, ikään kuin odottamassa vapautumistaan.
Tuulensuojaa ei pieni katteenomainen ajovalonkuori juurikaan tarjoa. Kuitenkin jos kuskilla on asenne kohdallaan, taittuu Zetalla pidemmätkin siivut melko vaivatta. Ajoasento on hivenen etukeno, joten tuulen vastustaminen luonnistuu kohtuullisen hyvin.
Mittaristo on nykymuodin mukainen LCD-näyttö josta ei viisareita löydy. Näyttö on kolmiosainen ja periaatteessa siitä selviää kaikki tarvittava. Käytännössä kuitenkin esim. kierrosluvun kehittymistä on ajon aikana hankala seurata. Erikoisuutena mittaristosta löytyy taloudelliseen ajoon kannustava ”valo”, jos joku sellaista moottoripyörässä kaipaa.
Jarrut ovat kohtuullisen tehokkaat, vaikka vaativatkin kovassa jarrutuksessa hieman reilummin sormivoimaa. Etujarru on kuitenkin tunnokas ja jarruvoiman annostelu on helppoa. Takajarrusta ei aivan samaa voi sanoa, sillä ainakin koeajoyksilön jarrupoljin oli kokolailla tunnoton. Kyllä sieltä jarrutehoakin löytyy, mutta polkimeen ei oikein tahdo saada kunnollista otetta.
Yhteen summattuna Kawasaki Z 800 e edustaa monipuolisten peruspyörien parhaimmistoa. Z 800 e on erittäin helppokäyttöinen ja sopii kuristettuna aloittelevalle motoristille kuin hanska. Täystehoisena potentiaalia löytyy siinä määrin, että kokeneempikin konkari tuntee olonsa kotoisaksi.
Kawasaki iski oikeaan kohtaan luodessaan kaksi eritehoista versiota samasta mallista. Vaikka järkisyyt ovat ylipäänsä huonoja perusteita prätkän hankkimiselle, löytyy e- Zetasta huvin lisäksi myös järkeä. Z 800 e irtoaa kaupasta 10 995 eurolla ja perus-Zeta on vajaat 400 euroa kalliimpi. Ostaja päättäköön, kumpi on järkevämpi.
Sami Puskala
Kehuja: Monipuolisuus, helppo ajettavuus, kuristettavuus
Parantamisen varaa: Hieman epäselvä mittaristo, tunnoton takajarru
Kawasaki Z 800 e: | |
Moottori: | Nestejäähdytteinen, 4-sylinterinen, 806 cm3 rivimoottori |
Puristussuhde: | 11,9:1 |
Teho: | 95 hv (70 kW) / 9500 rpm |
Vääntö: | 76 Nm / 8000 rpm |
Rajoitettu teho/vääntö: | 48 hv (35kW) / n. 60 Nm |
Vaihteisto: | 6-vaihteinen |
Etujarru: | 2x 310 mm levy, 4-mäntäinen puristin, ABS |
Takajarru: | 1x 250 mm levy, ABS |
Renkaat (etu/taka): | 120/70-17 / 180/55-17 |
Istuinkorkeus: | 834mm |
Tankki: | 17 l |
Paino: | 226 kg |
Hinta: | 10 995€ |
Triumph Speed Triple 1200 RR – Raikulipoika ja herrasmies
MP 23 Moottoripyörämessut – Perinteisin menoin kevättä kohti
Benelli Leoncino 800 Trail – Hiekkateiden tyyliniekka
MP Moottoripyörämessut 2023 kokoavat motoristit jälleen yhteen 3.-5. helmikuuta
CF Moto Uforce 600 – Arjen työmyyrä
BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
Can-Am Maverick X RS Turbo RR – Turboahdettu elämystehdas
Indian Chief Bobber Dark Horse – Kun koolla on väliä
Pihatöihin, kuljetukseen, koulumatkalle... Access Motor -mönkijästä on moneksi
Triumph Tiger 1200 GT Pro – Adventure sporttipyörän sydämellä