Tärkeä tiedote:
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
30.08.2016

Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä

 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
 • Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä

Kawasaki Z 1000 on streetfighter-ikoni, joka jaksaa edelleen säväyttää raa’alla luonteellaan.

Tonninen ”Zeta” tunnetaan käsitteenä varsinkin rähinäpyöriä rakastavien motoristien keskuudessa. Härski ulkomuoto ja tulinen moottori puhuttelevat kaikessa yksinkertaisuudessaan, eikä jossitteluille ole pahemmin jätetty sijaa.

Streetfighter-ikoni Kawasaki Z 1000 ei isommin esittelyjä kaipaa. Pyörä on vuosien varrella jalostunut melkoiseksi kulttihahmoksi ja malli on toiminut aikoinaan esikuvana monellekin pyörämallille. Vuonna 2003 markkinoille ilmestyessään ns. ”uusi” Z 1000 oli aikalailla erikoinen ilmestys.

Pyörän provosoiva olemus viestitti ympärilleen melko selvästi, minkälaisesta ajokista oli kysymys ja tehokas 125 heppainen mylly puolestaan huolehti siitä, että riettaan ulkomuodon lupaamat odotukset tulivat pääsääntöisesti myös lunastetuiksi. Z 1000 esittelyn jälkeen moni muukin valmistaja toi markkinoille samaan konseptiin luettavia malleja ja näin uudenlainen nakupyörä-luokka oli syntynyt.

Härski, härskimpi, Z 1000

Kawasaki Z 1000 – Rähinäpyörien kantaisä
Nykyinen malli edustaa neljättä sukupolvea. Vaikka Kawalta onkin ilmestynyt markkinoille tonniseen perustuva touring-mallikin, on perus-Zeta edelleen ajatusmaailmaltaan juuri sellainen kuin kuuluukin, härski, julkea ja tehokas. Z-Kawan käyttötarkoitus selviää noviisillekin ensivilkaisulla ja se ei selvästi edelleenkään ole ”tourinki”.

Uuden Z 1000:n suunnitteluvaiheessa on muotoiluosastolle annettu ilmeisen vapaat kädet. Zetalle ominainen räppäilyyn kannustava olemus on erittäin onnistuneesti siirretty ”nekstille levelille”, eikä yhtä röyhkeää ulkomuotoa monellakaan kilpailijalla ole tarjolla. Kilpailijoista KTM Superduke 1290 tarjoilee hieman samaa henkeä, mutta silti Zetan yrmeä ilme on omaa luokkaansa.

Z 1000 näyttää esittelevän henkistä keskisormea kaikille ympärillä oleville ja ilmaisee kaikenlaisen vittuilun olevan turhaa jo pelkästään parkkiruudussa seisoessaan. Entistä matalampi keula ja korkeampi perä yhdessä korkean tankin kanssa vahvistavat körmyniskaista ja härkämäistä vaikutelmaa. Pisteenä iin päällä, matala ajovalokate, joka sisältää neljä LED-polttimoa, luo keulalle kiukkuisesti tuijottavan katseen. Myös tonniselle Zetalle tunnusomaiset neljä pakoputkenpäätä ovat edelleen tallella.

Lihakset näkyy ja myös tuntuu

Jos Zetan ulkonäkö onkin verrattavissa huolellisesti doupatun kehonrakentajan habitukseen, niin kaikeksi onneksi sen lihakset kykenevät myös toteuttamaan tilanteiden vaatimat toimenpiteet. Tuttu 1043-kuutioinen pata tuottaa 142 hevosvoiman tehon ja 111 Nm väännön, joten railakkaan pommittamisen jälkeen myös liukas paikalta poistuminenkin onnistuu ongelmitta. Tehokuoppia ei koneen kierrosalueella pahemmin ilmene, ja käynti on kaiken kaikkiaan hyvin pehmeää, äänien puolesta jopa liiankin. Paukkua paketista kuitenkin löytyy yllin kyllin.

Moottori vetää yltyvällä voimalla läpi koko kierrosalueen, eikä kovemmassa repäisyssä eturenkaan liiallista kulumista tarvitse pahemmin pelätä. Kawa keventää keulaa iloisesti vielä kolmosvaihteella pelkällä kaasulla, eli voimanlähde toimii, kuten streetfighterissä kuuluukin. Monellakin kilpailijalla jo arkipäiväisiä ajoavustimia ei Zetasta löydy, joten keulan nousun sekä sutimisen hallinta jää kokonaisuudessaan kuskin vastuulle.
Toisaalta tietynlainen alkukantaisuus sopii Zetan häijyyn luonteeseen erinomaisesti, eikä avustimia sen enempää jää kaipaamaankaan. Pyörä keulii ja sutii kuljettajan niin halutessa täysimääräisesti ja voimalla. Kawan kattavat pommitusominaisuudet eivät sinänsä liene yllätys kenellekään. Showan 41-millinen täysin säädettävä etuhaarukka yhdessä 310-millisten Tokicon monobloc-radiaalijarrujen kanssa vakuuttaa tuntumallaan kovavauhtisemmassa ajossa. Takajousituksesta löytyvät paluuvaimennuksen ja esijännityksen säädöt riittänevät hyvin ainakin tieliikennekäyttöön.

Kankeutta hitaissa nopeuksissa

Laadukkaista komponenteista huolimatta, Zeta tuntuu hitaammissa nopeuksissa vähän kankealta. Lyhyenpuoleisen koeajon aikana ei ollut aikaa selvittää, että johtuiko ominaisuus renkaista vai jousituksen säädöistä. Jousitus tuntui kaikkiaan melko kovalta ja kun koeajoyksilö oli vielä juuri pakasta vedetty, ei säädöistä voinut sanoa sen tarkemmin. Koeajon aikana ominaisuus ilmeni parhaiten Inkoosta Raaseporin suuntaan kulkeutuvalla Kuninkaantiellä, jonka mutkat ja polveilevuus hakevat Suomen mittakaavassa vertaistaan.

Tien pinta sen sijaan on nykyisellään surullisen huono ja kuoppainen, joten vauhti on sovitettava oikeaksi erityisen huolella. Tiukoissa mutkissa vauhdin pysytellessä maltillisena, joutui Kawaa hieman pakottamaan käännöksiin, eikä kesken mutkan yllättäneet töyssyt yhtään helpottaneet hapuilevaa tuntumaa. Jousitus tuntui lyövän välillä käsille, jonka seurauksena myös pyörän suunta saattoi muuttua kesken mutkan. Alustan huolellisella säädöllä vaivasta todennäköisesti pääsee kuitenkin eroon.

Vauhdilla vetreäksi


Kun tien pinta muuttuu paremmaksi ja vauhti kovemmaksi, näyttää Kawasaki sen toisen puolensa. Vauhdin myötä pyörä kääntyy mutkiin huomattavasti herkemmin, eikä aiemmasta hapuilusta ole tietoakaan. Ohjautuminen on tukevan tuntuista eikä kesken mutkan yllättävistä töyssyistäkään ole enää pahemmin harmia. Vauhti ottaa kuskin valtaansa syntisen helposti ja ajatukset siirtyvät väkisinkin moottoriradan suuntaan, jossa Zeta on taatusti nautinnollinen peli. Tällä kertaa radalle ei kuitenkaan pääsyä ollut, joten fiilistelyt jäivät jälleen toiseen kertaan.

Kawasakin ajoasento on agressiivisen etukenoinen, mutta ei kuitenkaan kyykkypyörämäisen äärimmäinen. Ajoon saa sporttisen tuntuman leveähkön ohjaustangon ja melko tiukan polvikulman myötä. Tosin vieläkin leveämpi stonga ei haittaisi, vaan toisi tuntuman entistä tanakammaksi. Miehekkään ajoasennon varjopuoli tulee esiin jo noin 100 kilometrin ajon jälkeen, kun takalistosta alkaa tunto pikkuhiljaa häviämään. Kovan penkin lisäksi myös tiukan puoleinen polvikulma pakottaa säännöllisiin taukoihin, jotta persaus ja jalat saadaan taas iskuun.

Tarkoituksenmukainen

Matkapyöräksi Z 1000 soveltuu siis melko kehnosti, mutta sitä varten Z-mallistosta löytyykin enemmän matkailuun tarkoitettu SX-malli. Z 1000 on tarkoitettu juuri siihen mihin sen härski ulkonäkökin vahvasti viittaa. Räppäilyssä ja korttelipommituksessa Zeta kuuluu edelleen parhaaseen A-ryhmään, vaikka tässä ryhmässä kilpailu onkin kovempaa kuin koskaan.

Kawasakin kanssa samalle viivalle asettuvat mm. Yamaha MT-10, BMW S 1000R, KTM Superduke 1290, Ducati Monster 1200 ja Honda CB 1000R. Näistä varsinkin muutamalla ensin mainitulta löytyy sekä tehoa, että elektroniikkaa tuntuvasti Kawaa enemmän. Tosin myös hintalappukin näyttää näissä hieman erilaiselta. Ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan lähimpänä Kawaa lieneekin edelleen tuttu kilpakumppani Honda CB 1000 R, joka pieniä faceliftejä lukuun ottamatta on pysynyt melko muuttumattomana vuosikaudet.

Kawasaki Z 1000 edustaakin luokassaan sitä maanläheisintä osaa, jossa perusasiat ovat tärkeimpiä ja kaikki muu ylimääräinen on turhaa. Vaikka Z 1000 on ns. Streetfightereiden peruskauraa, ei se Kawan hauskuutta ja tarkoituksenmukaisuutta himmennä, toisinaan jopa päinvastoin. Houkuttelevan Z 1000:sta tekee myös sen hinta. ABS-malli maksaa 16 790 €, joten hinta/hauskuus-suhde on pyörässä erittäin hyvin kohdallaan.

Sami Puskala

Kehuja: Ulkonäkö, asenne, teho, hinta
Parantamisen varaa: Kovanpuoleinen penkki, perussäädöissään kova jousitus
 

Kawasaki Z 1000:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 4-sylinterinen, 1043cm3 rivimoottori
Teho:142 hv (104kW) / 10000 rpm
Vääntö:111 Nm / 7300 rpm
Puristussuhde:11,8 : 1
Vaihteisto:6-vaihteinen
Etujarru:2x 310mm levy, nelimäntäinen radiaalinen monobloc-jarrusatula, ABS
Takajarru:1x 250mm levy, ABS
Renkaat (etu/taka): 120/70-17 / 190/50-17
Akseliväli:1435 mm
Istuinkorkeus:815 mm
Paino:221 kg
Hinta:16 790€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Kawasaki Z

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Kawasaki Z -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.