Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
12.10.2018
Luettu 17 097

Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä

 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä

Kawasaki tuo matkapyörämarkkinoille vaihtoehdon josta ei voima lopu. 200-heppainen touring-pyörä on arkiajossa yllättävän mukava.

Kawasaki nousi kertaheitolla hypersport-luokan valtiaaksi kun uutuusmalli H2 julkaistiin kolme kesää sitten. Nyt on vuorossa matkaisampi SX-malli, joka pyyhkii pöytää oman tallin ZZR1400:lla, Suzuki Hayabusalla ja muilla matkasporteilla.

H2 SX on todella äärimmäinen touring-pyörä. Suomessa supertehokkaisiin matkalehmiin on toki totuttu, sillä esimerkiksi Hayabusa-kanta on asukaslukuun suhteutettuna maailman tiheimpiä. Kawasaki kuitenkin vie homman piirun verran Busaa pidemmälle.

Kawasaki lähestyy hypertehokkaiden matkapyörien luokkaa toisella tavalla kuin monet muut. SX:n mylly on siis sama kuin emomalli H2:ssa, eli mekaanisesti ahdettu 1000-kuutoinen nelikko. Teholukema on muikeat 200 hv ja huippuvääntö 137 Nm, mutta ne eivät kerro koko totuutta.

Parisataa hevosvoimaisia sporttipyöriä on jo usealla sporttipyörävalmistajalla. Rajapyykin ovat puhkaisseet mm. Ducati Panigale V4, Kawasaki ZX-10R, Suzuki GSX-R1000 ja Yamaha R1. Niiden rinnalla H2 tuntuu kuitenkin ärhäkämmältä. Syy piilee mekaanisessa ahtimessa.

Ahdin määrää tahdin

Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä

Ahtimen pulttaaminen moottoripyörään ei sekään ole täysin tavatonta, mutta tuotantopyörässä se on hieman harvinaisempi juttu. Kawasaki on tällä haavaa ainoa suurempi moottoripyörävalmistaja, joka hyödyntää tekniikkaa. Turboahtimia oli markkinoilta 80-luvulla, mutta viimeiset vuosikymmenet ovat kuluneet vapareilla ajellen.

Kawasakin moottori on naurettavan tehokas. Huipputeho tuodaan peliin 11 000 kierroksella, mutta kaasua kääntäessä alkaa tapahtua jo huomattavasti aiemmin. Siinä missä esimerkiksi Yamaha R1 ja Ducati Panigale V4 luovuttavat tehoa varsin ujosti alle 10 000 kierroksen, on H2 härkä läpi kierrosalueen.

200:n hevosvoiman huipputehot eivät todella kerro H2 SX:n kohdalla mitään moottorin potentiaalista. Ahdin tekee siitä pirullisen voimakkaan ja vääntävän.

Isot pojat myös puhuvat, että Kawasakin myllyyn saa pienellä muutoksella reippaat 70 hevosvoimaa lisää tehoa. Onhan pyörästä jo tälläkin hetkellä tarjolla 300-heppainen H2R-versio, joten 270 hepan loihtiminen ei liene kummoinen operaatio.

Leskentekijä osa 2

H2 on saanut mallinimensä 70-luvun Kawasakin superpyörältä. Tuolloin julkaistu originaali H2 sai pian lempinimen widowmaker, sillä olihan se aikansa nopein ja äärimmäisin prätkä. Nykymittapuulla ajatus naurattaa: 70-luvun H2 kellotti 190 km/h:n huiput ja tehoa oli 74 hevosvoimaa. Uuden aallon H2:sta voi hyvällä syyllä käyttää samaa lempinimeä.

Kawasaki on pelottavan suorituskykyinen prätkä. Epävarmoissa käsissä se muuntautuu leskentekijäksi, sillä parinsadan vauhdin kelaaminen ei juuri tuota ongelmia. Eikä itse asiassa kolmensadankaan. H2 on tehty rajuun ajoon, siitä ei ole epäselvyyttä.

Nykypäivänä tulee harvoin ajettua moottoripyöriä, joiden ajaminen lykkää jännäkakkaa housuun. Kawasaki H2 kuuluu tähän harvaan joukkoon. Se on naurettavan tehokas ja täyskaasukiihdytystä ei todella tee mieli suorittaa ellei edessä ole avointa baanaa reippaasti.

Vaikka myllyn potentiaalin hyödyntääkseen pitää olla suljetulla alueella tai moottoriradalla, on H2 SX todella mukava arkipyörä. Moottori on käytännössä värinätön ja käy hyvin pehmeästi. Ahdin kaitsee äänimaailmaa ja loput mölyt niellään kookkaan vaimentimen sisuksiin.

Arkipyöränä hakee vertaistaan

Vääntöä ja voimaa piisaa millä tahansa ajotilalla ja kierrosluvulla. Viime aikoina prätkämarkkinoille on tullut paljon erinomaisia moottoreita, mutta Kawasakin hirviömylly painii kyllä aivan omassa sarjassaan. Oikeasti tällaisella moottorilla varustetulle moottoripyörälle ei pitäisi saada myyntilupaa. Toisaalta mitään muuta moottoria ei prätkään edes kannattaisi laittaa, sillä kaikki muut tuntuvat rikkinäisiltä Kawan jälkeen.

H2 SX:ssä on kolme eri tehotilaa, joiden vaikutusta on käytännössä melko hankala huomata. Miedoimmalla ajotilalla voimaa on kammottavasti, keskiasennossa järkyttävästi ja Full-asennolla suorastaan typerän paljon.

Hassu piirre H2 SX:ssä on se, että sen raakaa kiihtyvyyttä ja vauhdin nousua ei oikeastaan huomaa muualta kuin nopeusmittarista. 150 km/h –lukemiin mennään kevyesti ja pintakaasulla. Meno on tukevaa ja vakaata. Kaikki merkit viittaavat siihen, että pyörä on tehty ajettavaksi sikavauhteja.

Kaikilla herkuilla ja säätömahdollisuuksilla

H2 SX:n ajoasento on sporttipyöräksi mukavan rento ja pysty. Se on hyvin lähellä vaikkapa Suzuki Hayabusan vastaavaa. Mikään selkä suorana vedettävä matkalehmä se ei kuitenkaan ole, vaan paino lepää käsien varassa. Paino kuitenkin kevenee käsiltä mukavasti vauhdin kasvaessa, vaikka ajoviima ohjautuukin melko hyvin ylävartalon ohi.

Pyörässä (SE-malli) on käytännössä kaikki herkut mitä prätkään on tällä hetkellä saatavilla. Sähköinen alusta, molempiin suuntiin toimiva shifteri, kaarreajovalot, säädettävä luistonesto, luistokytkin ja vakionopeudensäädin tekevät ajamisesta mukavaa ja helppoa.

Shifteri on hyvä, mutta ei silti yllä vaikkapa BMW:n vastaavaan. Ylöspäin homma toimii mallikkaasti, mutta alasvaihdoissa homma ei toimi aivan samalla tavalla. Pykälää ei saa vaihdettua pienemmälle kuin kaasun ollessa kokonaan kiinni. Pienillä kierroksilla toiminnassa on sanomisen varaa.

Kawasakin elektroniikkaa pystyy säätämään laajasti ja räpellettävää todella riittää. Osa toiminnoista vaikuttavat hieman turhilta, mutta on toki kivaa, että pyörän saa säätää juuri mieleisekseen. Sama pätee myös ajoasentoon, jota voi säätää ohjaustankoa ja jalkatappeja liikuttamalla. Se on kätevää erityisesti silloin kun ajoasentoa muutetaan vaikkapa rata- ja matka-ajon välillä.

Sisältä raju, ulkoa uhmakas

H2 SX:n sisus on raju ja ulkokuori on veistelty samalle tasolle. H2 SX on härski, massiivinen ja uhmakas. Kun sillä lipuu huoltoaseman pihaan, päät kääntyvät. Tietämätönkin ymmärtää, että kyseessä on äärimmäinen moottoripyörä.

Matkamalliksi suunniteltu SX muistuttaa pitkälti normi-H2:sta, mutta pinnan alla on tehty muutoksia. Näkyvimpiä asioita ovat suurempi pleksi ja pidempi akseliväli. Myös painopiste on alempana ja konetta on kallistettu pari astetta eteenpäin. Myös takajousitus on tiukempi.

Vaikka muutoksilla haetaan parempaa matkakäyttäytymistä, on SX silti niin ketterä kuin 256 kiloa painava mörkö voi olla. Eroa sporttimalleihin syntyy painossa reippaasti, mutta kilot eivät ole kaikki kaikessa. Paino luonnollisesti tuntuu nopeissa painonvaihteluissa, mutta alhaalla oleva painopiste helpottaa.

 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 • Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä
 

Karvalakkimalli 28 000e, SE-versio vieläkin enemmän

SX:stä on tarjolla kaksi eri versiota, joista SE on paremmin varusteltu. Siinä on normimallista poiketen shifteri, kaarreajovalot, kahvalämppärit, keskiseisontatuki, korkeampi pleksi, TFT-näyttö ja lähtöavustin.

SE:n hinta on 32 499 euroa kun perusmalli lähtee 27 899 eurolla. Paremmin varusteltu malli tarjoaa enemmän, mutta hinta alkaa olla monelle liikaa. Ongelmaksi muodostuu se, että normimalliin ei saa esimerkiksi shifteriä erikseen, joten vaihtoehto on joko kalliimpi versio tai tarvike-shifteri.

H2 SX:n hienous perustuu siihen, ettei se ole sieltä kaikkein sovinnaisimmasta päästä. Ahtimella varustettu 200-heppainen matkapyörä kuulostaa jo ajatuksen tasolla niin naurettavalta, että se on oltava silkkaa neroutta. Ja niinhän se on.

Kawa on niitä harvoja moottoripyöriä, joiden kohdalla pitäisi hyvällä syyllä lukea ei aloittelijoille. Se on aivan järjettömän tehokas ja väärissä käsissä suorastaan vaarallinen moottoripyörä. Kokeneissa näpeissä se tuottaa valtavan adrenaliiniryöpyn.

Tuomas Rajala

Kehuja:  maailmanhistorian paras moottori, tekniset vempaimet, ajomukavuus, suorituskyky, ulkonäkö

Parantamisen varaa: shifterin toiminta, hinta

 

Kawasaki H2 SX SE:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 4-sylinterinen, mekaanisesti ahdettu, 998 cm3 rivimoottori
Teho:200 hv (147 KW) @ 11000 rpm
Vääntö:137 Nm @ 9500 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:2x 320 mm levy, radiaalisatula, ABS
Takajarru:250 mm levy, ABS
Renkaat:120/70-17 / 190/55-17
Akseliväli:1480 mm
Istuinkorkeus:835 mm
Tankki:19 litraa
Paino ajokunnossa:256 kg
Hinta:32 499€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Myytävät Kawasaki -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.