Tärkeä tiedote:
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
03.09.2019

Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja

 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja

Ducati Multistrada 950 tarjoaa loputtoman määrän elektroniikkaa ja säätövaraa sporttiseen adventureen.

Loputtomat asfalttitiet kiemurtelevat pohjois-Italian kauniissa vuoristomaisemassa ja edessä siintää 2758 metrin korkeudessa sijaitseva Passo Stelvio. Alla hyrrää kaksi sylinteriä ja 950-kuutioita italialaista kauneutta, kun Ducati Multistrada 950 halkoo ilmaa. Juuri tällaisiin maisemiin Ducatin monikäyttöpyörä Multistrada on luotu. Ainoa vain, että nyt ollaan karussa Pohjolassa.
Ducatin Multistrada-perhe on saanut alkusysäyksensä vuonna 2003, jolloin prätkämarkkinoille tuotiin ensimmäinen sporttinen adventure-pyörä Multistrada 1000 DS. Ensimmäinen kehitysversio saattoi olla aikanaan jollain tapaa kaunis, mutta ajan hammas on ollut ankara. Nykyisellään ensimmäinen Multistrada on hirviömäisen ruma.
Vuonna 2010 näki päivänvalon Multistrada 1200, joka nosti Multin seuraavalle tasolle. Tuolloin voimanlähteeksi valikoitui 1198-mallista lainattu Testastretta 11°, joka oli rajuhko mosa sporttiseen adventureen. 150 heppaa twinivoimaa kuljetti Multistradaa ripeästi. Sittemmin 1200:n kuutiot ovat kasvaneet lukemaan 1260 ja teho 158 hevoseen.

Pienempi, kevyempi ja parempi?

Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
Multistradan menestys sai Ducatin tuomaan markkinoille myös pienemmän Multistrada 950 -version. Se on isoveljeään keveämpi, pienitehoisempi ja ketterämpi. Moottori on tuttu muista Ducati-malleista, sillä sitä tavataan Hypermotardissa ja SuperSportissa.
937-kuutioinen twini on hieno moottori, kuten Ducatin nykykoneet tapaavat olla. Se tuottaa 113 hevosvoiman huipputehot ja 96 Nm vääntömomentin. Huippuvääntö saavutetaan 7750 kierroksen kohdalla, joten punarajalle pyörää ei välttämättä tarvitse huudattaa. Mutta niin tekee kuitenkin mieli tehdä.
Moottori on perusluonteeltaan mukavasti vääntävä kaksisylinterinen ja se hyödyntää muiden koneiden tavoin muuttuvaa venttiiliajoitusta. Sen ansiosta mylly vääntää jokaisella kierrosalueella hyvin ja 6500 kierroksen kohdalla on mukava tehopiikki.
Voimanlähteessä piisaa kyllä hyvin voimaa ja 113 hevosvoimaa ja 96 Nm tuntuvat paikoin numeroitaan rajummilta. Pakoäänet ovat maskuliiniset jopa vakioputkella ja erityisesti ylärekisterissä Multistrada laulaa kauniisti. Ruttu riittää sporttiseen ajoon, eikä ensimmäinen ajatus ole se, että sitä pitäisi saada lisää, sillä twini on mukavan luonteikas.

Säädettävää piisaa

Multistrada 950:n moottoria pystyy säätämään ajotilojen kautta ja vaikutukset ovat suuria. Sport-tilassa pata raivoaa henkensä edestä ja Urban-tilassa kaasunvaste on pehmeä ja viipyilevä. Neljä ajotilaa (sport, touring, urban ja enduro) vaikuttavat toki myös muuhun kuin moottorikarttaan.
Itse asiassa ajotilojen taakse kätkeytyy hämmentävä määrä elektroniikkaa. Ne muuttavat moottorinohjauksen lisäksi alustan jäykkyyttä ja korkeutta, ABS:n toimintaa sekä sutimisen- ja keulimisenestoa.
Elektronisia avustimia Multissa todella riittää. ABS:t ovat kaarreominaisuuksin varustetut ja shifteri hoitaa vaihdot molempiin suuntiin ilman kytkintä. Alusta säätyy sähköllä niin jäykkyyden kuin korkeuden suhteen. Vilkuissakin on unohdustoiminto, eli ne sammuttavat hetken päästä itse itsensä. Kaikkea hallitaan komean TFT-näytön kautta.
Erot ajotilojen välillä ovat suuria ja pyörästä saa halutessaan terävän sportin tai laiskanpulskean cruiserin. Hiekkatietäkään ei ole unohdettu, sillä enduroasetuksella ABS:t antavat renkaan luistaa ja lähes lukittua jarrutuksissa. Mikään enskapyörä 950 ei toki ole, mutta 19” etufillari tuo onneksi hieman lisää maavaraa.
Parhaimmillaan Ducati Multistrada 950 on mutkaisilla pikkuteillä, sillä se on hävyttömän ketterä ja helppo ajettava. Muiden Ducatien tavoin sillä voi hyvin kuvitella ajavansa ratapäivillä kovia kierrosaikoja ja kiusata supersport-pyöriä. Kun vaihteet voi potkia shifterin ansiosta sisään raakana, voi Multsarilla keskittyä ajolinjojen hakemiseen.

Helppo käsiteltävä

Yksi Ducatin hienoimpia puolia on se, että vaikka istuinkorkeutta on paljon ja pyörä näyttää yläpainoiselta, on sitä helppo käsitellä pienessäkin tilassa. Ja viimeinenkin kankeus haihtuu välittömästi, kun sillä pääsee liikkeelle. Käytös on vakaata ja luottamus pyörän kykyihin syntyy hetkessä.
Myös matka-ajossa Multistrada 950 on kuin kotonaan. Kolmeen asentoon säädettävän pleksin takaa löytää hyvin sopivan tuulensuojan, eikä adventuremallisella lippakypärälläkään melu äidy mahdottomaksi. Ihan hiljaistakaan ei toki ole. Pidemmille taipaleille S-mallissa vakiona oleva vakionopeudensäädin on ehdoton mukavuusvaruste ja se toimii käytössä hyvin.
Ducati on monessa suhteessa täydellisesti viimeistelty tuote. Italialainen suurpiirteisyys on kaikonnut Audi-konsernin mukaan tulon myötä. Sen lisäksi, että moottori, elektroniikka ja ajomukavuus on nostettu huipputasolle, on ulkokuori suoraan sanottuna upea.
Multistrada on kiistatta sporttisen adventureluokan kaunein moottoripyörämalli. Siinä ei ole yhtäkään elementtiä, joka häiritsisi silmää. Keula on balanssissa perän kanssa ja upeasti muotoiltu takavalo on kuin taideteos. Kokonaisuutta eivät pilaa edes sivulaukut.
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 • Ducati Multistrada 950 S – todellinen moniosaaja
 

Mitä eroa isoveljeen?

Miten pienempi 950 sitten eroaa Multistrada 1260:stä? Eroa löytyy luonnollisesti moottorissa, joka isoveljessä on 45 hevosvoimaa tehokkaampi. Istuinkorkeus, akseliväli ja muut mitat ovat pitkälti samanlaisia. Kiloja pikkuveljessä on vähemmän, mikä parantaa käytöstä. Kaikkein suurin ero on kuitenkin hinnassa, sillä 950 S maksaa 21 790e ja 1260 S puolestaan 27 950€.
Hintakaan ei siis säikäytä ostajakuntaa pois, ainakaan suhteessa kilpailijoihin. Niiksi voi laskea teknisemmät seikkailupyörät, mutta ennen kaikkea sporttiset adventuret, kuten Kawasaki Versys 1000, Triumph Tiger Sport 1050, BMW S1000XR ja KTM SuperDuke GT. Vaikka oikeastaan reilumpaa kahteen viimeiseen olisi vertailla 1260-versiota.
Multistrada 950 on monipuolinen moottoripyörä, jolla hoitelee sujuvasti työmatkailun, satunnaiset ratapäivät, pitkät reissut ja muutkin ajosuoritteet. Rengastusta vaihtamalla sillä pärjää hyvin myös maastossa. Lisäksi kaunista moottoripyörää käy ilomielin näyttämässä moottorikahvilan pihassa. Ducati on hyvin lähellä täydellistä moottoripyörää.
Tuomas Rajala
Kehuja: monipuolisuus, ulkonäkö, upea moottori, elektroniikka, ajotuntuma
Parantamisen varaa: –
 

Ducati Multistrada 950S:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 937 cm3 V-moottori
Teho:113 hv (83 kW) @ 9000 rpm
Vääntö:96 Nm @ 7750 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:1x 320 mm levy, 4-mäntäinen radiaalijarrusatula, ABS
Takajarru:1x 265 mm levy, 2-mäntäinen radiaalisatula, ABS
Renkaat (etu/taka):120/-17-19
Istuinkorkeus:840 mm
Tankki:20 litraa
Paino ajokunnossa:227 kg
Hinta:21 940€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Ducati Multistrada

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Ducati Multistrada -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.