Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  

MP14-Messut: Uutuusmalleja ja motoristien herättelyä

MP14-Messut: Uutuusmalleja ja motoristien herättelyä
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki
 • Kawasaki

Kotimaan tärkein prätkäalan tapahtuma MP-messut keräsivät helmikuun alussa 56 000 moottoripyöräharrastajaa Helsingin Messukeskukseen.

Tänä vuonna messujen puuhamiehenä toimi ensimmäistä kertaa Niko Kantola. Pitkän linjan prätkämies on tullut pyöräkansalle tutuksi pitkään Ducatia maahantuoneen Hailacin riveistä. Vaikka peräsimessä oli uusi kaveri, uudistukset pysyivät maltillisina.

– Suuri ero edelliseen oli varmaan se, että messuilla pyrittiin olemaan hieman lähempänä kotimaista motoristia, kommentoi Kantola.

Tästä osoituksena oli erityisesti Tie Vie – osasto, jossa kotimaan uinuvia motoristeja pyrittiin herättelemään mm. siihen faktaan, ettei prätkällä ajaminen vaadi aina maasta poistumista, vaan myös kotimaa on täynnä erinomaisia moottoripyöräilyreittejä.

Kantolan ja MP-messujen suurena visiona on saada kotimaan moottoripyöräkanta näkymään tiestöllämme. Tällä haavaa on nimittäin hankala uskoa, että Suomessa on yli 250 000 rekisteröityä moottoripyörää.

Uutuudet näytillä ensimmäistä kertaa

MP14 messut - Aixam

Monelle messukävijälle se tärkein asia oli kuitenkin tulevan kauden uutuusmallien näkeminen luonnossa. Tänä vuonna messuilla olivat kaikki suurimmat maahantuojat, mutta joukkoon liittyi myös kotimaan teillä debytoivia merkkejä.

Kaudelle 2014 tarjonta laajenee kahdella uudella moottoripyörämerkillä. Indian ja Norton ovat legendaarisia moottoripyörävalmistajia, mutta pohjolan tuontiohjelmasta ne ovat tähän saakka puuttuneet.

Indian aloittaa Suomessa kolmella mallilla, jotka rakentuvat Polariksen valmistaman Thunderstroke-moottorin ympärille. Mallit kantavat nimiä Chief Classic, Chief Vintage ja Chieftrain. Mallisto on hinnoiteltu korkealle, sillä halvin Indian kustantaa 33 000€.

Ronskista hinnoittelustaan huolimatta tai ehkäpä juuri sen ansiosta Indianin osastolla kävi messuviikonlopun aikana melkoinen kuhina. Maahantuojan maltillinen 20 pyörän myyntitavoite saattaa siis ylittyä komeasti, mikäli kiinnostus kehittyy ostopäätökseksi.

Retroa kansalle

Norton puolestaan luottaa brittiläisen moottoripyörävalmistuksen perinteeseen ja tuo markkinoille kolme Commando 961-mallia. Normaalin sport-mallin lisäksi tarjolla ovat caferacer ja SF –mallit.

Norton-mallistossa on vahvasti läsnä retro-tunnelma, mikä vaikuttaa tällä hetkellä olevan yksi prätkäalan vallitsevista trendeistä. Allround-adventure- ja nakupyörien rinnalle on entistä enemmän nousemassa nostalgiaan nojaava tyylisuuntaus.

Nortonin lisäksi retroon upottavat kätensä tällä kaudella myös Yamaha ja BMW. BMW R Nine T on vahvaa retroilua tarjoava nakupyörä, joka on luonnossa kuviakin komeampi ilmestys. Uusi ja vanha yhdistyvät BMW:ssä vastustamattomaksi kokonaisuudeksi.

Vakuuttava on myös Yamaha SR400, joka perustuu klassikkomalli SR500:een. Uusi SR400 polkaistaan käyntiin jalkapelillä, mutta tekniikkapuoli on kaasarikoneen sijaan ruiskutuksella hoidettu. Tunnelma kuitenkin kielii vahvasti menneitä aikoja.

 • MP14 messut - Harley Davidsonit
 • MP14 messut - KTM

Seikkailua ja nakuilua

Uteliaita katseita ja vilkasta liikehdintää näkyi myös BMW:n osastolla, mikä lienee entisestään laajenevan malliston ansiota. Klassikkomalli R1200GS:n Adventure-version selässä kävi muutamassa minuutissa sellainen määrä yleisöä, ettei mallin kiinnostavuutta voi vähätellä.

R1200GS Adventure olikin yksi messujen vetonauloista, sillä mallin Pohjois-Euroopan lanseeraus jätettiin juuri Suomeen. Se on iso kädenojennus suomalaista moottoripyöräkansaa kohtaan.

BMW:n osastolla tarjottiin silmäniloa myös nakupyörien rakastajille S1000R:n muodossa. Pyörä on S1000RR:n pohjalle leivottu katteeton sportti, joka kilpailee nakupyörien tehokuninkuudesta 160 hevosvoiman tehotuotolla. Vääntöä 1000-kuutioinen tarjoaa 112 Nm.

Kovan vastuksen BMW:lle tarjoaa Kawasakin juuri uusittu Z1000, joka tarjoaa edeltäjäänsä enemmän voimaa, paremman alustan ja uusitun jarruvarustuksen. Lisäksi muotoilusta löytyy samaa aggressiivisuutta kuin aiemmin julkaistusta Z8000:sta.

Isot matkasportit jyräävät edelleen

Suomen moottoripyörämarkkinoiden erikoinen poikkeus moneen muuhun maahan lienee se, että hypersportin ja matkapyörän parhaita puolia yhdistelevät pyörät kiinnostavat kansaa, vaikka uutta mallia ei joka vuosi tulekaan.

Tänäkin vuonna ihastelluimpien pyörien joukkoon kuului Kawasaki ZZR1400. Kaudelle 2014 on luvassa sentään jotain uutta, sillä ZZR1400 Performance Sport – mallista löytyy Öhlinsin takaiskunvaimennus ja Akrapovicin titaaninen äänenvaimennin.

Suzuki puolestaan luottaa uuden värityksen viehätykseen, sillä viime kaudella ABS-järjestelmällä päivittynyt Hayabusa pysyy tulevalla kaudella ennallaan. Vuoden 2014 värit ovat sini-valkoinen ja puna-musta.

Luksusta ja rajoitettuja painoksia

Supersport-luokassa sentään tapahtuu vuosittain ja tulevan ajokauden mielenkiintoisimmat superpyörät tulevat Hondalta ja Ducatilta. Molemmissa leireissä luotetaan luksuksen vetovoimaan, sillä molemmat vaativat ostajaltaan isoa rahallista panostusta.

Hondan luksus-sport kantaa nimeä CBR1000RR Fireblade SP. Pyörä pyrkii BMW HP4:n apajille ja varustelistalta löytyy mm. Öhlinsin säädettävä alusta, Brembon radiaalijarrut ja paremmin hengittävä pakoputkisto.

Sikahintaisten hypersportien graalin malja on kuitenkin Ducati 1199 Superleggera, joka oli nostettu messuilla erilliselle jalustalleen. Pyörä ei luonnollisesti ole jokaisen motoristin saavutettavissa, sillä 200 hevosvoimaa tuottavaa Superleggeraa valmistetaan ainoastaan 500 kappaletta.

Superleggera on pyörä, joka jäänee monelle unelmaksi, sillä rajoitettu painos tarkoittaa myös kovaa hintaa. Ducatin hinta nousee kotimaan verotuksella lähes 100 000 euron tuntumaan. Moottoripyöräilyyn ei kuitenkaan välttämättä tarvitse sijoittaa omaisuuksia.

MP14-messuilla oli tänäkin vuonna tarjolla myös käytettyjä moottoripyöriä. Nettimoton osastolla oli jälleen näytillä iso kasa vaihdokkeja, joihin pääsee käsiksi huomattavasti halvemmalla. Sen 90 000€ voikin sitten käyttää johonkin aivan muuhun.

Tuomas Rajala

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Myytävät Kawasaki -motot

test
Kawasaki ZR-7S750cm³, '01, 70tkm
1 990 €
test
Kawasaki Z900cm³, '18
16 900 €
test
Kawasaki KX90cm³, '10
1 350 €
test
Kawasaki GTR1000cm³, '87
1 500 €
test
Kawasaki KX450cm³, '16, 17h
5 550 €
test
Kawasaki KLX250cm³, '12, 4tkm
3 490 €
test
Kawasaki KLR650cm³, '96, 37tkm
1 990 €
test
Kawasaki LTD1100cm³, '81, 27tkm
5 290 €
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »