Luettu 28 837   2

Kawasaki ZZR1400: Supernopea matkasohva

Kawasaki ZZR1400: Supernopea matkasohva
  • Kawasaki ZR
  • Kawasaki ZR
  • Kawasaki ZR
  • Kawasaki ZR

Vuoteen 2005 saakka Kawasakin tehokkain moottoripyörä kantoi mallinimeä ZX-12R. Seuraavana vuonna pyörä korvattiin uudemmalla ja ehommalla ZZR1400 –mallilla, jonka tehokäyrä kapusi jo tuolloin 87 hevosvoimaan.

Kawasaki ZZR1400:aa on myyty rapakon takana mallinimellä ZX-14, millä osiltaan halutaan säilyttää edeltäjämallin menestyksekkäät myyntilukemat. Perästä on kuitenkin pudotettu rata-ajoon viittaava R-kirjain.

Kawasakin halu julkaista markkinoiden tehokkain supertehokas matkapyörä liittyi ainakin osiltaan Suzuki Hayabusan menestykseen isojen ja tehokkaiden pyörien segmentissä. Kawasakista puhuttiinkin ja puhutaan edelleen yleisesti Hayabusan-tappajana.

Nettimoto koeajoi toiseksi viimeisimmän kehitysversion ZZR1400:n, jolla on mittarissaan 13 000 kilometriä.

Skootterin äänet

Kawasaki ZZR1400: Supernopea matkasohva

Alkuun täysin originaalikunnossa oleva Kawasaki antaa ymmärtää olevansa lauhkea pyörä. ZZR muistuttaa ääniltään enemmän skootteria kuin superpyörää, koska sen kookkaat tuplavaimentajat suitsivat äänimaailman turhankin säyseäksi.

Käytös on myös muuten eleetöntä ja ikään kuin herrasmiesmäistä. Vääntöä on alhaalta sakka kohtalaisesti, eikä tehokäyrässä tunnu sen suurempia piikkejä. Kawasaki etenee alhaalta ylös saakka tasaisen vahvasti.

Vuodelle 2012 tuotu malli korjaa koeajomallin alavääntöä entisestään, mikä on pyörän kohdalla tervetullut asia. Vanhemmankin mallin huippuvääntö riittää kevyesti, sillä pyörästä löytyy 154 Nm:n vääntömomentti 7500 kierroksen kohdilta.

Vasta kovempaa käskiessä pyörä näyttää se, että kulkua riittää mukavasti. Moottoritienopeuksissa paljastuu, sen että 190 hevosvoimaa riittävät rivakkaan kyytiin. Patopaineen alaisena tehoreservi kasvaa 203 hevoseen.

Tehokas jarruvarustus

Jouhean ja säyseän koneen luonnetta tukee hyvin erittäin mukava alusta. Se on rauhallisessa ajossa mukavan pehmeä, mutta silti riittävän jämäkkä myös sporttisemmassa ajossa.

Jarruvarustus on todella hyvä. ZZR1400 on varustettu jo vakiona piparijarrulevyillä ja radiaalipuristimilla, mikä tekee jarruista erinomaiset. Käyttökunnossa 250 kg painava pyörä pysähtyy kuin radalle tarkoitettu hypersport.

Kawasaki on ehdottomasti parhaimmillaan rivakammassa matka-ajossa, mihin se alun perin onkin tarkoitettu. Sillä pärjää yllättävän hyvin kapeilla mutkateilläkin, mutta pyörän paino ja koko tekevät siitä hieman kömpelön.

Radalla isoa Kawaa ulkoiluttaessa pitää kuskilla olla halua ja osaamista. Ainakin silloin jos pyörää haluaa viedä ripeästi. Siinä on aivan liikaa tehoa ja painoa nopeaan etenemiseen kanttarellien välissä.

Kotonaan moottoriteillä

Kun tiellä on enemmän leveyttä, on Kawasaki äärimmäisen nopea ja hauska ajettava. Sama pätee moottoritievauhteihin. Iso kate suojaa viimalta hyvin ja massiivinen tehoreservi jaksaa kuljettaa tarvittaessa kuskin lisäksi myös kyytiläistä ja tavaroita.

Koska Kawasakia täytyy aina verrata pahimpaan kilpakumppaniinsa Suzuki Hayabusaan, on sanottava, että monessa suhteessa se vetää pidemmän korren toisen Japanilaisvalmistajan pyörään verrattuna.

ZZR1400:ssa on mm. paremmat jarrut ja mukavampi alusta. Lisäksi se on Hayabusaan verrattuna modernimpi. Hayabusan puolesta sen sijaan puhuvat persoonallisempi ulkonäkö, voimakkaampi luonne ja huomattavasti alhaisempi hankintahinta.

Parin vuoden ikäisen Kawan hinnalla nimittäin irtoaa pakasta vedetty ylivuotinen Hayabusa, mikä on monelle pyörää hankkivalle iso asia.

Muotoilu ei herätä suuria tunteita

Kawasakin ulkonäöstä voi olla montaa mieltä. Iso ja pitkä pyörä on periaatteessa komea ilmestys, mutta varsinkin penkin muotoilussa on toivomisen varaa. Kuskin ja kyytiläisen jakkara on muovailtu yhdestä palasta, mikä näyttää modernissa pyörässä suoraan sanoen vanhahtavalta.

Muuten muotoilu on tyylikästä perustasoa, mutta mitään kovin suuria tunteita se ei herätä. Koeajetun pyörän arkisuutta korostaa entisestään musta väri, vaikka metallihohtoinen sävy onkin aurinkoisella kelillä tavallista mustaa mielenkiintoisempi.

Isoa Zetoria voi lämpimästi suositella isoista ja tehokkaista pyöristä pitäville prätkäilijöille, jotka haluavat suunnata reissuillaan nakkikioskia pidemmälle, mutta haluavat samaan aikaan pyörältään voimaa ja fiilistä.

Kawasakiin kannattaa kuitenkin harkita tarvikevaimentimien asennusta, jotta massiivisen pyörän äänimaisema pääsisi paremmin oikeuksiinsa. Nyt massiivinen superpyörä on aivan liian vaisun kuuloinen.

Koeajettu vuoden 2010 Kawasaki ZZR1400 on myynnissä Tuusmotorissa. Pyörä on teknisesti ja ulkoisesti hienossa kunnossa ja on näin ollen hyvä vaihtoehto uudelle pyörälle.

Tuomas Rajala

http://www.nettimoto.com/kawasaki/zzr/1263262

Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille : Kawasaki ZR

     
3.8
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettiX – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää Kawasaki koeajoja

Kaikki koeajot »
Kawasaki H2 SX SE – Peto tuulipuvussa

Kawasaki H2 SX SE – Peto tuulipuvussa

Kawasaki Versys 1000 – tekniikan täyttämää seikkailua

Kawasaki Versys 1000 – tekniikan täyttämää seikkailua

Kawasaki Z400 – Lisää lihaksia pikku-Zetalle

Kawasaki Z400 – Lisää lihaksia pikku-Zetalle

Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä

Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä

Kawasaki Ninja 650 – Notkea nuori ninja

Kawasaki Ninja 650 – Notkea nuori ninja