Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Siirrymme Nettimotossa käyttämään Alma-tunnusta.
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
27.10.2009

TM vertailussa keskiluokan mönkijät

  • TM vertailussa keskiluokan mönkijät
  • TM vertailussa keskiluokan mönkijät
Mönkijöissä kuutiosenttikilpa karkasi jossain vaiheessa käsistä, ja suurimmat moottorit kasvoivat tuhatkuutioisiksi. Näiden monstereiden takana on keskiluokka, joihin lukeutuvia malleja myydään tällä hetkellä eniten. Eikä syyttä, sillä ne edustavat mönkijöiden aatelia.

Tässä vertailussa sähköiset ohjaustehostimet ovat vakiona Yamahassa, Polariksessa ja Suzukissa. Heti on sanottava, että mikäli ajaa tehostetulla ohjauksella, ei sen jälkeen mielellään enää möngi metsässä mönkijällä, jossa ei ole tehostinta. Tehostin toimii nimittäin kahdella tavoin: se antaa voimaa kääntämiseen, ja se poistaa iskuja, joita kivet aiheuttavat ohjaustangon kautta kuljettajan käsille.

Vertailun kolmen tehostetun ohjauksen toiminta on kovin erilaista. Yamahan ja Suzukin ohjaukset toimivat kaikkein luontevimmin.

Vertailussa mukana:

Arctic Cat 550 EFI
Can Am Outlander 500 XT
Honda Foreman 500 FA
Polaris Sportman 550
Suzuki King Quad 500 EFI
Yamaha Grizzly 550

Hondassa ei ole tehostinta, mutta se ei ole tarpeenkaan. Hyvin toteutetulla suunnittelulla Hondan ohjauksesta on saatu kevyt. Sen sijaan sekä Can-Amin että Artic Catin ohjaukset suorastaan huutavat tehostimen perään. Can Amissa homma korjaantuukin ensi vuonna, sillä malliin on tulossa ohjaustehostin.

Vaihdevalitsin on mönkijässä ohjauksen jälkeen seuraavaksi tärkein ominaisuus. Vertailun parasta antia tässä osiossa tarjoavat Arctic Cat, Suzuki ja Yamaha. Niissä vaihdekaavio on selkeä ja valitsimen käyttö yksinkertaista.

Hondassa on kaksi vaihtoehtoa vaihtamiselle. Itse vaihdevalitsimella valitaan suunnan lisäksi käyttöön L- tai D-automaattivaihteisto. Ohjaustangossa olevilla napeilla voidaan mekaanista vaihteistoa käyttää manuaalisesti. Hondassa on muista poiketen perinteinen vaihdelaatikko, jota kuitenkin ohjataan sähköisesti.

Muissa vertailun peleissä vaihteiston virkaa hoitaa variaattorihihna yhdistettynä suunnanvaihtajaan.

Suorituskykymittauksissa Yamaha on omaa luokkansa. Esimerkiksi kiihtyvyyteen 0-80 km/h Yamaha käyttää aikaa 7,5 sekuntia, kun joukon hitain Honda kuluttaa 12,4 sekuntia.

Jarrutuskokeessa 50 km/h nopeudesta Suzuki pysähtyi parhaiten (14 m) ja Polaris sekä Can Am huonoiten (16 m). Erot mahtuivat siis kahden metrin sisään. Jarrutuksesta ei voi jakaa tyylipisteitä, sen verran vaarallisen näköistä on mönkijällä suoritettu tehojarrutus asfalttipinnalla. Lyhyen akselivälin takia kaikki mönkijät pyrkivät enemmän tai vähemmän sivuluisuun,.

Vetokykymittauksissa syntyi selviä eroja. Kärjessä riehuvat Suzuki ja Polaris, Polaris täysin omassa sarjassaan.

Tehomittaus suoritettiin Viaber Oy:n tehodynamometrissä. Jokaisella mönkijällä ajettiin useita mittausajoja, joista sitten otettiin mukaan paras tulos. Joukon tehokkaimmaksi osoittautui Can Am 22 kW (30 hv), toiseksi tehokkain oli Polaris 20,9 kW (28,5 hv). On syytä huomioida, että kyseessä on takapyörältä mitattu teho. Moottoriteho on siis huomattavasti suurempi johtuen kulmavaihteista ja ison vastuksen omaavasta variaattorista - pois lukien tietysti Honda, jossa ei ole variaattoria.

Ennen lopullisten sijoitusten jakoa ajetaan mönkijöillä vielä Kiteen moottoripyöräkerhon motocross- ja enduroradoilla, jotta nähdään, miten mönkijöiden alustat toimivat nopeassa ajossa. Suzuki on tässä täysin ylivoimainen, sen alusta toimii hyvin niin hitaassa kuin nopeassakin ajossa.

Tiivistelmä TM:n 19/09 artikkelista
Osta ja lue koko juttu mönkijävertailusta TMnetistä
 

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Can-Am Outlander

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Can-Am Outlander -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.