Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 15 222   0

TM käyttötestissä Honda VFR 1200 FD

TM käyttötestissä Honda VFR 1200 FD
  • Honda
  • Honda

Honda toi viime vuonna markkinoille kaksoiskytkinvaihteistolla varustetun moottoripyörän. Otimme VFR 1200 FD -mallin käyttötestiin heti tuoreeltaan. Erityisesti halusimme perehtyä siihen, miten hyvin automaailmasta tuttu automaattivaihteisto toimii moottoripyörässä ja miten helppoa ajo ilman kytkinkahvaa ja vaihdepoljinta on.

TM-käyttötestipyöräksi valitaan useimmiten pyörä, joka on myyntitilastojen mukaan suosittu malli. Tällä kertaa päädyttiin kuitenkin kauden uutuuspyörään, koska Honda tuo VFR:n FD-mallissa markkinoille mp-maailmassa uutta tekniikkaa.

VFR:n uutuus on kaksoiskytkinvaihteisto. Kaksoiskytkinvaihdelaatikko on viime vuosina yleistynyt autoissa. Johtavassa asemassa kehityksessä on Volkswagen-konserni, joka käyttää vaihteistosta nimeä DSG. Ulospäin tekniikka näkyy Hondassa siinä, että pyörässä ei ole kytkinkahvaa eikä vaihdepoljinta.

Alkukeväästä 2010 myyntiin tuli perinteisellä vaihteistolla varustettu malli ja kesän alussa FD-kaksoiskytkinversio. TM sai testipyörän 7. kesäkuuta, jolloin kiivastahtinen ajokausi pantiin käyntiin.

Lähes kaikki kuljettajat raportoivat D- ja S-vaihteistoasentojen eroista. D-asennolla ajettaessa pyörä tuntuu laiskalta. Esimerkiksi kun lähdetään ohitukseen, tietokone miettii liian pitkään pienemmälle vaihtamista.

D-asento tarjoaa hyvin herkästi käyttöön myös liian isoa vaihdetta. Se saattaa jyrryttää kuutosvaihteella jo 50 km/h nopeudessa. Osaltaan tästä syystä voimansiirto kolisee, koska moottori työskentelee liian pienillä kierrosluvuilla.

S-asennossa kaikki on toisin. Se vastaavasti huudattaa moottoria liian pienillä vaihteilla. Se ei valitse kotimaan maantienopeuksissa juuri koskaan isointa eli kuutosvaihdetta. Moottoriteillä S-asento toimii hyvin, kun vaihdelaatikko hakee kuutosvaihteen. Vaihdelaatikko on selvästi räätälöity moottoritieajoon.

Manuaalivaihteisto toimii myös puoliautomaattisesti. Kun ajaa manuaalilaatikolla, vaihteisto vaihtaa automaattisesti pienemmälle vaihteelle, mikäli kuljettaja unohtaa sen tehdä. Isomman vaihteen suuntaan näin ei tapahdu.

Pyörä, jossa ei ole kytkinkahvaa eikä vaihdepoljinta, vaatii aluksi totuttelua. Ensikommentit olivat aina samansuuntaisia: ”Hain ensimmäisessä risteyksessä pienempää sisään vasemmalla jalalla. Jalka hapuili tyhjää”. Suurin osa kuljettajista kuitenkin tottui tilanteeseen varsin nopeasti.

Takajousitus on varustettu kätevällä esijännityksen säädöllä. Säätöä ei vain tarvinnut paljon muutella, koska se piti kääntää jäykimpään asentoon heti testin alussa. Takajousi on liian löysä Hondan suurelle omapainolle. Paluuvaimennuksen säädön kanssa tilanne on samanlainen. Nupit oli käännettävä kaakkoon, ja silti vaimennusta ei löydy riittävästi.

Muutamista toiminnallisista puutteista huolimatta kaksoiskytkinvaihteisto sopii moottoripyörään, ainakin isoon matkapyörään. Muiltakin osin Honda VFR 1200 FD osoittautui oivalliseksi matkapyöräksi, jolla Euroopan turnee kumppanin ja matkatavaroiden kanssa sujuu lokoisasti. Sillä varauksella, että takajousitusta parannetaan.Käyttötestipyörä on esillä moottori purettuna MP-näyttelyssä Helsingin messukeskuksessa 3.-6.2.2011.Tiivistelmä TM:n 2/11 artikkelista


Osta ja lue koko juttu Honda VFR 1200 FD -käyttötestistä

Myytävät Honda -motot

test
Honda CRF125cm³, '20, 4h
3 200 €
test
Honda NC750cm³, '20, 5tkm
9 600 €
test
Honda CRF1000cm³, '20, 8tkm
15 000 € (Tax free)
test
Honda Motocompo50cm³, '20
test
Honda CBR500cm³, '20, 2tkm
8 500 €
test
Honda Monkey50cm³, '22, 1km
1 300 €
test
Honda Monkey125cm³, '20, 155km
5 100 €
test
Honda Monkey50cm³, '19, 20h
1 800 €
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää Honda koeajoja

Kaikki koeajot »
Honda CB1000R Neo-Sports Café – Astetta rajumpaa retroilua

Honda CB1000R Neo-Sports Café – Astetta rajumpaa retroilua

Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia

Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia

Honda Monkey 125 – Mopoklassikko kasvoi aikuiseksi

Honda Monkey 125 – Mopoklassikko kasvoi aikuiseksi

MP 18 Moottoripyörämessut: esittelyssä uusi Honda Gold Wing

MP 18 Moottoripyörämessut: esittelyssä uusi Honda Gold Wing

Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu

Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu