Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Muut jutut
18.02.2020
Luettu 5 783  

MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä

 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä

MP20-Messut toivat prätkäilevälle kansalle herkkuja uusien moottoripyörien muodossa. Lisäksi moottorikansaa hellittiin sisäkoeajoradalla.

Prätkävuosi 2020 tulee pitämään sisällään pitkälti samansuuntaista kehitystä, mitä moottoripyöräalalla on totuttu viime vuosina näkemään. Pääpaino oli jälleen seikkailu- ja nakupyörissä, mutta tällä kertaa mukaan kisaan ostajista tuli mukaan myös muutamia sähköprätkiä.
Seikkailupyörien voittokulkua ei tunnu mikään muu pyöräluokka saavan kiinni. Muutaman viime vuoden aikana markkinoille on tullut niin pieniä, keskikokoisia kuin suuriakin adventurepyöriä. Kovinta kisailu tuntuu kuitenkin olevan keskiluokassa, jossa ostajista kisaavat käytännössä kaikki suuret moottoripyörävalmistajat.
Tälle kaudelle keskiluokan suuria julkaisuja ei Triumphin Tiger 900:aa lukuun ottamatta tullut, sillä viime vuonna omat keskisarjalaisensa julkaisivat Yamaha, KTM ja BMW. Tenere 700:n, F850GS:n ja 790 Adventuren välillä käydään kovaa kisaa keskisarjan kuninkuudesta. Tuota pottia saapuu jakamaan nyt siis myös Triumph.
Tiger 900 on Triumphin uusi keskikokoinen adventure, joka korvaa markkinoilla jo pitkään olleen Tiger 800:n. Brittiläisvalmistajan ideologian mukaan myös pikku-Tiikeristä on tarjolla pari malliversiota, joista GT on asfalttitieorientoituneempi ja perusmalli enemmän yleispyörä.
Molempien Tiger-mallien voimanlähde on 900-kuutioinen kolmisylinterinen moottori, jonka teholukemat ovat 95 hv ja 87 Nm. Triumphin tuntien tarjolla on loistava kompromissi juurevaa vääntöä ja rajua huipputehoa.

Pienempi BMW XR

MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
Keskiluokkaan ja etenkin Tiger GT:n haastajaksi on tyrkyllä BMW:n uusi F900XR-malli, joka sujahtaa luontevasti F850GS:n ja S1000XR:n välimaastoon. Siinä missä S1000XR on supernaku adventuren kuorissa, pyrkii pikku-XR tarjoamaan hieman lempeämmän lähestysmiskulman sporttiseen adventureiluun.
F900XR:n moottori perustuu BMW:n F-sarjan 850-kuutioiseen pataan, mutta nostaa huipputehon kymmenen hevosvoimaa korkeammalle. Hevosvoimia BMW tarjoaa 105 hv ja vääntöä 92 Nm. Ajatus on tarjota GS:ää sporttisempi versio lähinnä asfalttipäällysteitä kuluttavalle kuskille. Pikku-XR:n ulkonäkö on suoraan sanoen pieni pettymys ja se muistuttaa liiaksi Triumphin Tiger Sportia.
BMW:n alkuperäinen sporttinen adventure S1000XR menee tälle kaudelle myös uusiksi. Tehoa on hieman lisää ja ulkonäkö on veistelty uusiksi. Moottori on edelleen 1000-kuutioinen nelikko ja tehoa on 165 hevosvoimaa ja vääntöä 114 Nm. Edeltäjäänsä verrattuna uusi XR on myös 10 kiloa kevyempi, joten suorituskyky on vieläkin massiivisempi. Eikä ulkonäköpäivitys ole tehnyt pahaa.
Siinä missä moni valmistaja tehtailee pienempiä adventurepyöriä, tekee Honda juuri päinvastoin. Se julkaisee uuden version AfricaTwinistä, joka on aiempaa tehokkaampi ja vääntävämpi. Moottori on suurempi, mutta samaan aikaan kokonaisuus sirompi ja paremmin offroad-käyttöä palvelevampi. Uudet teholukemat ovat 102 hv ja 105 Nm.
Pitkälti samoille apajille Hondan kanssa on tulossa Suzuki, joka uudisti isomman V-Stromin. 1050-kuutioinen seikkailupyörä on kuitenkin liikkeellä hieman enemmän kestopäällysteelle sopivammalla kalustolla. Suzukin uutuusmalli nousee kuitenkin uudelle tasolle myös elektroniikan puolesta. Ja uusi V-Strom on varsin näyttävä adventuremalli.

Naurettavan tehokkaita nakupellejä

Eniten tunkua on kuitenkin tulossa supernakumarkkinoille, sillä uutuusmalleihin kuuluvat mm. Ducati Streetfighter V4, Kawasaki Z H2, KTM 1290 SuperDuke ja Triumph Rocket 3. Pelkästään näillä malleilla tulee kuluvasta kaudesta kaikkien aikojen tehonakuvuosi.
Italialaisvalmistaja Ducatin Streetfighter V4 on jo osoittanut nopeutensa mm. legendaarisessa Pikes Peak -kisassa, jossa Carlin Dunne menehtyi juuri ennen maalia ajaessaan uutta Ducati-mallia. Pyörä nousi siis legendaksi jo ennen myynnin aloittamista.
Streetfighter V4 on eläimellisen tehokas supernaku, joka on käytännössä Panigale V4 ilman katteita. Jotain sen hävyttömyydestä kertoo se, että 180-kiloinen supernaku kehittää vakiona 208 hepoa. Ja mikäli se ei riitä, saa siihen Akrapovicin rännin avulla loihdittua mukavat 220 hevosvoimaa.
Äärimmäisyydestä kielii myös se, että Streetfighter V4 yltää 270 km/h:n vauhteihin. Tuossa lukemassa pyörän sivuilla olevat siivekkeet painavat keulaa alaspäin 28 kilon voimalla. Hupippulukemat ovat nakulle rajut. Streetfighterin valomaski on muuten saanut inspiraationsa Jokerin irvistyksestä.
Ducati mielipuoliselle nakupyörälle vetää hyvin harva nakupyörä vertoja, mutta yksi sellainen saattaa löytyä Kawasaki-leiristä. Niin ikään katteelliseen H2-malliin perustuva Z H2 on katteista riisuttu nakupyörä. Mekaanisesti ahdettu tuhatkuutioinen on raju peli ja tehoa se tuottaa 200 hevosvoimaa ja vääntöä 137 Nm.
Se, kumpi pyörä lopun kaiken on markkinoiden äkäisin nakupyörä, jää nähtäväksi, sillä vaikka Ducatin 208 hevosvoimaa ovat epäilemättä melkoinen pala purtavaksi, on mekaanisesti ahdettu Kawasakin moottori niin äärimmäinen yhdistelmä, että se saattaa hyvinkin haastaa Ducatin.

Rocket 3 meni uusiksi

Supernakuluokkaan iskee uudella mallilla myös KTM, jonka 1290 SuperDuke on entistä tehokkaampi, kevyempi ja julmempi. Moottori ja alusta on uusittu ja elektroniikkaa piisaa. Päivitetty Quickshifter toimii molempiin suuntiin ja TFT-näyttö on uusittu. Vaikka tehoa on Kawaa ja Ducatia vähemmän, on KTM varmasti yhtä raju ajokokemus.
Supernakuluokkaan voi varauksella listata myös Triumphin uuden Rocketin, vaikka se istuukin paremmin powercruiser-nimen alle. Uutta Rocket 3:sta on odotettu ja sen paluu lunastanee fanien odotukset.
Eroa edeltäjään on runsaasti ja onkin turha puhua samasta pyörästä. Erityisen ilahduttavaa on se, että Rocket on joutunut ison painonpudotuksen kohteeksi. 40 kiloa kevyempi Rocket 3 ei luonnollisesti ole vieläkään mikään keijukainen, sillä elopainoa on lähes 300 kiloa. 2,5-litrainen kolmesylinterinen moottori tuottaa 167 hevosvoimaa ja massiiviset 221 Nm vääntöä. Näillä arvoilla suorituskyky lienee varsin asiallinen, vaikka painoakin piisaa.
Supernakujen lisäksi uusia malleja löytyy myös keskiluokan nakupyöristä. Kovin taistelu käytäneen Triumph Street Triple 765 RS:n ja KTM 890 Duken välillä. Molemmat pyörät on ladattu täyteen elektroniikkaa ja luokka huomioiden rajusti voimaa.
Triumphin Street Triple 765 meni uusiksi muutama vuosi sitten ja jo nyt on päivityksen aika. Moottorin huipputeho ei ole muuttunut, mutta keskialueelle on tullut lisää voimaa ja vääntöä. Jo ennestään erittäin hyvä moottori on siis vieläkin parempi. Myös moottoriohjaus on mennyt uusiksi ja keulalla on tätä nykyä LED-valot.
Street Triple RS joutuu kovalla koetukselle KTM:n kanssa, sillä uusi 890 Duke R vie sisarmalli 790 Duken pykälää pidemmälle. 890-kuutioinen twini tuottaa 121 hevosvoimaa ja 99 Nm:n väännön. Pienemmän Duken tavoin myös keskiluokan Duke on ladattu täyteen elektroniikkaa. Siitä löytyvät säädettävät ajotilat, molempiin suuntiin toimiva quickshifter, säädettävä luistonesto, Kaarre-ABS ja niin edelleen.
Uusia supersporteja näkyy tätä nykyä harvemmin, mutta sellainen tulee tälle kaudelle Yamahalta ja Hondalta. Hondan uusi Fireblade on pitkästä aikaa varsin äreä laite, joka ei enää jää jalkoihin muulle luokalle. CBR1000RR täräyttää tiskiin varsin kunnioitettavat 218 hevosvoimaa ja roimasti elektroniikkaa. Fireblade onkin täysiverinen kilpuri katupyöräksi rekisteröitynä.
Yamahan vastine Hondalle on uusi R1, joka jää Hondalle reilusti jälkeen huipputehossa. Kovin nuhaiseksi ei uutta R1:tä voi sitäkään sanoa. 200 hevosvoimaa ja huippuluokan alusta tekevät pyörästä äärimmäisen rataohjuksen. Paremmin varustellussa R1M-mallissa alusta on elektronisesti ohjattu ja Öhlinsin valmistama. Yksi kiinnostava yksityiskohta on myös Yamahan uusi ride-by-wire -kaasu, joka muistuttaa tuntumaltaan perinteistä vaijerikaasua.
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 • MP20-Messut – Supernakuja, seikkailupyöriä ja sähköä
 

Sähköä peliin

Sähkömaailma alkaa tunkeutua entistä vahvemmin prätkäpuolelle. Yksi kiistämättä kiinnostavimmista moottoripyöristä parin viime vuoden aikana on ollut Harley-Davidsonin LiveWire, joka oli näytillä myös MP20-Messuilla. Harleylla on ollut hieman toimitusvaikeuksia uuden sähköpyöränsä kanssa, mutta ongelmat lienevät mennyttä.
LiveWire on erittäin kiinnostava moottoripyörä voimanlähteensä lisäksi myös siksi, että sen on valmistanut Harley-Davidson, joka on tähän saakka vaalinut ikiaikaisia perinteitä ja uudistanut mallistoansa varovaisesti. Sähkö-HD:n toimintamatkaksi luvataan minimissään 153 kilometriä ja latausajaksi pikalaturilla tunnin.
Isoja sähkömoottoripyöriä edustaa myös toinen Amerikkalaismerkki Zero, jonka mallisto on vuosien aikana laajentunut ja parantunut huomattavasti. Huippumalli on tätä nykyä Zero SR/F Premium, jonka 110 hevosvoimaa ja 190 Nm tarjoavat melkoisen rajun kiihtyvyyden. Toimintasäde on minimissään 157 kilometriä ja kaupunkiajossa jopa 259 km.
Vuosi 2020 näyttää monella tapaa jälleen varsin hyvältä prätkävuodelta, sillä uutuusmalleja on tarjolla kautta linjan. Erityisesti tuotevalikoima hellii nakupyörien ystäviä ja etenkin sellaisia, jotka arvostavat raakaa ja armotonta suorituskykyä.
Tuomas Rajala
 
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.