Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Muut jutut
23.01.2019
Luettu 7 442  

MP19-messut – Uutuuspyöriä, koeajoja ja MP-häät

  • MP19-messut – Uutuuspyöriä, koeajoja ja MP-häät

MP-messut järjestetään Suomessa jo viidettäkymmenettä kertaa. Vuosien varrella tapahtuma on kasvanut pienestä ulkotapahtumasta sisäjättiläiseksi.

Suomen suurimpiin messutapahtumiin lukeutuva MP19 järjestetään perinteisesti tammi-helmikuun vaihteessa. Kun pakkaset raivoavat ulkona, fiilistellään Helsingin Messukeskuksen sisällä jo tulevaa prätkäkautta.

Viime vuosina MP-messujen kävijämäärä on nauliintunut hieman vajaaseen 60 000 kävijään. Vaikka varsinaisia tavoitteita kävijöiden suhteen ei asetetakaan, on messujen myyntipäällikkö Niko Kantolalla olemassa toive kävijämäärän suhteen.

– Olishan se kiva jos kutosella alkaisi.

Messuilla on historiansa aikana tehty kaikenlaista uutta, mutta peruskaura tuntuu edelleen vetoavan kansaan. Tänäkin vuonna pääpaino on uutuusprätkissä. Mukana on tänä vuonna enemmän näytteilleasettajia kuin viime vuonna, joten hallissa tulee olemaan mukavasti tungosta.

Koeajorata on jälleen käytössä

Yksi messujen suosituimmista aktiviteeteista on ollut lanseeraamisensa jälkeen koeajorata, jossa pyöristä pääsee ottamaan savuja keskellä sydäntalvea. Kyseessä on pohjoismaiden suurin sisäkoeajorata, jolla pääsee kokeilemaan miltä prätkä tuntuu ihan oikeasti.

Tänä vuonna koeajoradalla keskitytään herättelemään uusia kuskeja kaksipyöräisten maailmaan. Tämä näkyy myös koeajoradalla, sillä sunnuntaina rata on varattu kokonaan junioreille.

– Sunnuntaina 12-17 välillä koeajorata on varattu puhtaasti junnuille. Siellä pääsee ajamaan piikkejä ja mopoja. Mopokortilla saa kokeilla myös piikkejä.

Messujen konseptia kehitetään jatkuvasti ja tänä vuonna messujen erikoisin juttu lienevät MP-häät. Prätkähenkinen pariskunta vihitään perjantaina 1.2. ja paikalla on tuhansia häävieraita. Pari saapuu paikalle Messukeskukseen poliisisaattueessa, joten näyttävyyttä häistä ei tule puuttumaan.

Vihittävä pariskunta valittiin vajaan parinkymmenen hakemuksen joukosta. Pariskunta vihitään perinteisesti ja virallisen protokollan mukaan, joten moottoripyöräliitto on virallinen, eikä vain pelkkä markkinointitempaus.

Lähes 200 000 euroa tukea kilpamoottoripyöräilijöille

MP-messut ovat myös kotimaisen moottoriurheilun äänenkannattaja ja messuilla jaetaan sponsorirahaa lupaaville kilpamoottoripyöräilijöille. Tällä hetkellä tukea on kasassa 170 000 euroa ja tukipaketteja on luvassa reilulle kymmenelle kuskille.

Tuki on merkittävä, sillä se vastaa suuruudeltaan ison kilpatallin vuotuista budjettia. Tosin se jaetaan useamman osallistujan kesken. Mutta tällaisenaankin se mahdollistaa kilpamoottoripyöräilijän keskittymisen kisakauteen liman taloudellista painetta. Tuen saajat selviävät perjantaina seitsemältä illalla.

Suomen moottoripyörämyynti on laahannut jo useamman vuoden pohjamudissa, vaikka sitä ei messuja seuraamalla uskoisi. Samaan aikaan kun messut ovat keränneet vuosi toisensa jälkeen huippukävijämääriä, on uusien prätkien myyntimäärä ollut varsin apeaa katsottavaa. Tulevaisuuteen suhtaudutaan kuitenkin varovaisen positiivisesti.

– Viime vuosi oli pitkästä aikaa positiivinen, mutta tuskin räjähdysmäistä kasvua on vielä luvassa. Se vaatisi taustalleen veromuutoksen, pohtii tiiviisti moottoripyörämaailmaa seuraava Niko Kantola.

MP-messujen kaltaisen tapahtuman järjestäminen on vaativaa ja aikaa vievää puuhaa. Myyntipäällikkö Niko Kantola kertoo, että työ on käytännössä ympärivuotista. Kun edelliset messut ovat vielä päällä, alkaa seuraavien messujen myyntikäytännössä päällekkäin.

Varsinainen työstäminen alkaa kuitenkin vasta sitten kun messut on purettu ja vapaapäivät pidetty. Kymmenen hengen ydintiimin lisäksi tapahtumaa on tekemässä reilut sata ihmistä. Kun lukuun lisätään näytteilleasettajat, kasvaa luku useampaan sataan.

MP-messut ovat poikkeuksellinen tapahtuma myös siksi, että niin iso tapahtuma joudutan purkamaan vielä saman viikonlopun aikana. Päälle puskee toinen suuri messutapahtuma Venemessut.

– Veneitä alkaa tulla sisään heti maanantaina aamulla, joten halli pitää olla tyhjänä sunnuntaina illalla.

MP19-messut starttaavat helmikuun ensimmäisenä päivänä ja kestävät sunnuntaihin 3.2. saakka. Ohjelmaan voit tutustua tarkemmin MP19-messujen verkkosivuilla.

 
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.