Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Muut jutut
05.02.2019
Luettu 11 094  

MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa

 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa

Seikkailupyörätrendi ei vieläkään osoita laantumisen merkkejä. Järkäleluokan sijaan katseet kääntyvät keskiluokan adventureihin.

Helsingin Messukeskuksessa järjestetyt MP-messut vetivät jälleen entiseen malliin kävijöitä. Viikonlopun aikana prätkäuutuuksia kävi ihmettelemässä 57 000 messuvierailijaa. Erityistä tänä vuonna oli ensikertalaisten määrä ja syyksi arveltiin sähköprätkien ja -mopojen läsnäolo.
Kauden 2019 uutuusmallilista on kotimaan maltillisista myyntiluvuista huolimatta jälleen muhkea. Tarjolla on pääosin uusia kehitysversioita vanhoista prätkämalleista, mutta on joukossa jokunen kokonaan uusi mallikin.
Kuten arvata saattaa, suurin mielenkiinto messuilla oli jälleen adventureluokan uutuusmalleissa. Ovella kolkuttava kausi tulee olemaan kovasti kilpailtu erityisesti keskiluokan adventure-mallien suhteen. Uutuuspyörät tulevat markkinoille BMW:ltä, Yamahalta ja KTM:ltä, mutta sekaan peliin tulee myös kotimaan näkökulmasta kuriositeetti MotoGuzzi.

KTM 790 Adventuren johdolla keskiluokan kiristyvään kisaan

MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
Ennakkoon melkoista kohua herättäneen KTM:n 790 Adventuren ympärillä riitti messuilla väkeä. Kotarin uutuusmalli on kevyt ja ketterä adventure-pyörä, joka edustaa seikkailupyörämaailman offroad-kelpoisinta laitaa. 800-kuutioinen twini on tuore moottori ja sitä on tavattu ennen adventurea vain 790 Dukessa.
Adventuren kohdalla moottorista on niistetty 10 heppaa huipputehoa, sillä 790 Duken 105 hevosen reservistä on jäljellä 95. Se on tietyllä tapaa sääli, vaikka adventure todennäköisesti liikkuu hienosti tälläkin teholla. Kotarin adventure-mallista on tarjolla kaksi versiota: normaali ja R. R:ssä on mm. pidempi joustomatka ja karkeampi ensirengastus.
Samoista ostajista KTM:n kanssa kisaa luonnollisesti myös Yamaha Ténéré 700, jonka uudistumista on odotettu jo pitkään. MT-07:sta peräisin oleva twini on hyväksi todettu pata, joka istunee Ténérén DNA:han vaivatta. 75-heppainen ja 68 Nm vääntävä mylly ei välttämättä pärjää KTM:lle ja keskiluokan gessulle, mutta keveyttä siitä varmasti löytyy.
Kovemman vastuksen KTM 790 Adventurelle tulee antamaan jo viime vuonna ulos tullut BMW F850GS. Välimallin Gessu on erinomainen pyörä, jonka uusittu 850-kuutioinen moottori on edelliseen sukupolveen verrattuna valovuoden parempi. Hyvä alusta ja kevyt elopaino tekevät siitä varsin ketterän pyörän erityisesti hiekalla.
Mukaan keskiluokan kuninkuudesta ilmoittautuu myös hieman yllättäen MotoGuzzi, jonka V85TT pistää kaikia muita nokkaan ainakin persoonallisella ulkokuorellaan. Kahdella pyöreällä etuvalolla se kaihoaa takaisin menneisiin aikoihin, mutta muuten ote on varsin moderni. Guzzi on samaan aikaan kammottava ja upea ilmestys. Moottorina toimii 850-kuutioinen V-twin, joka kehittää 80 hevosvoimaa. Joustomatkaa on molemmissa päissä 170 mm.

Aina on tilaa uudelle Iso-Gessulle

Toki yksi messujen kysytyimmistä pyöristä on BMW:n uudistunut klassikko Iso-Gessu eli R1250GS. Iskutilavuuttaan mopon moottorin verran kasvattanut pyörä tekee jälleen sen mitä odotettiin: BMW on kuninkuusluokan valtias. BMW onnistuu jälleen hämmästyttämään tekemällä maailman parhaasta yleispyörästä vieläkin paremman. 136 hv ja 143 Nm tarjoava bokserikone on unohtumattoman hieno ajokokemus.
Yhden suurimmista adventure-yllätyksistä tarjoaa Kawasaki, jonka Versys 1000 on mennyt melko lailla täydellisesti uusiksi. 1000-kuutioinen asfalttiorientoitunut pyörä lähestyy luokkaa huipputeknisellä otteella. Jarrut ja alusta ovat peräisin ZX-10R:stä, mutta pataa on laimennettu reippaasti. 120 hv ja 100 Nm kuitenkin tarjoavat myös suorituskykyä. Kawasakia ei kannata tässä luokassa enää jatkossa sivuuttaa.
Myös Ducati tuo Multistradan Enduro-version uuden koneen ympärille. 1260-kuutioisen Testastrella DVT-moottorin ympärille rakentunut pyörä on kaunis kuin karkki, mutta sen ei pidä antaa hämätä. 158 hevosvoimaa ja aktiivinen alusta tekevät siitä varsin lipevän pelin kaikilla tienpinnoilla.
Ducati on uusinut myös mörköpyörä Diavelin, jonka moottori on 1260-kuutioinen, mutta Testastretta DVT. 159 hepoa luovuttava muskelipyörä muistuttaa edeltäjämallia, mutta on valmistajan mukaan uusi pyörä. Ulkonäöstään huolimatta Diavel on yllättävän kevyt, sillä painoa on vain 218 kiloa.

Retro, mutta Adve

Triumph katsoo adventureluokkaa uudella Scramblerillaan hieman toiselta kantilta kuin muut. Sen ajatus on yhdistää vahva retrofiilis ja seikkailuominaisuudet paketiksi, joka tottelee nimeä Scrambler 1200. Sen 1200-kuutioinen twini vääntää vahvasti ja XE-mallissa on 250 millin joustovara edessä ja takana. Melkoinen suoritus retrokilpurin näköiseltä prätkältä.
Yhtäläisyyksiä Triumph-mallistoon on tarjolla hieman yllättäen amerikkalsivalmistaja Indianilta. Jo etukäteen melkoista hehkutusta osakseen saanut India FTR1200 on kaikkea, mitä Indianilta ei odottaisi: flat track –henkinen räyhäpakkaus, jossa on ruudikkaan moottorin lisäksi kunnon alusta ja jarrut.
FTR1200:ssa on 120-heppainen kaksisylinterinen voimanlähde, Brembon radiaalijarrut ja röyhkeä ulkokuori, joka ei jää huomaamatta. Se on vastustamattoman seksikäs yhdistelmä retroa ja modernia otetta. Ei ihme, että kuhinaa riitti mallin ympärillä reippaasti.
Toisen jenkkimerkin – Harley-Davidsonin – osastolla riitti luonnollisesti myös kuhinaa. Monet odottivat, että pian markkinoille Euroopassa tuleva sähkö-Harley LiveWire olisi ollut näytillä Messukeskuksessa, mutta vielä ei ollut sen aika. Sähköinen prätkä tulee tähän tietoon Suomen kamaralle elokuussa, joten hetki pitää vielä odotella.
Uutuutena HD:lla oli kuitenkin FXDR 114. Se on rehti muskelipyörä, joka edustaa Harley-Davidsonin suorituskykyisintä laitaa. Muhkea Milwaukee-Eight –pata vääntää massiiviset 160 Nm, joiden avulla kyytiä kyllä piisaa.
Husqvarnan viime vuonna julkaistut katupyörämallit saavat rinnalleen yhden uutuuden Svartpilen 701 -mallin muodossa. 700-kuutioinen yksimukinen moottori ja kevyt nakumalli ovat yhdistelmä, joka ei jätä kylmäksi. Myös rouhea muotoilu erottaa sen kaikista kilpailijoista.
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 • MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa
 

Voimakkaita tunteita

Hondan kiinnostavin ja myös viime ja tämän vuoden myydyin malli oli piikkiluokassa painiva Monkey 125. Se on uudelleenluenta klassisesta moposta, mutta iskutilavuudeltaan piikiksi kasvatettu pyörä on kuitenkin ehta prätkä. Uskomattoman tunnelmallinen pikkupyörä herätti edelleen voimakkaita tunteita messuvieraissa.
Samankaltaisen tunnereaktion aiheutti luonnollisesti myös messujen kiinnostavin japanilainen moottoripyörämalli, joka löytyi tällä kertaa Suzukin osastolta. Uudelleen vuosikymmenten tauon jälkeen uudelleen julkaistu Katana on pyörä, joka jakaa tunteet. Samaan aikaan kammottavan ruma ja pirun siisti retromalli on pyörä, josta jokaisella tuntuu olevan jokin kokemus.
Suzuki Katana perustuu löyhästi 80-luvun superpyörään Katanaan, joka aikana herätti kauhistusta niin katsojissa kuin kuljettajissa. Karmea ajettavuus on poissa, sillä moderniksi tehty Katana on ajajan prätkä. Mylly on peräisin GSX-S1000:sta ja tuhatkuutioinen pata luovuttaa kuskin käyttöön 150 hevosvoiman tehoreservin.
Vuosi 2019 pitää sisällään jälleen ison annoksen pyöräuutuuksia. Vaikka pääpaino onkin adventure-luokassa, on tarjolla onneksi pyöriä myös muihin käyttötarkoituksiin. Kesän aikana Nettimoto koeajaa tärkeimmät ja kiinnostavimmat prätkämallit, joten kannattaa pysyä jousilla.

Jotta pääset paremmin mukaan messujen pöhinään, voit katsoa messuilta kuvatun Facebook-liven tästä.

Tuomas Rajala
 

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.