Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Luettu 14 110   0

MP17 – Retro-kruisereiden voittokulku jatkuu

Prätkämarkkinoilla muutaman vuoden vallinnut retromallien suosio ei ota laantuakseen. Vuosi 2017 pitää sisällään liudan lääkkeitä nostalgiannälkään.

Viitisen vuotta sitten markkinoille tulleet retromallit tuntuvat edelleen kiinnostavan sekä moottoripyörävalmistajia että asiakaskuntaa.  Tällä hetkellä lähes jokaisella suuremmalla moottoripyörävalmistajalle on mallistossaan menneeseen muotoiluun nojaavia malleja, jotka perustuvat joko 30-40 –lukujen taitteeseen tai sen jälkeiseen aikaan.

Vaikka malleissa nojataan avoimesti menneisiin aikoihin, on kokonaisuus leivottu kasaan varsin modernilla tekniikalla. Kaasarikoneesta on nykypäivänä turha haaveilla, sillä runkoon on pultattu kiinni moderni ruiskumoottori. Samaa voi sanoa alustoista, jotka ovat muutaman vuosikymmenen takaisiin verrattuna melkoisesti kehittyneitä.

Yksi hyvä esimerkki tyylipuhtaasta retromallista on Triumphin uutuusmalli Bonneville Bobber. Sen voimanlähde on 1200-kuutioinen nestejäähdytetty twini, josta löytyy elektroninen ride-by-wire –kaasu ja luistonesto. Bobberissa on myös kaksi ajotilaa, joiden avulla luonnetta voi muuttaa kuhunkin ajotilanteeseen sopivaksi. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka eivät ihan helpolla istu pyörä rouhean klassiseen ulkonäköön.

RnineT Racer on tehtaan café

MP17 – Retro-kruisereiden voittokulku jatkuu

Hieman samalla tavalla retromaailmaa lähestyy BMW:n pari vuotta sitten julkaistu RnineT –roadster, josta tulee tälle kaudelle pari uutuusversiota. RnineT Racer hakee inspiraationsa 70-luvun kilpurimaailmasta ja pyörä onkin varsin viehättävä moderni café racer. Kahvilakilpurit ovat jo vuosia olleet melko kovassa huudossa ja tuohon saumaan vastaa myös BMW tuomalla markkinoille tehdasvalmiin cafén.

1200-kuutioinen bokserimoottori on tuttu muista RnineT- ja BMW-malleista. 110 hevosvoiman tehon ja 116 Nm kehittävä kaksisylinterinen pata on erittäin hieno yhdistelmä sporttista suorituskykyä ja muhkeaa kruisailuvääntöä. Racerin sisarmalli Urban G/S puolestaan tuo mukaan ripauksen vanhan ajan offroad-pyörää. Nappularenkailla sillä on varmasti ilo vedelle hiekkabaanaa bokserikone pauhaten.

Hieman yllättäen BMW:n ja Triumphin haastaja tulee Italiasta, sillä Scrambler-konseptiaan laajentanut Ducati heittäytyy kisaan muutamalla uudella mallilla. Pari vuotta sitten markkinoille tulleen Scrambler-malliston mielenkiintoisin malli on ehdottomasti off-road-maailmalle flirttaileva Desert Sled.

Aavikkopulkka päivittää Scramblerin paremmin sorareiteille sopivaksi laittamalla alle kookkaamman etupyörän, pidemmät joustovarat ja kasvattamalla maavaraa normaalimalliin verrattuna. Eturengas on pari tuumaa vakiota suurempi, mikä tekee ihmeitä soramontulla ajettaessa. Joustomatkaa on perusmalliin verrattuna 50 mm enemmän sekä edessä että takana, joten ajo-ominaisuudet poikkeavat perusmallista aika tavalla.

800-kuutioinen twinipata on testattu toimivaksi jo muissa Scrambler-malleissa, joten se tuskin tulee tuottamaan pettymystä Desert Sledin kohdallakaan. Pinnavanteilla varustettu aavikkopulkka on komea ilmestys ja hinnoittelultaan varsin kohtuullinen. Erikoisversio irtoaa maahantuojalta asiakkaalle 16 000€:lla. Tuolla hinnalla itselleen saa varsin monikäyttöisen pyörän.

Yamaha luottaa 60-lukuun

Ducati-mallisto laajenee myös 950-kuutioisella Multistradalla, matkasportti Supersportilla ja pienellä Monster-mallilla. Näistä viimeinen on kasvattanut kuutiotilavuuttaan hieman, joten mallilukema on tänä vuonna 797. Hinta-laatu-suhde on kunnossa, sillä Brembon jarruilla ja hyvällä alustalla varustettu Monster maksaa 13 000€.

Yamaha vastaa menneiden aikojen kaipuuseen retrohenkisellä SCR900:lla, joka on pinnavanteilla ja perinteisellä keulalla varustettuna varsin näyttävä ilmestys. Pyörän tankki on kuin suoraan 60-luvulta väritystään myöten. Moottori on Yamahan nykysuuntauksesta poiketen V2 ja kuutiotilavuutta siinä on 950. Musta motti on varsin roisin näköinen ja kokonaisuus yksinkertaisen tyylikäs.

Pitkään vallalla ollut adventurepyörien valtakausi tuntuu hieman jääneen retroilun jalkoihin, sillä uutuusmalleja ei juuri seikkailupyöräpuolelle tullut. Yksi harvoista on BMW:n GS-perheen tuorein tulokas G 310 GS. Se on tehokkaiden adventurepyörien joukossa melkoinen outolintu 313-kuutioisella yksimukisella myllyllään.  Tehoa lilliputti-adventure tuottaa 34 hevosvoimaa ja vääntöä ujot 28 Nm. Alle 170 kiloa painava se kuitenkin lienee melko ketterä kumppani metsäpoluilla.

Superpyöräpuolella tapahtuu

Supersport-puolella tapahtuu vihdoin asioita kahden japanilaisen valtamerkin kohdalla. Suzukin uusi GSX-R 1000 eli kavereiden kesken kilo-Gixxeri on vihdoin tosiasia myös Suomen kamaralla. Pyörä olikin varmasti yksi messujen kiinnostavimmista pyörämalleista. GSX-R1000 on mennyt kokolailla täydellisesti uusiksi, mikä nostaa legendaarisen pyörän takaisin kuninkuusluokan kisaan.

Nelisylinterinen voimanlähde pääsee 200-hevosvoiman kerhoon, sillä dynamometri pysähtyy valmistajan ilmoituksen mukaan 202 hv:n kohdalle. Huippuvääntöä on 118 Nm, eli speksien valossa homma on koko lailla kunnossa. Pyörää on tarjolla kahtena eri versiona, joista RA on paremmalla alustalla ja shifterillä varustettu. Hintaa kaksikon kalliimmalla versiolla on 26 000€ ja budjettimalli irtoaa neljä tonnia huokeammalla.

Honda CBR1000 RR Fireblade puolestaan heittää kehiin oman reseptinsä supersport-luokkaan. Uutuus on edeltäjäänsä kevyempi, tehokkaampi ja tekniikaltaan päivittynyt. Hondan mukaan pyörässä on uutta on 90%, joten muutosten luulisi tuntuvan ajossa ratkaisevasti. Blade on saanut ensimmäistä kertaa säädettävän luistoneston, ajotilojen valinnan ja uusitun ABS-järjestelmän. Ruutia kokonaisuudesta irtoaa 191 hevosvoimaa ja vääntöä 116 Nm, joten 200 hv:n haamurajasta jäädään hieman.

Bladesta on tarjolla myös sellaisenaan kisakelpoinen SP-versio. Siinä alusta on Öhlinsin valmistama ja elektroniikkaa on karvalakkiversiota enemmän. Teholukema jää samaan perusmallin kanssa. Hintaa parannellulla versiolla on hulppeat 32 990€, kun perusversio kustantaa 25 890€.

  • MP17 – Retro-kruisereiden voittokulku jatkuu
  • MP17 – Retro-kruisereiden voittokulku jatkuu
 

Nakuilu se on nastaa

Nakupyöräpuolella uutuuksia ovat mm. Triumph Street Triple RS ja Kawasakin Z-kaksikko 900 ja 650. Trumpan Triple perheen pienempi vesa Street Triple uudistuu kokonaisuudessaan ja samalla historiaan siirtyy legendaksi muodostunut 675-kuutioinen moottori. Iskutilavuus on kasvanut 765-kuutioon ja samalla voimaa on tullut mukavasti lisää.

Tarjolla on neljä versiota, joista laimein on 660-kuutioinen A2-versio. Kolme ruudikkaampaa ovat S, R ja RS –versiot, joiden voimantuotto vaihtelee 113-123 hevosvoiman välillä. RS-malli kehittää 123 hevosvoimaa ja 77 Nm, joten edeltäjämalliin verrattuna ruutia on mukavasti lisää. Alusta on kireimmässä RS-mallissa Öhlinsin käsialaa ja jarrut Brembon radiaalit. Lisäksi ajotiloja on viisi.

Kawasakin uutuusnakut puolestaan edustavat tekniikan suhteen hieman maltillisempaa linjaa. Ne ovat molemmat perusnakuja ja ärhäkämpi Z900 on 125-hevosvoimainen ja karvan auki 100 Nm vääntöä tuottava nakupyörä. Se on suoraa jatkoa Z750- ja Z800-malleille, eikä uutuus tarjoa mitään kovin radikaalia. Mutta siitä huolimatta Kawan klassikkonaku on varsin äreän näköinen ja oloinen laite. Toki hinnoittelukin on varsin maltillista vaikkapa Trumppaan verrattuna.

Kovan vastuksen mukaan tuonee myös tälle kaudelle uudistunut Yamaha MT-09, joka on lainannut ulkomuotoaan isoveli MT-10:ltä. Ennallaan on kuitenkin kolmisylinterinen moottori, ärhäkkä käytös ja perusrakenne. Uutta ovat mm. shifteri, uusi etukate ja rekisterikilventeline.

Custom-puolella uutuusarvo pyöri pääasiassa Harley-Davidsonin uuden Millwaukee Eight –moottorin ympärillä. Harleyn kokonaan uusiksi suunnittelema pata tuottaa 10% enemmän vääntöä edeltäjäänsä verrattuna ja valmistaja vakuuttaa sen olevan kouriintuntuva ero edelliseen. 107-kuutiotuuman moottori löytyy vuoden 2017 matkapyörämallistosta.

Millwaukee Eight-moottoria hurjempi muutos kätkeytyy kuitenkin Street 750-mallin moottorin sisään. Revolution X V-Twin on Harleyn ensimmäinen nestejäähdytteinen voimanlähde ja puritaanipiireissä se onkin luonnollisesti herättänyt melkoisen määrään närää. Nestejäähdytetty moottori tullaan todennäköisesti ajamaan sisään koko mallistoon ennemmin tai myöhemmin.

Kaikkiaan vuosi 2017 näyttäytyy moottoripyöräilevälle kansalle melko odottavana. Vaikka uutuusmalleja onkin tarjolla runsaasti, tiukinta kisaa ei käydä eri merkkien ja mallien välillä vaan siitä, käyvätkö moottoripyörät ylipäätään kaupaksi. Moottoripyörille suunniteltu kateellisuusvero tekee ostajista varovaisia, sillä ennestään kalliiseen harrastukseen ollaan lätkäisemässä lisää kuluja.

Toivottavasti prätkille ja veneille suunniteltu vero kaatuu omaan mahdottomuuteensa, sillä prätkäkaupan soisi saavan kauan kaivatun piristysruiskeen. Ainakin uutuusmallien suhteen luvassa on jälleen mielenkiintoinen prätkävuosi.

Tuomas Rajala

Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää koeajoja

Kaikki koeajot »
Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori

Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori

Ensipuraisussa Indian Scout Bobber

Ensipuraisussa Indian Scout Bobber

Polaris Sportsman 570 6x6 Big Boss – Kuusipyöräinen tuhatjalkainen

Polaris Sportsman 570 6x6 Big Boss – Kuusipyöräinen tuhatjalkainen

CF Moto ZForce 800 – Laatua tiukalla budjetilla

CF Moto ZForce 800 – Laatua tiukalla budjetilla

Suzuki GSX-S 125 ABS – Nakutaistelija piikkiluokkaan

Suzuki GSX-S 125 ABS – Nakutaistelija piikkiluokkaan