Luettu 10 008   0

MP15 – Japanilaisten superpyörien vastaisku

MP15 – Japanilaisten superpyörien vastaisku

Kilpailu superpyörien herruudesta käy ensi kaudella kuumempana kuin aikoihin. Kuninkuudesta on pitkästä aikaa taistelemassa myös Japanilaismerkit.

Eurooppalaiset prätkävalmistajat ovat muutaman viime vuoden ajan pitäneet Japanilaisia kilpakumppaneitaan niskalenkissä. Erityisesti BMW, Ducati ja KTM ovat kehittäneet mallistoja aggressiivisesti ja samaan aikaan nousevan auringon maa on katsellut sivusta.

Erityisesti Suzuki ja Kawasaki ovat jääneet pahasti paitsioon Eurooppalaisessa ilotulituksessa. Honda on pysytellyt kehityksen kelkassa paremmin, sillä tehdas on hakenut tuotteilleen uusia kohderyhmiä mittavalla järkipyörämallistolla.

Yamaha on puolestaan ollut hyvää keskitasoa, mutta erityisesti viime vuonna uutuusmallien suhteen oltiin liikenteessä mielenkiintoisella kattauksella. Yamaha laajensi kolmisylinteristen moottorien kirjoa ja prätkäkansa kohisi.

Japanilaisen moottoripyörävalmistuksen seitsemän laihaa vuotta näyttävä olevan ohi ja on vastaiskun aika. Saarivaltion merkit varastavat huomion erityisesti sporttipyörämarkkinoilla.

H2R on kaikkien aikojen superpyörä

Kawasaki_H2_kuva

Japanin uuden nousun keulakuvana toimii Kawasakin superpyörä H2R. Se on moottoripyörämaailman kaikkien aikojen järisyttävin tuotantomoottoripyörä. Mekaanisesti ahdettu, 1000-kuutioinen muoviluoti tuottaa 300 hevosvoimaa ja kyyti on sen mukaista.

H2R:ää ei koskaan tulla näkemään tieliikenteessä, sillä pyörä on tarkoitettu ainoastaan suljetun alueen leikkikaluksi. Pyörä ei muutenkaan ole perusmotoristin ulottuvilla, sillä hinta nousee 50 000€:n tietämille.

Markkinoille tuodaan onneksi myös salonkikelpoisempi katuversio H2, joka sekin pamauttaa dynamometriin yli 200 hv:n lukemat. Valmistajan ilmoittama teholukema kasvaa Ram Air -tekniikalla 210 hevosvoimaan.

Kawasaki H2:n ympärillä on kuultu paljon hehkutusta todellisesta superpyörästä, mutta tehojen suhteen siinä ei ole superpyörämarkkinoita silmällä pitäen mitään kovin mullistavaa. 200 hevosvoiman rajan puhkaisu ei tähän maailman aikaan ole elämää suurempi temppu.

200 hv:n kerhossa tunkua

BMW S1000RR, Ducati Panigale 1299, Aprilia RSV4 RR ja Yamaha R1 kolkuttelevat kaikki parin sadan kaakin lukemaa ja hakkaavat teho-paino-suhteensa puolesta Kawasakin maan rakoon. Mutta H2 on tietenkin ainoa mekaanisesti ahdettu versio.

Kawasakin mörköpyörän mainetta nostaa toki myös se, ettei sen erikoisuus perustu ainoastaan moottoriin. Myös muu tekniikka on poikkeuksellista ja ulkoisesti Kawa muistuttaa enemmän tulevaisuuden tutkielmaa kuin tuotantopyörää.

Suomeen on maahantuojan mukaan tulossa viisi H2:ta, joista MP15-messujen aikaan oli yhtä lukuun ottamatta kaikki myyty. Reilun 33 000€:n hinta ei siis onnistu pelottelemaan ostajakuntaa pois.

Toinen kauden kiinnostavimmista uutuuksista on ehdottomasti Yamahan uusittu YZF-R1. Klassikkosupersport nousee vihdoin isojen poikien sarjaan, sillä tonninen Crossplane-pata tuottaa tasan 200 hevosvoimaa.

Yamaha R1 haastaa Italialaismuotoilun

Räyheän moottorin lisäksi Yamaha on panostanut ulkonäköön toden teolla, sillä R1 näyttää poikkeukselliselta kilpailijoihinsa nähden. Ajovalot ovat persoonalliset ja takakate on kuin Panigalen steroideilla ahdettu velipoika.

Yamaha R1 lähentelee ulkoisesti Italialaisen muotoilun kauneuskäsityksiä ja se nostaa Japanilaismerkin vihdoin samalla tasolle saapasmaan kauneimpien sporttien kanssa.

Myös Aprilian tehokkain moottoripyörä RSV4 RR on sekin päässyt uudelle satalukemalle. Tarkka teholukema on 201 hevosvoimaa, joka revitään irti uudistuneesta V4-moottorista. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että Aprilian aPRC-järjestelmää voi ohjailla älypuhelimella.

Kaksisataaheppaisten luokkaan ilmoittautuu myös Ducati Panigalen kolme versiota. Isosta Panigalesta on tarjolla 1299, 1299S ja 1199R -mallit. Kahdessa ensimmäisessä moottori on 1285-kuutioisia ja R-mallissa alle 1200-kuutioinen. Koko kolmikon teholukeman on 205 hv.

Panigalen ja Panigale S:n moottorikoko on siis kasvanut edeltäjämalliin verrattuna 100-kuutiolla, joten lisävoimaa on luvassa väännön muodossa. 1285-kuutioinen pata vääntää 144,6 Nm:n edestä, mikä on tämän luokan pyörässä hurja lukema.

Uutta elektroniikkaa

Käytännössä kaksisatasten kastiin voidaan laskea myös BMW:n uudistunut S1000RR, joka jää virallisen ilmoituksen mukaan ison kakkosen rapapyykistä hevosvoiman verran. Valmistajan ilmoittama lukema on 199 hv.

BMW on tehonlisäyksen ohella keskittynyt myös painoon, sillä uutuus on neljä kiloa edeltäjäänsä kevyempi. Uutta on myös elektroniikan saralla, sillä ennestään hyvien seurantajärjestelmien rinnalle on tullut uutuus, jota ei ole aiemmin prätkämaailmassa tavattu.

S1000RR:ssä on ensimmäisenä tuotantopyöränä maailmassa kallistuksen ilmaisin. Sen avulla kuski näkee jatkuvasti pyöränsä kallistuskulman ja voi seurailla omia rajojaan maksimikallistuksien muodossa.

  • Aprilia_RSV4_Factory_kuva
  • Ducati_Diavel_vanne_kuva
 

BMW S1000XR – adventure vai sportti?

BMW:n muut uutuusmallit ovat S1000XR, joka pohjautuu viime kaudella julkaistuun nakumalli S1000R:ään. XR lainaa piirteitä adventure-maailmasta, sillä nakumalli on saanut paremmin matka-ajoon soveltuvan katteen.

S1000XR on jotain sporttipyörän ja adventuren välimaastosta. Sen ideana on tarjota vaihtoehto kuskille, joka ei välttämättä halua itselleen GS-henkistä aavikkosoturia, vaan sporttisemman jokapaikanhöylän. Moottori on nakumallista tuttu 160 hevosvoimaa tuottava nelisylinterinen.

F800R uudistuu myös kaudelle 2015. Uutta on lähinnä ulkonäkö ja mm. persoonallinen kilisilmä-etuvalo loistaa poissaolollaan. 800-kuutioisen twinin teho on kasvanut 90 hevosvoimaan, mikä tekee hyvää suorituskyvylle.

Pitkästä aikaa uutuusmalleja Suzukilta

Suzukin uutuudet keskittyvät tällä kertaa muualle kuin GSX-R1000R:n päivittämiseen, vaikka sekin saanut ujon päivityksen ABS-jarrujen muodossa. Uutuusmalli perustuu kuitenkin samaan moottoriaihioon, sillä kiloista pataa hyödynnetään uusissa GSX-S1000 -malleissa.

Tonnisen ympärille on rakennettu kaksi pyöräversiota, joista toinen on naku GSX-S1000A ja toinen katteellinen GSX-S1000FA. Molempien voimanlähteenä on 145 hevosvoimainen ja tuhatkuutioinen nelikko.

Nakuversio haastaa erityisesti Kawasaki Z1000:n, Honda CB1000R:n, BMW S1000R:n ja KTM 1290 Super Duken. Tehollisesti uutuusmalli sijoittuu keskikastiin, mutta huhujen mukaan 145 hv:n virallinen lukema on todellisuudessa astetta vireämpi tapaus.

Keskiluokan nakumarkkinoille lisää kilpailua

Keskiluokan nakumarkkinoilla hyvin pärjännyt Brittiläisvalmistaja Triumph laajentaa Street Triple-perhettä entistä ratamaisempaan suuntaan. Viime vuonna julkaistiin paremmalla alustalla varustettu Street Triple R ja nyt luvassa on vieläkin jyrkempi laite.

Uutuusmalli kantaa nimeä Street Triple RX. Erinomaisen kolmisylinterisen ja 675-kuutioisen koneen ympärille on rakennettu aiempaa raaempi kokonaisuus, jossa Street Tripleen on liitetty supersport-malli Daytonan takahäkki ja kate.

RX-malli on siis yksipaikkainen nakupyörä, joka yhdistelee katteettomien sportin ja ratapyörän ominaisuudet räyheäksi roadsteriksi. Kokonaisuus on muodollisesti pätevä ja teknisesti järisyttävä.

Sporttipyöräpuolella tulevan kauden kattaus on siis erinomainen. Erityisesti supertehokkaiden moottoripyörien ystäviä tullaan hemmottelemaan melkoisella määrällä mielenkiintoisia uutuuksia.

Moottoripyöräteollisuuden seitsemän laihaa vuotta näyttävät olevan ohitse myös Adventure-pyörien ja retro-mallien kohdalla. Messujutun ensi viikolla ilmestyvässä kakkososassa käsitellään tulevan kauden mielenkiintoisimmat uutuudet superpyöräosaston ulkopuolelta.

Tuomas Rajala

Lue Motomessuartikkelin toinen osa täältä

Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Aloittelijakin pärjää moottoripyöräkaupoilla asiantuntijan vinkeillä

Aloittelijakin pärjää moottoripyöräkaupoilla asiantuntijan vinkeillä

Yamahan koko 2020 moottoripyörämallisto esillä MP20-messuilla

Yamahan koko 2020 moottoripyörämallisto esillä MP20-messuilla

6 vinkkiä aloittelevalle motoristille

6 vinkkiä aloittelevalle motoristille

KymiRing MotoGp:n testipenkissä

KymiRing MotoGp:n testipenkissä

Vetta on sähköskootteri ihan kaikille!
MAINOS
Video Icon

Vetta on sähköskootteri ihan kaikille!