Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Luettu 9 205   0

Aprilia Shiver – Shiveä Streetfighter

Aprilia päivitti Shiverin ja ryhtyy kilpailemaan keskiluokan nakujen kanssa. Valttikortteina ovat V2-kone ja italialaisuus.

Shiverin ensimmäinen versio ehti olla markkinoilla varsin pitkään, vuodesta 2008 asti. 750-kuutioinen V-twin oli ilmestyessään moneen kilpailijaansa verrattuna varsin tekninen ja siitä löytyi jo vuonna 2008 säädettävät moottorikartat ja ride-by-wire -kaasu. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka on yleistyivät laajemmin vasta vuosia myöhemmin.

Uusi Shiver 900 on kasvattanut moottorinsa kokoa, saanut lisää tehoa ja päivittynyt myös ulkoisesti. Ulkonäössä on edelleen paljon samaa kuin edeltävän sukupolven pikku-Shiverissä, mutta uusiksi on mennyt mm. etuvalo ja kieltämättä melko persoonalliset vaimentimet.

Aprilian änkkärit ovat samaan aikaan kammottavan rumat ja erittäin viileät. Käytännössä ne näyttävät siltä, että putkia olisi yritetty tukkia hitsaamalla suulle metalliset lieriöt. Äänen kaitsemisessa ne lienevät varsin pätevät ja pienen totuttelun jälkeen persoonallinen toteutus alkaa miellyttää silmää.

Liiaksi vanhaa liittoa

Aprilia Shiver – Shiveä Streetfighter

Moottorin kasvamisen ohella muutokset ovat kuitenkin jääneet melko maltillisiksi. Shiver 900 on jo ilmestyessään hieman vanhahtavan oloinen. Se näyttää pitkälti siltä kuin nakupyörät näyttivät kymmenen vuotta sitten. Onkin kummallista, että Aprilia ei ole nähnyt tarpeelliseksi päivittää nakunsa linjoja tälle vuosikymmenelle.

Yksi Aprilian ongelmista ulkonäkömielessä on epätasapaino keulan ja perän välillä. Takamus on muhkea ja leveä ja keula puolestaan kapea ja siro. Etuvalo on suoraan sanoen ruma, mutta toki kauneus on katsoja silmässä. Siitä uupuu Aprilia Tuonon kaltaista särmää. Toki siitä ei olla haluttukaan tehdä Tuonon kaltaista supernakua, joka jättää suuren osan supersporteistakin nuolemaan näppejään.

Ajokokemuksena Shiver 900 on jollain tapaa hieman valju. Vaikka pyörän on ehkä tarkoitus edustaa rouheampaa streetfighter-maailmaa, on se enemmän järkipyörä. Voimaa 900-kuutioisesta irtoaa 95 hevosvoimaa ja 90 Nm, mutta mitenkään kovin raa’aksi sitä ei voi sanoa.

Kaksisylinteriset V-moottorit tarjoavat usein massiivista vääntöä ja muhkean äänimaailman, mutta Aprilian kohdalla meininki on jotenkin niin kovin arkista. Ehkä ongelma on siinä, että kilpailijat ovat niin jäätävän kovia ja tehossa Shiver jää muulle luokalle pahasti jälkeen.

Kivenkovassa seurassa

Apriliaa vastassa ovat keskiluokan nakut, kuten Yamaha MT-09, Kawasaki Z900, Suzuki GSX-S750A, Triumph Street Triple ja Ducati Streetfighter. Tässä seurassa Aprilia on altavastaaja ja näyttäytyy arkisen harmaana. Se on yllättävää, mutta valitettavasti totta.

Sinänsä Shiverissä ei ole mitään vikaa. Sen moottori on erinomaisesti toimiva ja tuntuma on pehmeä. Moottoriohjaus on onnistunut, sillä vetoa riittää alhaalla mukavasti ja värinätkään eivät häiritse. Se ei tosin tarjoa samanlaista räjähtävää voimaa kuin kilpailijansa.

Vääntömielessä moottori on erinomainen, mistä kertoo 6500 kierroksen kohdalla majaileva huippuvääntö. Se on sporttiselle nakupyörälle varsin alhaalla, mikä kertoo myös paljon Aprilian luonteesta. Se on enemmän katuajoon tarkoitettu peruspyörä, kuin kikkailuun ja sikailuun tarkoitettu pommittaja.

Vaisua tunnetta korostaa äänenvaimentimet, jotka kaitsevat tehokkaasti V-koneen tuottaman äänimaailman. Vaikka pyörän ei toki tarvitse jytistä suoraputkisen HD:n lailla, saisi putkista kuulua edes jotain.

  • Aprilia Shiver – Shiveä Streetfighter
  • Aprilia Shiver – Shiveä Streetfighter
 

Aprilia yrittää parhaansa, mutta riittääkö se?

Shiver 900 tosin yrittää parhaansa. Jarrut ovat Brembon valmistamat ja alusta tuntuu katuajossa jämäkältä. Pyörässä on luistonesto ja ABS-jarrut, näyttävä TFT-mittaristo ja siron kauniit vanteet.

Aprilian säädettävissä moottorikartoissa on kolme asentoa, mutta pyörän käytökseen niillä ei juuri ole vaikutusta. Shiverin kohdalla toimii vanha viisaus: kun lusikalla on annettu, ei kauhalla voi ammentaa. Alle 100 hevosvoiman hupputehosta ei voi kovin montaa hevosta nipistää ja siksi erot ajotilojen välillä ovat varsin marginaalisia.

Ajoasento ei ole yhtä pysty kuin monessa muussa kilpailijassa, vaan Shiverin ohjaimissa levätään enemmän käsien varassa. Se on piristävä poikkeus, mutta samalla se vie hieman mukavuutta katukruisailusta.

Shiverin sisarmalli Dorsoduro onnistuu saamaan 900-kuutioisesta moottorista huomattavasti enemmän irti. Supermoto-henkinen Dorso on Shiveriä rouheampi ja miellyttävämpi ajokokemus. Lisäksi se on huomattavasti komeamman ja rajumman näköinen.

Plussapuolelta Shiverin kohdalla löytyy hinnoittelu, mikä on mm. laadukas jarruvarustus ja italialaisuus huomioiden varsin kohtuullinen. Se on samoilla lukemilla mm. Yamaha MT-09:n ja Kawasaki Z900:n kanssa. Kolmikko mahtuu kokonaisuudessaan tuhannen euron sisään.

Aprilia Shiver 900 on väliinputoaja, joka näyttää kilpailijoidensa ylivoimaisuuden edessä hieman liian arkiselta. Se on sääli, sillä hieman lisää ruutia ja luonnetta saattaisivat nostaa sen hyvinkin kilpailemaan luokan kärkikahinoihin. Tällaisena se menee kategoriaan ihan kiva.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottorin vääntö, hinnoittelu, laadukkaat komponentit

Parantamisen varaa: liian arkinen kokonaisuus

Aprilia Shiver 900:

Moottori: Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 896 cm3 V-moottori
Teho:95 hv (70 KW) @ 8750 rpm
Vääntö:90 Nm @ 6500 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:2x 320 mm levy, 4-mäntäinen Brembo radiaali-puristin, ABS
Takajarru:1x 245 mm levy, 1-mäntäinen Brembo, ABS
Etujousitus:Kayaba, 41 mm USD, esijännityksen ja paluuvaimennuksen säätö
Takajarru:Sachs, monojousi, esijännityksen ja paluuvaimennuksen säätö
Renkaat (etu/taka):120/70-17 / 180/55-17
Istuinkorkeus:810 mm
Hinta:12 995€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää koeajoja

Kaikki koeajot »
Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä

Kawasaki H2 SX – Infernaalisen ripeä reissupyörä

Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies

Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies

Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa

Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa

Kawasaki Ninja 650 – Notkea nuori ninja

Kawasaki Ninja 650 – Notkea nuori ninja

Husqvarna Svartpilen 401 – Notkea nurkkapatriootti

Husqvarna Svartpilen 401 – Notkea nurkkapatriootti