Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Muut jutut
24.09.2018
Luettu 4 067  

Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit

 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit

Neljän ajopäivän Alppireissulla ehtii nähdä paljon. Matkallamme pääpaino on hienoilla tieosuuksilla, mutta mukana on myös nähtävyyksiä.

Ensimmäinen ajopäivä starttaa Münchenistä kohti hotelliamme, joka sijaitsee Itävallan Landeckissa. Kyseessä on BMW Testride Center –hotelli Enzian läntisessä Itävallassa, lähellä Sveitsin, Liechtensteinin, Saksan ja Italian rajoja.
Enzian tekee yhteistyötä BMW:n tehtaan kanssa ja hotellin häkkivarastosta löytyy kattava valikoima erilaisia BMW moottoripyöriä. Rivistössä on reilut 10 moottoripyörämallia, joten ajettava ei ihan heti lopu kesken ja pyörää saa korvausta vastaan vaihtaa vaikka joka päivä.
Hotellin sijainti on keskeinen reissun kannalta, sillä siitä pääsee liikkumaan monipuolisesti eri puolille Alppeja ja eri valtioihin. Ensimmäisen ajopäivän matka Saksasta hotellille on reissun tylsin, mutta samalla uskomattoman hieno. Pahimmat kaahaushalut voi hoidella rajoittamattomalla moottoritiellä ja serpentiinistäkin päästään nauttimaan loppupäivästä.

Kun renkaan keskiosa ei kosketa tietä

Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
Toinen ajopäivämme pitääkin sitten sisällään vajaat 350 kilometriä silkkaa silmäkarkkia. Ensimmäiset sata kilometriä ajelemme Itävallan puolella, josta loikkaamme rajan yli Italiaan Brenneristä.
Ensimmäinen kunnon mutkailottelu suoritetaan Strada Statale 44-tiellä, jossa renkaan keskiosa ei juuri ehdi koskettaa asfaltin pintaa. Viiden pyörän letka keinahtelee puolelta toiselle ja ajaminen on sellaista mitä sen prätkällä kuuluukin olla.
Parinsadan kilometrin ajolenkki Italiassa tarjoaa hienoja baanoja ja nähtävyyksiä, joista yksi absurdeimmista on Reschenseessä sijaitseva Lago de Resia. Tekojärven pohjasta nousee 1300-luvulla rakennettu kirkontorni, joka jäi aikoinaan tekoaltaan veden alle. Talvella sen luokse voi kävellä jäätä pitkin ja näky on varmasti vaikuttava.
Ajopäivän aikana näemme myös Euroopan korkeimman moottoritien Europabrücken, joka nousee korkeimmillaan 190 metriä korkealle maanpinnasta. Näky on vaikuttava, vaikka emme ajakaan tietä vaan ohitamme sen alakautta.

Passo Stelvio jää tällä kertaa välistä

Yksi Alppien komeimmista nähtävyyksistä ja tieosuuksista, Passo Stelvio jää tällä kertaa ajamatta sään vuoksi. Vuoristossa keliolosuhteet vaihtelevat erityisesti keväällä rajusti ja koitamme vältellä pahimpia sateita.
Passo Stelvio kannattaa kuitenkin lisätä prätkäilijän bucket listille, sillä se on kokemisen arvoinen. Stelvio on Euroopan kuudenneksi korkeimmalla sijaitseva tie, joka kohoaa 2757 metriin maanpinnasta.
Samoin kiinnostava nähtävyys on Itävallan puolella oleva Bad Gastein. Salzburgissa sijaitseva kylpyläkaupunki on rakentunut kuumien lähteiden ympärille ja siellä ovat fileitään uittaneet historian saatossa melkoinen läjä ihmisiä. Vedessä on runsaasti radonia, jonka uskotaan parantavan sairauksia.
Toinen matkapäivä jatkuu takaisin Itävaltaan aivan Sveitsin rajan tuntuman kautta Hochin kaupungin läpi. Kahdeksan tunnin ajopäivän jälkeen kuskit ovat väsyneitä, mutta tyytyväisiä päivän ajoreittiin. 
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 • Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit
 

Kolmas päivä vältellään sateita

Kolmas ajopäivä valkenee melko epävakaisena ja reittisuunnitelmia tehdään sääkarttojen mukaan. Tarkoituksena on välttää pahemmat sadekuurot ja päästä ajamaan pääosin aurinkoista ja kuivaa baanaa.
Tällä kertaa suuntaamme Landeckista koilliseen ja ensimmäinen kohdepaikkamme on Lermoos. Kaupungissa on luonnollisesti laskettelukeskus, joka on talvella varsin aktiivinen paikka, vaikka ei kuulukaan maan tunnetuimpiin laskettelupaikkoihin. Kotimaan kukkuloihin verrattuna se on toki paratiisi.
Ajamme Lermoosista tietä 199 kohti Haldenseeta, josta jatkamme kohti Saksan ja Itävallan rajaa. Saksan puolelle päästyämme pääsemme jälleen nauttimaan serpentiinistä 308-tiellä Oberjochista Bad Hindelangiin.
Lyhyen Saksa-visiitin jälkeen palaamme Itävallan puolelle, jossa reitti kulkee seuraavasti: Au -Thüringen – Sankt Anton am Arlberg – Landeck. Tie 193 oli jälleen nautinnollista ajettavaa läpi pienten kylien.
Sankt Anton am Arlbergissa on jälleen melkoisen kokoinen laskettelukeskus. Jotain paikan mittasuhteista kertoo se, että alueella on yli 90 köysiratahissiä. Talvella paikka on aktiivinen laskettelukeskus ja kesällä sen kansoittavat kiipeilijät ja retkeilijät.
Kotiinlähtöpäivän reissu on reilun 250 kilometrin mittainen rupeama Landeckista Müncheniin. Alkupätkällä hyvästelemme Alppimaisemia ja lopussa ajellaan maalaisteitä ja vapaan rajoituksen motaria. Vaikka viimeinen reissu on vain siirtymä kohti lentokenttää, on senkin ajaminen nautinto.
Kun takana on reilu tuhat kilometriä maailman parhaimpiin lukeutuvia ajoreittejä, on ajonälkää edelleen jäljellä. Vaikka se laimealta kuulostaakin, Alpit ovat varastaneet sydämen ja tänne on päästävä pian takaisin.
Tuomas Rajala
Katso myös Alppireissun kolmas osa artikkelin yläpuolelta.
 
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.