Luettu 5 276   0

Alppireissu osa 1/3: Fly & ride – Lentokoneella Alppien juurelle ja prätkän selkään

Alppireissu osa 1/3: Fly & ride – Lentokoneella Alppien juurelle ja prätkän selkään

Fly & ride -matkailu on paras tapa päästä lyhyessä ajassa kokemaan Alppien vuoristoteiden kauneus.

Fly & ride -matkailu on nostamassa suosiotaan prätkämatkailussa. Konsepti on varsin yksinkertainen: lennetään kotimaasta hienoihin prätkäilymaisemiin, otetaan vuokrapyörät alle ja ajellaan alppiteitä kohti euforiaa.

Alpit ovat vieneet monen moottoripyöräilijän sydämen. Se ei ole ihme, sillä kahdeksan valtion alueelle ulottuva vuoristo tarjoaa ajokokemuksia, joita ei muualta löydy. Alppien korkein kohta on legendaarinen Mont Blanc, jonka huippu nousee peräti 4810 metrin korkeuteen.

Vuoristo tarjoaa sellaisen määrän ajettavaa, että sitä tuskin yksi kuski ehtii koluamaan elämänsä aikana läpi. Tai vaikka ehtisi, varhaisimmat muistot ajoista varmasti unohtuvat ennen seuraavaa kierrosta.

Suomessa Fly & ride -matkailu on vielä melko tuntematon tapa harrastaa moottoripyöräilyä. Se saattaa johtua siitä, että hintamielikuva on kallis. Se ei välttämättä pidä paikkaansa, sillä järjestetty neljän-viiden päivän mittainen reissu kustantaa lentoineen noin 2000 euroa.

Yksi fly & ride (tai fly & drive) matkoja järjestävä yritys on suomalainen Aulatours. Matkanjärjestäjällä on kokemusta erityisesti Alpeille suuntautuvista matkoista, mutta reissuja on tehty yhtä lailla kotimaahan ja Venäjälle. Suunnitteilla on jossain vaiheessa myös Afrikan mantereelle suuntautuvia ajoreissuja.

Ei tylsiä siirtymiä

Alppireissu osa 1/3: Fly & ride – Lentokoneella Alppien juurelle ja prätkän selkään

Lentoprätkäilyn suurin etu on siinä, että sillä tavalla matkustettaessa ei tarvitse ajella tylsiä siirtymiä Baltian tai pohjoisen Euroopan läpi kohti Alppien kauniita maisemia. Jos reissu kestää viisi päivää, ovat ne kaikki ajopäiviä. Ja hyviä sellaisia.

Kävimme viime keväänä Aulatoursin kanssa neljän päivän mittaisella ajoreissulla, jossa ajoimme Alpeilla Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja pienen pätkän myös Italiassa. Kilometrejä reilun viikonlopun aikana tuli mittariin lähes 1500, joten ajamista riitti.

Matka alkoi Helsingistä, josta lensimme Münchenin lentokentälle Etelä-Saksaan. Se on lähin lentokenttä Saksan puolella kun kohdepisteenä ovat Appien vuoristotiet. Kolmen tunnin lentomatka olisi kestänyt omalla prätkällä ajaen kotimaasta reitistä ja päivämatkoista riippuen 2–4 vuorokautta.

Lentomatka säästää lompakon lisäksi istumalihaksia ja hermoja. Ja Alppien hellään huomaan pääsee virkeillä aivoilla. Ajomatka Münchenistä vuoriston juureen on muutaman tunnin, mutta aikaa prätkien hakemiseen vuokraamosta toki kuluu pari tuntia ylimääräistä. Matka Etelä-Saksasta pelipaikoille kulkee tuttujen mäkiviikkokaupunkien läpi. Eteen sattuu mm. Garmisch-Partenkirchen ja Innsbruck.

  • Alppireissu osa 1/3: Fly & ride – Lentokoneella Alppien juurelle ja prätkän selkään
  • Alppireissu osa 1/3: Fly & ride – Lentokoneella Alppien juurelle ja prätkän selkään
 

Uusilla vuokrapyörillä on ilo ajella

Vuokrapyörien kunto on koko homman ydin. Aulatoursin kanssa homma hoidetaan suoraan BMW:n tehtaan kanssa, joten kalusto koostuu Baijerilaisvalmistajan uusimmista prätkämalleista, jotka ovat käytännössä pakasta vedettyjä. Uudella moottoripyörällä on ilo ajella pitkin Alppien serpentiiniteitä.

Neljän päivän mittaisella reissulla pääsee nauttimaan sellaisesta ajamisen ilosta, jota ei kotimaassa kohtaa. Toki Suomessa on kauniita hiekkabaanoja ja pikkuteitä, mutta Alpeilla tiestön kunto ja vuoristossa kiemurtelevat reitit ovat toinen toistaan kauniimpia.

Alppien kauneus on ensimmäistä kertaa koettuna mykistävä. Korkean vuorenseinämät kohoavat taivaisiin turkoosien vesien äärestä ja kaikki on verhottu vehreään. Prätkäilijälle vuoristo on kuin paratiisi. Mutkat seuraavat toisiaan ja parin-kolmensadan kilometrin ajolenkki on sama kuin ajelisi loppumattomalla moottoriradalla.

Neljän ajopäivän aikana maisemiin ehtii tietyllä tapaa tottua, mutta aina välillä eteen tulee paikkoja, joiden edessä jää haukkomaan henkeään. Alppien vuoriston kauneus on mykistävää ja se nousee samalle viivalle ajonautinnon kanssa.

Jokaisen moottoripyöräilyä harrastavan kannattaa ehdottomasti kokea Alppien viehätysvoima paikan päällä. Sen kuvaileminen ei tuo oikeutta sen kauneudelle, eikä varsinkaan tiestön ylivertaisuudelle.

Fly & ride –matkustamista voi ehdottomasti suositella erityisesti silloin jos lomamatkaan ei ole mahdollisuutta käyttää paria viikkoa. Pitkän viikonlopun aikana lentoprätkäillessä kokee saman kuin reippaan kahden viikon reissussa perinteiseen tyyliin. Eikä perse pääse puutumaan läheskään yhtä pahasti kuin pidemmällä reissulla.

Juttu on osa kolmiosaista videosarjaa. Katso reissuvideon ensimmäinen osa jutun yläpuolelta.

Tuomas Rajala

Lue myös:

Alppireissu osa 2/3: Miten reissutavarat pakataan Fly & ride -matkalle

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Motokauppa käy kuumana - mitkä myydään käsistä?

Motokauppa käy kuumana - mitkä myydään käsistä?

Mönkijällä pääsee paikkoihin minne muille vehkeillä ei ole asiaa - katso kuinka traktorimönkijä hyppää!
MAINOS
Video Icon

Mönkijällä pääsee paikkoihin minne muille vehkeillä ei ole asiaa - katso kuinka traktorimönkijä hyppää!

MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa

MP19 – Adventurepyörien tenho ei kaikkoa

MP19-messut – Uutuuspyöriä, koeajoja ja MP-häät

MP19-messut – Uutuuspyöriä, koeajoja ja MP-häät

Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit

Alppireissu osa 3/3: Ajoreitit ja Alppitärpit